Zonnestorm

19 september 2012

Dit jeugdboek over het naderende einde van de wereld is één van de leukste jeugdboeken die ik de laatste tjd gelezen heb. Het speelt zich af in Nederland in de zomer en najaar van 2012. Floor, de 15 jarige dochter van de minister-president wordt ontvoerd door een milieu organisatie. Gelukkig komt ze vrij, maar ze voelt zich niet meer hetzelfde. Als ze een geheim document van haar vader onder ogen krijgt is de ramp niet te overzien. Letterlijk en figuurlijk zien zij en haar klasgenoten hun wereld vergaan. Dit boek, voor sommige tieners een dikke pil met 400 bladzijdes, is heerlijk beschreven vanuit de wereld van tieners. Soms aangrijpend en met een vleugje humor. Wat doe je als de Maya voorspelling blijkt te kloppen? De verschillende reacties van tieners en volwassenen zijn bijzonder, soms wat overdreven, maar leuk om te lezen. Ik ben het boek nu zelfs voor de 2e keer aan het lezen omdat mijn zoon van 10, enthousiast geworden door mijn reactie op het boek, nu 's avonds uit dit boek voorgelezen wordt door mij. Ik vond de afwisseling met gebeurtenissen die in dezelfde periode diep in de zee gebeuren erg mooi, de spanning wordt vanuit verschillende punten opgebouwd en dat maakte het boek spannend tot de laatste bladzijde.

★★★★★

Diane van Magic Tails

7 oktober 2012

Kunnen kinderen de aarde redden?

'Hallo Wereld' is het thema van de nu lopende Kinderboekenweek, maar afgaand op de nieuwe jeugdroman Zonnestorm van Bianca Mastenbroek uit Eindhoven zou het wel eens gedaan kunnen zijn met diezelfde wereld.
Haar boek werkt toe naar de door gelovigen in de Mayakalender en andere sombere types bestempelde ondergangsdatum van 21 december 2012.
Hoogstwaarschijnlijk moet de voorspelling met een korreltje zout worden genomen, maar veel personages in Zonnestorm doen dat niet.
Drie scholieren zetten zich in om de aarde te redden. Mastenbroek beschrijft hun uiteenlopende karakters heel mooi. Floor is niet alleen de dochter van de minister-president, maar ook een dappere doorzetter. Aran heeft een klas overgeslagen, maar hij wordt gepest omdat hij een nerd is, onder andere door Lucas die het denkt te gaan maken als popmuzikant.
Het boek begint onschuldig met dingetjes die pubers bezighouden, zoals mobieltjes en vriendjes, maat dan wordt Floor ineens ontvoerd door activisten die haar vader willen dwingen milieumaatregelen te nemen. Pratend met een van haar onrvoerders wordt zij het steeds meer met hen eens en eenmaal bevrijd - dankzij Aran en Lucas - wil ze alleen nog maar ecologisch verantwoord voedsel eten en begint ook zij met actie voeren.
Vervolgens stuit Floor op een geheim NASA-document in de laptop van haar vader waarin wordt gewaarschuwd voor de ondergang door een zonnestorm. De regering, met haar vader aan de leiding, werkt aan een plan om een klein aantal vooraanstaande Nederlanders te redden.
Floor en haar twee vrienden komen in verzet. Maar ze slagen in hun missie? Daarvoor moet je de roman maar lezen. Schrijfster Bianca Mastenbroek heeft al veel boeken op haar naam staan. De meeste zitten in het genre van de fantasy, waarin allerlei bovennatuurlijke zaken kunnen gebeuren.
Dat komt er in dit nieuwe boek van haar ook aan te pas, maar misschien had ze het weg moeten laten.
Zonnestorm is met bijna vierhonderd bladzijden sowieso al heel erg dik, zeker voor lezers in de leeftijd van twaalf-plus waar het voor bedoeld is.

Peter van Vlerken in het Eindhovens Dagblad

14 oktober 2012

Dit boek heb ik pas geleden met erg veel plezier gelezen. Mijn dochter van bijna 10 jaar gaat het nu ook lezen. Ze wilde dit boek voor school lezen maar kreeg geen toestemming van de juf! Het is een jeugdboek maar ook volwassenen kunnen dit boek prima lezen. De personages zijn boeiend beschreven, de tieners kunnen zo bij jou in de straat wonen en erg leuk om uit te gaan van verschillende karakters. Het verhaal is grotendeels goed te plaatsen, alleen op het eind verliest het wat aan geloofwaardigheid maar een stukje fantasy is Bianca Mastenbroek te vergeven. Uiteindelijk is het een actueel thema, komt de voorspelling van de Maya's uit? Maar bovenal, zorg voor de aarde is een belangrijk item. Bianca heeft een prachtig boek afgeleverd!

