4328 Dochter van een zwarthemd

Op 7 april was er een officiële perspresentatie in het theaterhotel in Almelo, in samenwerking met de EO. Zowel de webserie als het boek werden er gepresenteerd. Niet alleen de lokale pers was aanwezig, maar ook het Jeugdjournaal. Zij interviewden mijn hoofdpersoon, de 94-jarige Antje Buursma en actrice Noa Jacobus, die Antje speelt in de webserie.

Jeugdjournaal

Ondertussen had ik een goed en leuk gesprek met reporter Martijn de Lange van In de buurt Almelo. Hij schreef een heel mooi artikel over de webserie en mijn boek!

interview

Toen werd de webserie gepresenteerd. De EO vertelde iets over de boodschap van hoop die ze uit willen dragen met deze serie. En regisseur Timo pakte al het vrouwvolk in met zijn oogverblindende glimlach. Nee, ik bedoel met zijn praatje natuurlijk. En toen mochten de aanwezigen dan eindelijk de trailer en nog wat extra beelden zien.

Oorlog stories

Daarna was ik aan de beurt. Ik vertelde over de inhoud en de opzet van het boek. Af en toe las ik een fragment voor, waar aandachtig naar geluisterd werd. Ook vertelde ik iets over de research die ik gedaan heb voor het boek. En over de speciale band die ik in al die maanden heb gekregen met mijn hoofdpersoon: de 94-jarige mevrouw Backx. Antje, voor mij.

presentatie

Toen was het grote moment daar. Ik mocht mevrouw Backx eindelijk haar boek overhandigen. Wat was ze blij en trots! En geroerd. Ze heeft die middag heel wat traantjes weggepinkt.

overhandigen boek

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar ik ben dat mevrouw Backx het mij toevertrouwde om haar mooie, maar voor haar heel erg pijnlijke levensverhaal op te schrijven. Zij heeft haar geheim meer dan 70 jaar bewaard. Alle ellende oprakelen was niet makkelijk. Maar ze heeft het wel gedaan, omdat ze het belangrijk vond dat haar verhaal verteld werd. Omdat ze het heel onrechtvaardig vindt dat kinderen gestraft worden voor de keuzes die hun ouders hebben gemaakt. Zij hoopt dat de lezers van haar boek voortaan twee keer nadenken voordat ze iemand veroordelen.

samen met boek