4328 Dochter van een zwarthemd

Artikel Eindhovens Dagblad

11 augustus stond er een supermooie recensie van 4328 Dochter van een zwarthemd in het Eindhovens Dagblad. Volgens de recensente laat ik overtuigend zien dat je nooit zomaar iemand kunt wegzetten als 'fout'.
Ze noemt 4328 Dochter van een zwarthemd een 'heftig boek, maar een verhaal dat verteld moet worden.'
Dat vond ik nou ook 🙂

Artikel Friesch Dagblad

Zaterdag 11 juni verscheen er een geweldige recensie van 4328 Dochter van een zwarthemd in het Friesch Dagblad, geschreven door Toin Duijx.
Hij besprak het boek niet alleen uitgebreid, hij stak er ook de loftrompet over! Een geslaagde structuur, een indrukwekkend verhaal, een gedegen verantwoording en ik zet volgens hem de lezer aan het denken over goed en slecht.
Hij eindigde met: Mastenbroek is erin geslaagd dit zware thema in een vlot geschreven historische jeugdroman vorm te geven.
Een verhaal dat óók verteld moet worden voor de jeugd en zeker ook voor volwassenen.
Een mooiere recensie kan ik me niet wensen!

Artikel Groot Eindhoven

Op 22 april werd er heel mooie reclame gemaakt voor mijn nieuwe boek in het Groot Eindhoven.

Door Ellen Popeyus, foto © Bert Jansen

‘Als schrijver ben je nooit alleen’

Sinds begin april ligt de nieuwe historische roman van de in Eindhoven woonachtige schrijfster Bianca Mastenbroek in de winkel: ‘4328 Dochter van een Zwarthemd’. Het speciale ervan is dat ze haar hoofdpersoon, de nu 94-jarige Drents>e Antje Buursma, hiervoor heeft kunnen spreken. Een historische roman die ook nu nog actueel is.

EINDHOVEN - Voor Bianca een bijzondere ervaring, want als je de Nederlandse geschiedenis in je romans verwerkt, zoals zij doet, komt dat eigenlijk niet voor. Haar indianen, heksen en walvisvaarders uit eerdere boeken voor jeugdigen en volwassenen zijn ontsprongen aan archieven en Bianca’s rijke fantasie.

Research
“Antjes verhaal heb ik geschreven op vraag van uitgeverij De Vier Windstreken. Ze werd in de oorlogsjaren door velen verstoten omdat ze de dochter van een NSB’er was. Hoewel ze zelf niets had gedaan, werd ze na de bevrijding bovendien geïnterneerd in Kamp Westerbork waar ze onmenselijk werd behandeld. Toen ik ervan hoorde ben ik meteen de archieven ingedoken, heb ik Westerbork bezocht en heb ik met Antje gesproken. Dat is altijd mijn aanpak: eerst research doen en dan losgaan met schrijven.”

“Naarmate verhalen verder terug liggen in de tijd en er minder over gedocumenteerd is, vul ik veel in vanuit mijn fantasie. Bij Antje had ik het idee dat ze over mijn schouder meekeek. Dat voelde niet als druk, ik wilde vooral recht doen aan Antjes boodschap, maar dan wel op mijn manier. Haar boodschap is: laat kinderen niet boeten voor de keuzes van hun ouders, want daar kunnen ze niets aan doen.”

‘Hoeveel Russische Antjes gaan we krijgen?’
“Eigenlijk is dat schokkend actueel. Kijk maar wat er nu in Oekraïne gebeurt. Wie had zich dan anno 2002 kunnen voorstellen? En zie: we zijn allemaal boos op de Russen en ook nu ligt eenzelfde vraag voor: moet je alle Russen laten boeten voor de daden van één man? Hoeveel Russische Antjes gaan we krijgen? Ik vind het belangrijk om daarbij stil te staan. Als mijn boek, Antjes boodschap, iets kan bijdragen aan een genuanceerde blik ben ik blij. Het zijn zó’n bijzondere verhalen die mensen vertellen over wat er in en na een oorlog gebeurt. Het onrecht dat Antje en andere onschuldigen is aangedaan, is verschrikkelijk. Het is tegelijkertijd een vrij onbelicht stukje geschiedenis. Antje zelf heeft er ook haar hele leven over gezwegen.”

