Duivelmaeker

2016 is Jheronimus Bosch-jaar. De middeleeuwse, Brabantse schilder heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van Duivelmaeker. Ik wilde geen standaard historische roman schrijven en kreeg een idee voor een verhaal waarin heden en verleden door elkaar lopen, waarin werkelijkheid en fantasie niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Zowel ik als hoofdpersoon Faye raakten in de ban van Jheronimus Bosch en zijn werken. Het heeft geleid tot een dikke (240 pagina's) roman in een luxe hardcover uitgave. Aangezien de schilderijen van Jheronimus Bosch een grote rol spelen in het verhaal, zijn enkele van zijn werken in kleur opgenomen in het boek!

Faye ziet duivels. Steeds meer, steeds vaker. Leraren, klasgenoten, buren, zelfs de minister-president verandert voor haar ogen in een monster. Is ze gek aan het worden? Of heeft het te maken met het vreselijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt? Als ze hulp zoekt bij een psycholoog ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, heel erg lijken op de figuren die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Haar leven raakt verstrengeld met dat van de middeleeuwse schilder; ze droomt niet over zijn leven, ze belééft het. Zo komt ze erachter dat hij zijn leven lang heeft gestreden tegen het kwaad. Een strijd die nog niet voorbij is...

Duivelmaeker is een historische roman waarin heden en verleden, goed en kwaad en fantasie en realiteit met elkaar verweven worden tot een waanzinnig geheel.

JeRoen Murré heeft de waanzinnige cover gemaakt.

Duivelmaeker is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken. Het boek kost € 16,95. Het is is te bestellen via de webshop. Omdat het boek niet door de brievenbus kan, betaal je vier euro verzendkosten.

Ook kun je Duivelmaeker in iedere (web)boekhandel bestellen.