2021

Robijntje 3 komt eraan!

Robijntje

Eindelijk mag ik het goede nieuws bekendmaken: het derde deel van Robijntje komt eraan! En deze keer gaat Robijntje met al zijn vriendjes naar het strand. Het is een heerlijk zomers avontuur geworden.
Vanaf 21 juni exclusief verkrijgbaar bij het Kruidvat! Wees er snel bij, want OP = OP.

Research in het Nationaal Archief

Nationaal Archief Den Haag

10 juni ging ik op schrijversavontuur naar het Nationaal Archief in Den Haag. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, ben ik bezig met een historische roman die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna. Antje Buursma is mijn hoofdpersoon en haar vader was een hooggeplaatste NSB-er.
Al maanden geleden heb ik officieel een verzoek ingediend om de stukken van het oorlogsgerechtshof te mogen inzien. Die stukken zijn beperkt openbaar, maar ik kreeg toestemming! Helaas was het archief vanwege corona heel lang gesloten, maar gisteren mocht ik ernaartoe. Bij grote uitzondering met een begeleider (omdat ik in mijn eentje natuurlijk weinig kan). Dus schrijfmaatje Olga Maria Berger ging met mij mee.
We werden hartelijk verwelkomd door de floormanager, die ons informeerde over wat er wel en niet mee mocht in het archief. Eigenlijk niets (geen mobiel, geen pennen alleen kladblok, potlood en laptop). Alles moest in kluisjes worden opgeborgen, er mocht nog geen handtas mee naar binnen.
En toen moesten we langs de bewaking. Niet meer normaal, zo streng. En nors!
‘Openmaken.’ Olga moest haar laptop open klappen om te bewijzen dat ze er niets in verstopt had.
‘Doorbladeren, helemaal.’ Ze moest het hele kladblok voor zijn neus uitwaaieren.
Bij Gods gratie mochten we verder. En kregen we een kartonnen doos met dossiers. Ik had gevraagd of ik in een apart hokje mocht zitten om andere mensen niet te storen omdat wij toch wel moesten overleggen, maar nee, dat mocht niet van de bewaking, de dossiers mochten alleen op de lange tafel ingezien worden.
We kregen een plek toegewezen in wat later het strafboekje bleek te zijn. Want werkelijk, op onze neus zat een bewaker die iedere beweging in de gaten hield.
Nu is Olga enigszins chaotisch en slordig. En de bewakers wisten dat het onze eerste keer was. Olga kreeg continu op haar kop.
‘Niet de volgorde van de papieren in de mappen veranderen.’
‘Niet met je arm op het papier leunen.’
‘Niet het papier te lang vasthouden, neerleggen en vanaf daar lezen.’
‘Niet aan je mond zitten en daarna weer aan het papier.’
Serieus, de Gestapo was er niets bij.
Toen ze haar laptop open klapte, ging er meteen een Post-it over de camera. En toen ik op een blaadje van het kladblok met potlood wat aantekeningen wilde maken, was het: ‘Niet boven op de papieren schrijven, dat drukt door.’ Duh, dat snap ik ook wel, ik was alleen nog met de papieren aan het schuiven zodat ik überhaupt kon schrijven. En alsof er met mijn kippenkracht iets door zou kunnen drukken. Mijn krabbels zijn alleen dankzij Photoshop te lezen.
Ze waren totaal niet onder de indruk van mijn ‘ik ben een lief en schattig gehandicapt meisje’blik. De floormanager wel, maar die had duidelijk niets te zeggen. Het leek wel alsof we vloeibaar goud in handen hadden, zo streng waren ze. Bij het naar huis gaan helemaal. We werden nog net niet lijfelijk gefouilleerd of we niets hadden meegesmokkeld…
Eerlijk is eerlijk, ik had heel graag foto's willen maken van sommige stukken uit de dossiers. We vonden ook nog wat foto's van mijn hoofdpersonen. En ja, ik had stiekem een mobiel mee naar binnen gesmokkeld (daag me niet uit). Maar met die aasgieren op ons nek, was het echt onmogelijk om die te gebruiken. Heel erg jammer natuurlijk!
Dus we zijn naar huis gegaan met en een schoon geweten én digitale en potloodaantekeningen. Wat ik allemaal in de dossiers gevonden heb, kun je volgend jaar lezen in mijn boek!

5 mei 2021

Antje

5 mei. Bevrijdingsdag.
Voor velen in Nederland 76 jaar geleden een ware verlossing. Maar niet voor mijn hoofdpersoon, Antje Buursma. Voor haar begon de ellende toen pas…
Gisteren sprak ik haar nog. Vertelde ze me een paar mooie anekdotes. Maar ze had het ook over de impact van alle documentaires en films die nu op tv zijn. Zij kán het niet vergeten, wij mógen het niet vergeten.
Daarom ben ik er trots op dat ik haar verhaal mag vertellen. Volgend jaar, 77 jaar na dato, kunnen jullie het met haar mee beleven in mijn boek.

Tisquantum genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2021!