‘Antje’ ligt in de boekwinkel. Bianca prijst zich gelukkig dat ze van haar passie haar werk heeft kunnen maken. “Als kind wilde ik al een indianenboek schrijven. Ik vind het heerlijk om met een thema bezig te zijn. Als schrijver ben je nooit alleen, want je bent dag en nacht met je hoofdpersoon bezig. In feite leef je in twee werelden tegelijk. Het is een vreemd gevoel als een boek dan klaar is.” Wie de nieuwe bewoner van Bianca’s hoofd wordt? Bianca Mastenbroek heeft al een nieuw verhaal in gedachten. “Een meisje van 12 ten tijde van de heksenvervolging in Brabant. Dat wordt een boek voor kinderen.”

Op 7 april besteedde het Jeugdjournaal aandacht aan de webserie die gebaseerd is op het leven van mijn hoofdpersoon Antje.

Artikel Eindhovens Dagblad

Op 8 april stond er een heel mooi artikel in het Eindhovens Dagblad over mijn nieuwe boek.

Door Yolanda Neijts, foto © Kees Martens/DCI Media

Eindhovense schrijft boek over NSB-dochter Antje Buursma, NPO ZAPP zendt er een serie over uit

EINDHOVEN - Wat zou de inmiddels 94-jarige Antje Buursma hebben gedaan als ze tijdens de Tweede Wereldoorlog een mobieltje had gehad? Vloggen! Dat concludeerden althans productiemaatschappij Stepping Stone en uitgeverij De Vier Windstreken nadat ze interviews hadden gezien met de Drentse die als jong meisje na de oorlog werd vastgezet in kamp Westerbork.

Het resultaat is een televisieserie én een historische roman voor jongeren. Want uitgever Bob Markus van De Vier Windstreken vond meteen dat het verhaal van Antje Buursma opgeschreven moest worden en wel door de Eindhovense schrijfster Bianca Mastenbroek.

Nacht lang niet geslapen
Die vertelt: ,,Nadat ik benaderd was en die, toen nog onbewerkte interviews had gezien heb ik een nacht lang niet geslapen. Alle flarden van het verhaal van mevrouw Buursma waren op dat moment nog een chaos, maar ik voelde wel meteen dat er een mooi verhaal in zat. Toen ik de volgende ochtend opstond wist ik dat ik het ging doen en ook hoe ik het zou aanpakken.”

Antje Buursma is 13 jaar als de oorlog uitbreekt. Dat haar vader lid is van de NSB is voor haar niet meer dan een gegeven. ,,Vragen werden in die tijd niet gesteld, maar naarmate de oorlog vorderde werd ook Antje steeds vaker uitgekotst. Op school en door vriendinnen", vervolgt Mastenbroek. ,,Zo gebeurde het dat de onschuldige Antje kort na de bevrijding met nog zo'n 100.000 mensen werd opgepakt en overgebracht naar Westerbork. Ze was er geen mens meer, maar een nummer, heeft er anderhalf jaar vastgezeten en is teruggekomen met een rugblessure voor het leven.”

Boodschap is hetzelfde
Met als basis de interviews met Antje Buursma en eigen research heeft Mastenbroek dat bijzondere, maar ook pijnlijke levensverhaal opgetekend. ,,Ik heb er echt een historische roman van gemaakt, helemaal gebaseerd op de feiten", zegt ze. ,,Stepping Stone daarentegen heeft Antjes verhaal als basis gebruikt en bewerkt voor kinderen vanaf een jaar of tien. In mijn boek ligt de nadruk op de verschrikkingen die toen in Westerbork hebben plaatsgevonden, in de serie ligt de nadruk er vooral op hoe Antje omging met leeftijdgenoten tijdens de oorlog. Maar de boodschap is in beide benaderingen hetzelfde: er zijn met onschuldige mensen verschrikkelijke dingen gebeurd, zowel tijdens als net na de oorlog.”

In 4328 Dochter van een zwarthemd verhaalt Mastenbroek afwisselend over het leven van Antje Buursma tijdens de oorlog en over haar leven na de bevrijding in Kamp Westerbork. Dat verhaal ligt vanaf vrijdag in elke reguliere boekhandel. Het boek is geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen, telt 344 pagina's en kost 16,99 euro.

Artikel In de buurt Almelo

In de buurt Almelo schreef een heel mooi artikel over de webserie en mijn boek!