★★★★★

Wemmie Wolf van Magic Tails

15 oktober 2012

Een zonnestorm zal op 21 december 2012 de aarde verwoesten, de dag van de Maya-voorspelling. Het einde van de wereld is nabij. Drie middelbare scholieren (ca. 15) uit Den Haag gaan hier op hun eigen manier mee om. De gesloten Aran gebruikt zijn intellect en computerkennis, Floor onderneemt actie en Lucas zoekt naar roem in de muziek. Elke dag vormt een hoofdstuk, het verhaal begint letterlijk nu, op maandag 1 oktober 2012 en eindigt op vrijdag 21 december en is daardoor heel actueel. De minister-president is fictief, maar voor de rest wordt het Nederland van nu beschreven met hits van Nick en Simon en Linda de Mol als presentatrice. Het verhaal is spannend en de personages kennen diepgang. Het boek laat zien waar mensen toe in staat zijn als de wereld op het punt staat te vergaan. Sommigen proberen een veilige plek te vinden, anderen steken hun kop in het zand en een groep volgt De Stem, die toebehoort aan een mysterieus wezen. Dit maakt het boek uiteindelijk tot een spannend, realistisch en heftig verhaal, met een vleugje onwerkelijkheid. Op de website www.zonnestorm.nu is elke dag het hoofdstuk uit het boek te lezen, dat zich op die dag afspeelt. Vanaf ca. 13 jaar.

NDB | Biblion door: Tieka Bierdrager

1 november 2012

Wat een schitterend verhaal is Zonnestorm! Je hebt je personages heel goed ieder een eigen, herkenbare stem gegeven, de vriendschappen zijn goed uitgewerkt, net als de relaties met hun ouders. Het zijn echt mensen van vlees en bloed, met al hun wensen, gedachten, zorgen, overtuigingen en bravoure. Zoals je het complexe personage Aran hebt neergezet, ik vind het razend knap. Het hele verhaal is een vloeiend geheel, zonder haperingen, alles klopt. Persoonsontwikkelingen, alles wat ze meemaken en hoe ze daarin veranderen. Het is nogal wat wat je beschrijft. Het einde is ook best heftig, met het naderende einde van de wereld en alle angsten die erbij komen kijken en de oplossingen die ieder voor zichzelf heeft. Je hebt het met humor geschreven, ik heb een paar keer zitten gniffelen en hardop gelachen. Die tweede druk is zeer terecht, en daar zal het niet bij blijven. Ik maak een diepe buiging.

Ik heb alleen één vraag: wanneer ga je het tweede deel schrijven? Het boek dat gaat over de wereld ná de verwoestende zonnestorm. Zullen de vrienden elkaar nog terugzien? Dit schreeuwt om een vervolg!

7 november 2012

Het boek Zonnestorm speelt sterk in op de profetie van de Inca’s, dat de aarde in 2012 zal vergaan. Niemand gelooft dat natuurlijk, maar toch zijn er genoeg aanwijzingen voorhanden dat het niet goed gaat met de aarde. Dit boek volgt vier personages: de dochter van de minister-president, die door een voorval ineens geobsedeerd wordt met milieuzaken, de schuchtere Aran, die liever achter z’n computer zit dan in de buitenlucht, en die door iedereen wordt genegeerd en de stoere en populaire Lucas, die smoorverliefd is op Floor (de dochter van de minister-president) en toevallig een liedje maakt over het einde van de wereld, dat een absolute hit wordt.

Alle drie komen ze er achter dat er heel wat meer speelt dan de overheid de mensen moet doen geloven. Er blijkt namelijk niets minder dan een zonnestorm onderweg te zijn: een overactieve vlam van de zon, die echte rampen kan veroorzaken. Door die verwoestende zonnestorm worden miljoenen levens bedreigd. In de paniek die uitbreekt, zoeken drie klasgenoten naar een manier om de zonnestorm te overleven. Vanuit de standpunten van de drie kinderen wordt omschreven van ze zelf doen om te overleven. Daarbij breken ze door grenzen die ze soms beter niet hadden kunnen doorbreken, maken ze persoonlijke ontwikkelingen door en maken ze keuzes die niet altijd even wijs zijn. En dan is er nog het vierde personage, een vreemd wezen dat op de bodem van de zee ontwaakt… maar wat is er waar, welke voorspelling blijkt de juiste, en hoe kunnen mensen overleven?

