Hendrick de hollandsche indiaan

Nominatie Kleine Cervantes

Al 21 jaar lang organiseert cultuurstad Gent een jeugdliteratuurprijs die zij De Kleine Cervantes hebben gedoopt.

Affiche

Oktober 2018 kreeg ik te horen dat mijn boek Hendrick, de hollandsche indiaan was genomineerd voor deze prijs, samen met nog vier andere boeken.

  • Alles is inktvis, Twiggy Bossuyt (Uitgeverij De Eenhoorn)
  • Marie, codenaam: Jeanne, Marc De Bel (Van Halewijck)
  • Otis, Martijn Niemeijer (Leoplold)
  • Oorlog in een koffer, Berti Persoons (Clavis)

Een hele eer, want een speciaal team van lezers had uit meer dan 100 boeken mijn Hendrick gekozen op basis van kwaliteit, thema en schrijfstijl.

Op donderdag 25 april was het zover: de prijsuitreiking in de Kopergierery in Gent.

Genomineerde boeken

Meer dan 130 jongeren van 10 verschillende scholen waren aanwezig met de leerkrachten. Tijdens het slotdebat werd ieder boek afzonderlijk besproken. Drie kinderen mochten er op het podium over praten en daarna ging de microfoon de zaal in. En enthousiast dat ze waren over Hendrick!!! Een jongen was helemaal geïntrigeerd geraakt door de indianen en had er sindsdien van alles over opgezocht. Een meisje was diep in haar hart geraakt en een ander meisje kwam twee keer smeken of ik alsjeblieft alsjeblieft het vervolg wilde schrijven. Vanuit de zaal werd nog gezegd dat ze het evenwicht en het geven en nemen van de indianen zo mooi vonden. En dat vond ik heel bijzonder. Mijn boodschap was overgekomen!

Van elk boek was een filmpje gemaakt en die werden op groot scherm getoond. Echt geweldig!!!

Daarna mochten de kinderen stemmen: welk boek moest volgens hen de prijs winnen. Helaas werd het niet Hendrick, maar Oorlog in een koffer van Berti Persoons.

Na de prijsuitreiking werden alle auteurs op het podium geïnterviewd. Daarna kwamen de kids voor handtekeningen. Ik heb me een lamme hand gesigneerd!! En me een echte auteur gevoeld!!

Signeren

Dus niet met de prijs naar huis, maar wel met heel veel mooie indrukken!

Van de dag is een uitgebreid verslag gemaakt door www.cultuurinbeeld.be