Tisquantum

Yes! Yes! Yes!
Mijn Tisquantum is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2021!
Ik kan het bijna niet geloven, maar het boek staat echt op de longlist die vandaag bekend gemaakt is. Dus ik ben super blij!
Helemaal omdat ik dit boek zelf heb uitgegeven, dus in eigen beheer. Het is van voor tot achter MIJN boek en dit is een mega waardering. Mijn uitgever geloofde niet in het verhaal, ik wel. En ik ben heel blij dat ik mijn eigen wijze weg heb gevolgd.

Tisquantum is samen met negen andere mooie boeken (van lieve en steengoede collega's) genomineerd:

Syl van Duyn - Op zoek naar jou
Bies van Ede – Verraad met Sinterklaas
Ruth Erica – De boom met de bittere bladeren
Marian Hoefnagel – Cleopatra
Ineke Kraijo – Het zwarte jaar
Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar
Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet
Jean-Claude van Rijckighem – IJzerkop
Rob Ruggenberg – Offerkind

Dus het is een hele eer om in deze lijst te mogen staan.
En wie de winnaar wordt? Dat wordt op zaterdag 18 september bekendgemaakt in het Archeon.

Veren voor William & Tisquantum van kinderboekenspecialist Libris

William & Tisquantum

Rubén Rodriguez da Silva, de kinderboekenspecialist van boekhandel Libris heeft een geweldige recensie over mijn William & Tisquantum geschreven. Het regent complimenten:
- een waardige opvolger van Hendrick
- ik vul de leegte die Rob Ruggenberg heeft achtergelaten
- realistisch en avontuurlijk
Een mooiere recensie kan ik me niet wensen! Ik zou zeggen: lees het zelf…

Toen ik aan dit boek begon, waren de verwachtingen hooggespannen. Ik zag dit als de opvolger van ‘Hendrick, de Hollandsche Indiaan’, die de Thea Beckmanprijs gewonnen heeft. Het goede nieuws is, dat de verwachtingen volledig waar zijn gemaakt. Historisch, realistisch, avontuurlijk, en twee hoofdpersonen met zowel goede als slechte kanten. Ik heb dit met enorm veel plezier gelezen. Een boek dat de achtergebleven leegte na het wegvallen van Rob Ruggenberg weer een beetje opvult. Het is 1619 en Tisquantum keert na vijf jaar slavernij in Europa terug, om te ontdekken dat hij de laatste is van zijn stam. Een jaar later bereiden William en een groep streng gelovige protestanten zich voor om vanuit Leiden te vertrekken naar het beloofde land. Zij zullen later bekend staan als de Pilgrims, die met de Mayflower naar Noord-Amerika vertrokken om daar de basis te leggen voor de huidige VS. Na flink wat tegenslagen komen zij ziek, hongerig en dorstig aan in een ruig land. Daar moeten zij zo snel mogelijk vriendschap sluiten met de wilden.
Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor Tisquantum, die ondertussen de slaaf is geworden van de Massasoit, de stamhoofd der stamhoofden. Hij kent de taal en gebruiken van de withuiden. Maar als enige tolk tussen de verschillende stammen en de Pilgrims heeft hij een bijzondere positie met veel macht. Wanneer hij de verschillende partijen tegen elkaar uit speelt om er zelf beter van te worden, ontstaat er een levensgevaarlijke situatie voor de Pilgrims. Hoewel het hier om een verzonnen verhaal gaat, is het wel op ware feiten gebaseerd. Veel personages hebben echt bestaan. Wat mij vooral aanspreekt is hoe realistisch het beschreven is. Geen heldhaftige avonturen, maar harde realiteit. Je proeft de onzekerheid, angst en wanhoop van de groep mensen, die volledig op zichzelf staan. Iedereen neemt goede en foute beslissingen en één van de grote vragen in dit verhaal is dan ook hoever je kunt of mag gaan voor het grotere belang. Ik hoop van harte dat we nog veel meer van dit soort boeken gaan zien. Bianca Mastenbroek springt hiermee in een gat, die wat mij betreft nog flink gevuld mag worden.

William & Tisquantum getipt door boekhandel Libris

Libris

Ik kan het bijna niet geloven, denk bijna dat het een 1 april grap is, maar het lijkt echt: William & Tisquantum is een van de vier Libris Kinderboeken van de Maand April. Echt zo gaaf!!

Uitgebreid artikel over William & Tisquantum in de Kiva

artikelkiva

De Kiva is een stichting voor iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur, geschiedenis en de huidige situatie van de Indianen in Noord-Amerika. Naast het steunen van Indiaanse projecten, geven ze vier keer per jaar een tijdschrift uit, de Kiva. In het eerste nummer van 2021 besteden ze maar liefst drie volle pagina's aandacht aan mijn William & Tisquantum.
De recensent is lovend: “Mastenbroek schrijft pakkend en helder en hoewel het boek bedoeld is voor jongeren, zal haar manier van schrijven ook de volwassen lezer boeien. Doordat het boek zowel vanuit Tisquantum als vanuit William geschreven is, krijg je een goed beeld van de enorme cultuurverschillen tussen de Engelsen en de Indianen”.
Ook al vindt hij het verhaal toch grotendeels een Engels verhaal (en dus minder een verhaal over de inheemse bevolking), hij vindt het boek “echt een aanrader, zowel voor tieners alsook voor de geïnteresseerde volwassene. Je leest het vlot uit en wilt het eigenlijk niet wegleggen”.