In dit spannend geschreven boek, dat soms wel een snelle sprong maakt tussen de vier personages van het boek, wordt alles snel duidelijk. De drie kinderen blijken ook nauw met elkaar verweven te worden in een spannende strijd tegen de klok, een spannende speurtocht naar de waarheid en een heel spannende queeste om mensen bewust te maken van het feit dat de aarde heel, heel erg ziek is. En jij, wat ga jij doen?

8 november 2012

Realistisch en spannend

Als je nog niet hebt nagedacht over het mogelijke einde van de wereld op 21 december 2012 dan zal je dat dankzij dit boek zeker gaan doen. Zonnestorm neemt de lezer namelijk mee in de wereld van drie tieners die ieder op hun eigen manier proberen te overleven. En dat terwijl het niet duidelijk is of, hoe en wanneer de wereld vergaat. Gaandeweg het verhaal komen de personages daar achter en leren ze zichzelf ook steeds beter kennen. Als lezer word je daardoor in het verhaal gezogen. In Zonnestorm zit voor elk wat wils: spanning, humor, romantiek, verraad, fantasy, psychologie, achtergrondinformatie. Misschien wat veel, maar in Zonnestorm zijn deze ingrediënten uitstekend verweven. Na het lezen van het boek ben je geneigd de voorraadkast eens flink aan te vullen met lang houdbare levensmiddelen en flessen water.

★★★★★

Suzanne Wouda op Bol.com

8 november 2012

Dit boek heeft 3 hoofdpersonen: Floor, Lucas en Aran. Floor is de dochter van de president en het verhaal begint met haar. Lucas is een jongen die denkt dat hij de coolste is en hij werkt aan een rockband met een paar van zijn vrienden. Hij is verliefd op Floor en dat laat hij duidelijk merken. Aran is een jongen die een beetje de nerd van de klas is en hij heeft niet zoveel zelfvertrouwen. Het verhaal draait allemaal om het einde van de wereld, wat voorspeld is op de datum 21 december 2012. Eerst wordt Floor ontvoerd door een groep milieu-activisten. Daar ontdekt ze dat de aarde lijdt onder de mensheid. Aran wil haar bevrijden uit de handen van haar ontvoerders alleen daar heeft hij iemand voor nodig: Lucas. Uiteindelijk lukt het ze wel om Floor te bevrijden. Het verhaal gaat verder. Na een tijdje ontdekt Aran op het internet dat de aarde er aan gaat door een zonnestorm. Hij maakt zich zorgen en zoekt verder en ziet dat andere mensen zich aan het voorbereiden zijn. Die mensen hebben onderkomens gemaakt en hij doet zijn best om zo´n plaatsje te bemachtigen....

Floor ontekt dat haar vader –dus de regering- een onderkomen voor een klein stukje van Nederland aan het bouwen/maken zijn. Ze stuurt het rapport naar een van de kranten en twee dagen later weet heel Nederland het. Dan breekt de onrust uit en iedereen probeert te vluchten, slechts een klein deel van Nederland gaat naar die plaats. Er is ook iets wat de mensen De Stem noemen, je hoort hem in je hoofd en hij zegt dat het allemaal goed komt. Veel mensen willen naar IJsland want daar is De Stem het duidelijkst. Floors vriendin heeft die stem ook in haar hoofd en ze wil naar IJsland. Floor gaat mee, en als je wilt weten wat er dan gebeurt moet je het boek lezen!

Ik vind het een heel spannend en leuk boek. Je hebt ook het idee dat je de personen zelf bent. Door dit boek besef je wat er nou gebeurt in de wereld en je gaat ook denken dat die zonnestorm écht komt.

Juno, 12 jaar, recensent van Jeugdboekhandel Silvester Leiden

5 december 2012

Het verhaal

Het is oktober 2012. De NASA heeft voor eind december een verwoestende zonnestorm voorspeld. Niemand weet precies wat de gevolgen zullen zijn, maar het is duidelijk dat dit veel mensenlevens zal gaan kosten. Drie klasgenoten doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze de komende zonnestorm zullen overleven.

Conclusie

Er zijn drie (eigenlijk vier) interessante point of views in dit boek. De eerste is dat van Floor, de dochter van de minister-president. Zij probeert mensen over te halen de milieuproblematiek serieus te nemen en milieubewust te gaan leven. Maar is ze daarmee niet al veel te laat? De tweede is dat van Aran. Hij is een sociaal onhandige jongen die meer van zijn computer begrijpt dan van de mensen om hem heen. Hij zal echter in actie moeten komen als hij de zonnestorm wil overleven. De derde point of view is van Lucas. Hij is de leadzanger van een band en verschuilt zich achter een arrogante houding. Deze houding is echter maar schijn. En dan is daar nog een mysterieus wezen dat zich schuilhoudt op de bodem van de zee. Dit wezen heeft ook zijn eigen point of view.

