Bianca Mastenbroek

Bianca Mastenbroek

Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer (zes straten, een kerk en een café) en woont sinds 1995 in Eindhoven.
Zoals heel veel schrijvers was ze van jongs af aan al gek op lezen en schrijven. Als kind schreef ze hele schriften vol. Haar allereerste ‘boek’ heeft ze als tiener nog op de typemachine uitgetypt.
Tijdens haar studie Techniek en Maatschappij aan de Technische Universiteit Eindhoven schreef ze wat minder; voornamelijk rapporten en verslagen. Maar ook toen kroop het bloed waar het niet gaan kon, en werd ze hoofdredactrice van het blad van studievereniging Intermate en lid van de almanakcommissie.

Pas toen ze als milieuadviseur ging werken, borrelde het schrijversbloed weer op. Ze volgde verschillende cursussen, onder meer bij Wim Daniëls en Netty van Kaathoven. Tijdens die cursussen herinnerde ze zich weer hoe ontzettend leuk ze het schrijven vond. Ze maakte een beslissing: ze wilde auteur worden.
Die ambitie maakte ze in 2008 waar, toen haar debuut Vuurproef uitkwam, een historische roman over heksenvervolging.

Sindsdien heeft ze meer dan veertig boeken op haar naam staan. Ze schrijft voor kinderen, de jeugd en volwassenen. Van prentenboekjes tot AVI boekjes tot historische romans. Haar boeken worden door verschillende uitgeverijen gepubliceerd, waaronder De Vier Windstreken, Delubas, Van Tricht en haar eigen uitgeverij Zirakel.

Ze schrijft niet alleen boeken, ze is ook docent van de online cursus AVI-kinderboeken schrijven van Schrijven Online. Daarnaast geeft ze regelmatig workshops en lezingen op scholen. Zo leert ze kinderen van groep zeven en acht hoe je een superspannend verhaal kunt schrijven. En middelbare scholieren en pabo studenten vertelt ze alles over het doen van research en de moeilijkheden en mogelijkheden van het schrijven van een historische roman. Doel is altijd om het lezen en de creativiteit te stimuleren.

In 2019 won ze voor haar historische roman Hendrick, de Hollandsche indiaan de Jonge Beckman en de Thea Beckmanprijs, waar ze super trots op is.
Ze heeft haar boek in het Engels laten vertalen en is op zoek naar een buitenlandse uitgever.

Ooit hoopt ze een epische bestseller te schrijven en nationale bekendheid te genieten als auteur. Tot die tijd schrijft ze naarstig door...