Het verhaal van de Mayflower en de eerste periode in Amerika is volgens de recensent al bekend, waardoor hij in mijn boek niet direct iets nieuws heeft gelezen. Maar “interessant is het zeker. Het blijft een boeiend verhaal en is goed geschreven”.
De verantwoording vond hij een waardevolle toevoeging, want daarin leg ik: “in heldere taal uit wie de Pilgrims zijn, hoe ze leefden, wat ze geloofden en waarom ze uiteindelijk naar Amerika gingen. Ook hun relaties met de Wampanoag komen aan bod. Deze bijlage geeft het boek net iets extra's ten opzichte van het mooie verhaal dat ze vertelt”.
Ik ben superblij met deze uitgebreide bespreking en de aandacht die dit stukje geschiedenis en mijn boek krijgen van de Kiva.

Het hele artikel kun je lezen bij de recensies.

Hendrick op Lezen voor de lijst

Hendrick

Mijn Hendrick gaat vanaf nu door nog meer middelbare scholieren gelezen worden. Mijn boek staat sinds kort op Lezen voor de lijst. Een belangrijke lijst, want veel scholieren mogen alleen boeken van die lijst kiezen van hun school.
Zo ook mijn pseudonichtje. Afgelopen week kreeg ik het heuglijke bericht van haar moeder: ze mag je Hendrick gaan lezen voor school! Of ik daar heel blij mee ben, weet ik nog niet, want ze zit in de puberfase dat alles stom is (en dus zal mijn boek ook wel stom zijn als ze het gelezen heeft). Maar ik ben natuurlijk wel heel blij dat Hendrick op deze lijst staat!

Annie tekent haar beste vriendin Grietje

Grietje

Deze tekening maakte mijn hoofdpersoon Annie meer dan 75 jaar geleden in kamp Westerbork. Zij tekende haar vriendin Grietje, naast de paal van de bel die hun leven beheerste.
Die dag was een goede dag voor Annie. Ze was ingedeeld in de schoonmaakploeg en mocht wat huisjes van bewakers schoonmaken. Ze vond niet alleen het potloodstompje waarmee ze deze tekening maakte, het lukte haar ook om wat brokken uit een onbewaakte hondenbak te pikken en daarmee haar honger voor zeker een kwartiertje te stillen.
Halverwege de dag viel het een bewaker op dat ze nog een riem droeg. Haar riem van de Jeugdstorm. Ze kreeg er een paar tikken mee en daarna werd hij in beslag genomen.
Uit protest tekende Annie die riem om het middel van haar vriendin. Op dat moment wist ze niet dat de echte straf voor het dragen van die riem nog moest komen…

Nieuw historisch jeugdboek in de maak

Annie

Mag ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe, tijdelijk beste vriendin. Sinds januari woont deze dame in mijn hoofd.
Annie Buursma, heet ze. Ze was bijna 13 toen de tweede wereld oorlog begon, bijna 18 toen Nederland bevrijd werd. Voor Annie begon de nachtmerrie toen pas echt. Want ons land werd na de bevrijding verscheurd door de tweedeling van ‘goede’ en ‘foute’ Nederlanders. Annie werd in mei 1945 gevangengezet in kamp Westerbork en werd daar werkelijk onmenselijk behandeld. Ze had geen idee wat ze misdaan had om dat lot te verdienen.
Ik weet het inmiddels wel. En laat het de jonge Annie langzaam ontdekken in mijn nieuwe historische jeugdroman.

Tisquantum nu ook als e-book

Tisquantum

Tisquantum is nu ook verkrijgbaar als e-book! En kost slechts € 6,99.
Hij is verkrijgbaar via mijn webshop of via Bol.

2021 is begonnen!

Strip!

Ik wil iedereen een heel goed en vooral gezond nieuwjaar wensen. En bij een nieuw jaar horen nieuwe voornemens…
Precies twee jaar geleden brachten illustrator Remco Nieboer en ik onze AVI-strip uit: Baas Bart en Mees de Sjees, naar de kust.
Al voor het boek gedrukt was, hadden we plannen voor een tweede, derde en vierde deel. Maar een strip tekenen kost tijd. Heel veel tijd. En er kwamen twee Robijntje-boeken en een nieuw huis tussendoor.
Dus ons voornemen voor dit jaar is duidelijk: het tweede deel van onze AVI-strip afmaken en uitgeven, zodat mijn neefje die nu net vijf is, straks kan leren lezen met de boeken van tante Bianca!
Het tweede deel speelt zich af op Texel, een doldwaas avontuur met schapen, meeuwen, krabbende krabben en de nu al akelig schattige Joes de zeehond. Wij hebben er zin in!
Natuurlijk is dat niet het enige project waar ik aan ga werken. Ik ga weer een historische roman schrijven, waarvan de hoofdpersoon nog leeft. Dus dat wordt heel bijzonder! Binnenkort meer nieuws daarover.