Door Martijn de Lange, foto © Lenneke Lingmont/Tubantia

Serie over NSB-kind Ans (94) uit Almelo: ‘Mijn vader was dan wel fout, maar ik was gek op hem’

“Het is heel goed dat mijn verhaal verteld wordt, dan weet de jeugd van nu hoe het vroeger ging.” De 94-jarige Ans Buursma-Backx uit Almelo is blij dat haar jeugd is verfilmd voor Oorlog-stories. Ans had dan ook geen gewone jeugd. Haar vader ging bij de NSB en daar werd Ans ook de dupe van.

Op Instagram en YouTube kun je de komende weken kijken naar Oorlog-stories, een serie van de EO. “Ik ben blij met deze aandacht”, liet Ans weten bij de perspresentatie in het Theaterhotel in Almelo. “Ik dacht eerst van ‘wat willen ze nu nog oprakelen’ door mijn verhaal te gebruiken. Maar het is bijzonder mooi.”

Vader ging bij NSB
Ans was erg gesteld op haar vader. “We gingen vaak met de motor weg. Dat was wat hoor. Een rit door heel Nederland naar Rotterdam toe, of een rit over de Afsluitdijk. Niemand had die nieuwe dijk gezien, maar wij samen wel. Mijn vader was dan wel fout in de oorlog, maar als dochter was ik gek op hem.”

In de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel voor Ans en haar familie. Haar vader sloot zich aan bij de NSB en daarom werd Ans ook als ‘slecht’ gezien. Na 1945 ging de oorlog dan ook door voor Ans. Ze werd naar Kamp Westerbork gebracht, waar in die jaren ‘foute Nederlanders’ werden opgesloten.

Hoofdrol Noa Jacobus
De 18-jarige Noa Jacobus speelt de hoofdrol in de serie. “Ans of Antje lijkt erg op mij. Ik ben ook positief ingesteld, open en een spring-in-’t-veld. Op de set was ik ook hele dagen Antje, maar dat kon ik thuis goed achter me laten. Thuis was ik gewoon Noa.”

Om zich voor te bereiden op de rol heeft Noa veel met Ans gesproken,. “Ik heb via Google veel informatie gezocht, maar het meeste heb ik gehad aan de gesprekken met Ans. Toen ik hoorde dat ik deze rol kreeg, zat ik een paar dagen later al bij haar in Almelo. Ik wilde van haar weten hoe het allemaal was.” Ans is tevreden met de keus voor Noa, als ziet ze wel een minpuntje. “Ik was vroeger wel iets molliger hoor.”

Serie met een boodschap
Volgens Noa heeft de serie een belangrijke boodschap. “Kinderen hebben niet de keuzes gemaakt van hun ouders. Kinderen hadden vaak geen keus. Dus dat je vader bij de NSB zit, maakt jou nog geen slecht kind. Mensen moeten anderen niet veroordelen op keuzes waar ze zelf geen enkele invloed op hebben gehad.”

Boek over jeugd Ans
Samen met de jeugdserie verschijnt ook een boek met het verhaal van Ans. Bianca Mastenbroek schreef 4328. Dochter van een Zwarthemd, waarbij 4328 verwijst naar het nummer dat Ans kreeg in Westenbork. “Ik ben benaderd door de makers van Oorlog-stories, omdat ik al meer historische boeken heb geschreven. Mijn boeken gaan voor over ingewikkelde gebeurtenissen die ik in een goed verhaal weet te vatten.”

Voor Bianca was dit boek, haar 38ste, erg bijzonder. “Bij dit boek leeft de hoofdpersoon nog. Daardoor wilde ik het voor Ans ook erg goed doen. Ik heb haar dus vaak gesproken. Daarbij haalde ze wel eens wat gebeurtenissen en jaartallen door elkaar, maar dat is ook wel logisch als je zoveel jaar na de oorlog zit.”

Een prachtige documentaire over Westerbork als interneringskamp. Mijn hoofdpersoon Ans Buursma Backx keert in de documentaire terug naar de plek waar ze als jong meisje gevangen gezeten heeft. Ze verschijnt na ongeveer 40 minuten.

Op 29 maart 2022 werd ik live geïnterviewd door Omroep Assen in het radioprogramma Asserlei over mijn nieuwe historische roman 4328 Dochter van een zwarthemd.