Doordat de point of views zo verschillend zijn zie je het verhaal van meerdere kanten. Dit is erg fijn. De karakters zijn ook erg goed uitgewerkt en zeker niet stereotyp. Het boek begint op 1 oktober en eindigt op de dag van de zonnestorm. Ieder hoofdstuk beslaat een dag. Het verhaal wordt hierdoor min of meer in de tegenwoordige tijd verteld, wat je extra het gevoel geeft dat het verhaal echt is.

Niet alleen de reactie van de drie klasgenoten wordt weergegeven maar ook de reactie van mensen elders op de wereld. Dit wordt gedaan door middel van krantenberichten. Dit geeft een nog bredere kijk op de gebeurtenissen.

Omdat de karakters herkenbaar zijn leef je echt met ze mee, ook als je zelf geen jongere meer bent. Dat maakt hetgene dat ze meemaken behoorlijk spannend. Ook het feit dat een dergelijke zonnestorm voor je gevoel best echt zou kunnen plaatsvinden en het feit dat het al maanden gonst van de geruchten over dat de wereld eind december zou vergaan verhoogt de spanning. Of je die geruchten nu gelooft of niet, je krijgt door dit boek toch even een gevoel van "zou het dan toch?".

Dit is een jeugdboek dat ook geschikt is voor volwassenen. Bianca Mastenbroek speelt handig in op de geruchten dat de wereld eind december zou vergaan. Het verhaal eindigt met een klein stukje fantasy. Voor sommige lezers komt dit misschien wat vreemd over (vooral omdat de rest van het verhaal juist erg realistisch is), maar over het algemeen houden we hier op Aeon wel van.

Whitedragon op Aeon

19 december 2012

De levens van de tieners Floor, Lucas en Aran staan op het punt om drastisch te veranderen. 21 december komt namelijk steeds dichterbij, en ook al geloven de tieners niets van de oude Maya-voorspelling, er staat wel degelijk iets te gebeuren. Rond de 21ste zal een zonnestorm de aarde teisteren, waardoor alle elektrische apparaten ermee op zullen houden en een reeks van rampen over de wereld zal trekken. Aardbevingen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen... Zal op 21 december dan toch een einde komen aan de wereld van de drie tieners?

Niemand weet wat er precies staat te gebeuren, maar één ding is zeker: de wereld zoals we die kennen gaat grondig veranderen. Iedereen reageert er anders op: de een negeert alles en gaat gewoon door met zijn of haar leven, de ander vlucht en weer een ander besluit te vechten. Te vechten tegen de zonnestorm, door bijvoorbeeld een goede schuilplaats te vinden, of te vechten tegen de Nederlandse regering, die een bunker heeft gebouwd waar maar plaats is voor 40.000 Nederlanders. Hoe dan ook: de wereld is al een chaos voordat de zonnestorm de aarde heeft bereikt. En dan duikt er ook nog eens een mysterieuze Stem op in de hoofden van veel mensen. Wie is die Stem, die belooft dat alles goed komt? Kan hij de aarde en de mensheid echt redden, of betekent deze zonnestorm daadwerkelijk het einde van alles?

Meerdere invalshoeken
Zonnestorm is geschreven vanuit het perspectief van drie tieners: Aran, Floor en Lucas. Alle drie staan ze totaal anders tegenover de aankomende zonnestorm, waardoor je erg goed kunt zien hoe verschillend mensen kunnen reageren op zoiets. Voor computergek Aran lijkt het verdwijnen van elektriciteit alleen al het einde van de wereld. Hij weet dat hij zijn geliefde computers gedag moet zeggen en naar buiten moet, naar de echte wereld. Maar wat weet hij nou van die echte wereld? Hoe moet hij overleven zonder het internet? En hoe krijgt hij zijn moeder, die de Stem hoort en dus nergens bang voor is, zover dat ze met hem een schuilplaats zoekt om de zonnestorm te overleven?

Bij Floor, de dochter van de minister-president, begint het allemaal met een ontvoering door een milieu-organisatie. Op een dag wordt ze van de straat geplukt en meegenomen naar een afgelegen boerderij. Daar ontdekt ze tot haar grote schrik dat ze het eens is met de meningen en doelstellingen van de organisatie. Maar probeer maar eens aan je vader (en tegelijk de minister-president) uit te leggen dat je achter je ontvoerder staat. Dus gaat Floor zelf aan de slag: samen met Aran bouwt ze een website om de mensen bewust te maken. Maar dan wordt de zonnestorm aangekondigd, en maakt Floor een keuze die het lot van veel Nederlanders zal bepalen.

