2023

Twee nieuwe publicaties

Twee vertalingen

Toen ik vorig jaar in mijn after-Antje-dip zat, kreeg ik een mailtje van uitgeverij Schoolsupport, of ik voor hen een boekje uit het Engels wilde vertalen. Dat wilde ik wel, ‘Maar,’ gaf ik eerlijk toe: ‘ik ben geen vertaalster.’
Dat maakte niet uit, volgens hen, want ik was de uitgelezen persoon voor dit boekje: het ging namelijk over de Pilgrims. En daar had ik ‘verstand van’ (omdat ik daar een historische roman over geschreven heb).
Het boekje moest niet alleen vertaald worden, maar ook op feiten worden gecontroleerd en als het even kon ook nog wat beter geschreven worden. Een hele uitdaging dus, die ik graag aannam. Het boekje ging namelijk niet alleen over een van de eerste succesvolle kolonisten van Amerika, maar ook over de stand van de wetenschap toen en de technische kennis die ze gebruikt hebben bij bijvoorbeeld het navigeren of voor het inmaken van voedsel. Een combinatie van Techniek & Maatschappij dus. Precies wat ik in een ver, ver verleden gestudeerd heb. Stiekem vond ik het dus superleuk! En ik ging meteen aan de slag.
Omdat ik veel sneller klaar was dan de deadline, kwam de tweede vraag: We hebben ook nog een boekje over Toetanchamon om te vertalen en te herschrijven…
Tuurlijk, kom maar op!
Dus zo vertaalde ik twee boekjes in de zomer van 2022. Ze vroegen me ook nog voor het derde boekje uit de serie, maar dat ging over een Noordpoolexpeditie en dat was mij te koud!
Het heeft even geduurd, maar nu zijn de boekjes dan eindelijk uit. En ze zijn echt heel erg mooi geworden! Ik ben er trots op, ook al staat mijn naam niet op de voorkant.

Mijn 40e boek!

Mijn 40e boek

Hier is hij dan, mijn 40e boek!
Hoog Hoger Hoogst
Wat een mijlpaal!
Ik kreeg er een heerlijke snoeppot bij van uitgeverij Delubas om het te vieren. Superleuk natuurlijk. Zelf vond ik het ook wel een feestje waard, dus ik had bonbons besteld met de cover erop gedrukt (al is de opdruk niet geniaal). Nu mag ik ze eindelijk gaan oppeuzelen!

Podcast Wie dit leest is te gek

podcast

Twee weken geleden werd ik geïnterviewd door Lieke de Kok voor de podcast: Wie dit leest is te gek.
Het is dé podcast die brugklassers helpt met het kiezen van een boek dat bij ze past. In iedere aflevering zitten drie boekentips binnen een bepaald genre. En deze aflevering ging over Waargebeurde Verhalen. Ik mocht vertellen over 4328 Dochter van een zwarthemd. En ik mocht ook een tweede waargebeurd verhaal aanraden. Welk verhaal, dat moet je zelf maar luisteren!
Tijdens mijn eerste optreden in een podcast!
Luister hier.

Kom maar op, 2023!

twee boeken

Het nieuwe jaar, ik ben er helemaal klaar voor.
In 2023 moet mijn 40e boek gaan uitkomen. Toch wel een bijzonder moment.
Welke het wordt, is nog een beetje spannend. Er zitten sowieso drie uitgaves in de pijplijn.

Als eerste Hoog, hoger, hoogst, een toneelleesboek dat ik voor uitgeverij Delubas mocht schrijven.
En dan Zirakel! Een fantasyboek waar ik heel erg trots op ben en dat nu eindelijk uitgegeven gaat worden door Celtica Publishing.
En op dit moment leg ik de laatste hand aan een prentenboekje dat in het voorjaar moet verschijnen.

Verder ben ik bezig met een historisch verhaal voor kinderen van 10-12 jaar over de heksenvervolging in Brabant. Dat wil ik dit jaar afmaken.
En ik heb een heel mooi idee voor een verhaal voor diezelfde leeftijdscategorie. Hopelijk krijg ik dat dit jaar ook nog af!
Dus als je denkt: wat is Bianca stil, dan is ze heel hard aan het schrijven.