Lucas richt zich voornamelijk op zijn muziek. Met zijn band Deadline maakt hij nummers over de zonnestorm en het einde van de wereld, die ontzettend aan blijken te slaan. Maar hij moet zijn tijd verdelen tussen zijn muziek en zijn familie. Zijn familie heeft namelijk wel recht op een plekje in de bunker, maar zijn moeder heeft al haar hoop gericht op het geloof en moet niets van de schuilplaats weten. In de kerk zal ze veilig zijn. Hoe gestoord Lucas zijn moeder ook vindt, hij zal niet rusten voor hij haar in veiligheid heeft gebracht.

Mysterieuze Stem
De mysterieuze Stem die door veel mensen gehoord wordt, is het vierde hoofdpersonage van dit verhaal. In korte fragmenten, geschreven vanuit het perspectief van dit wezen, wordt duidelijk gemaakt wie de Stem precies is en wat hij van plan is. Hij ontwaakt op de bodem van de zee en heeft grootse plannen met de aarde en de mensen. Deze Stem is een extraatje boven op het verder vrij realistische verhaal. Het voegt lekker wat fantasie en mysterie toe aan het verhaal en het is erg interessant om te zien hoe mensen reageren op deze Stem. Verschillende religies denken dat het hun god is die tegen ze praat. Anderen weten niet wat het is, maar ze voelen zich er wel veilig door. En voor de buitenstaanders, de mensen die de Stem niet kunnen horen, lijkt het alsof er massahysterie is uitgebroken. Wie is die mysterieuze Stem? Heeft de voorspelling iets met hem te maken? En kan hij de wereld echt redden van de ondergang?

Race tegen de klok
Zonnestorm begint op maandag 1 oktober en telt langzaam af naar 21 december: het voorspelde einde. Hoe dichter je bij 21 december komt, hoe spannender het boek wordt. Elk hoofdstuk wordt er geswitcht tussen Aran, Lucas, Floor en soms ook de Stem, waardoor er allemaal korte, snelle fragmenten ontstaan. Dit zorgt ervoor dat je door wilt lezen en wilt weten hoe het verder gaat. Hoe dichter je bij het einde komt, hoe moeilijker het wordt om dit boek neer te leggen. Een echte race tegen de klok barst los: voorbereidingen worden getroffen, mensen worden geëvacueerd en andere mensen zijn dringend op zoek naar een schuilplaats. Grenzen worden verlegd en mensen gaan verder dan ze ooit zijn gegaan. Maar hoe ver kun je en mag je gaan om jezelf, anderen en de wereld te redden?

Conclusie
Zonnestorm is een ontzettend spannend boek, dat goed laat zien hoe mensen kunnen reageren op een crisis zoals deze. De personages zitten goed in elkaar en je voelt dat er iets groots staat te gebeuren. Hopelijk blijft onze wereld na 21 december gewoon door draaien, maar wacht voor de zekerheid niet te lang met het lezen van dit boek. Je hebt nog maar een paar dagen.../p>

★★★★★

Marije Kok op Fantasywereld.nl

18 januari 2013

Help, de wereld vergaat!

Aftellen tot het einde – Wij kunnen nu makkelijk praten dat de Maya’s er flink naast zaten met hun einde-van-de-wereld-onzin. De wereld bestaat nog, kijk maar! Maar de drie hoofdpersonen in Zonnestorm weten dat nog niet. Hoe gaan zij daarmee om?

Vrijdag 21 december 2012: die dag betekent niet alleen voor de Maya’s het einde van de wereld, maar ook volgens NASA. De ruimtevaartorganisatie heeft voorspeld dat de aarde die dag getroffen zal worden door een vernietigende zonnestorm. Eentje die alle elektrische en elektronische apparaten zal verwoesten en enorme natuurrampen gaat veroorzaken. In Zonnestorm leef je vanaf maandag 1 oktober mee met de klasgenoten Floor, Aran en Lucas en tel je af naar die doemdag.

Mysterieus wezen

De milieubewuste Floor ontdekt al snel dat je met alleen oud papier inzamelen de wereld niet kunt redden en besluit om het groots aan te pakken. Maar is het daarvoor niet te laat? Aran kan beter met computers overweg dan met mensen. Hoe moet dat straks in wereld zonder technologie? Toch zet hij alles op alles om zichzelf en zijn moeder te redden. En Lucas verschuilt zich achter zijn band en schuift alle ellende voor zich uit. Mastenbroek voert de spanning op door hun verhalen te verweven met onheilspellende krantenberichten uit de hele wereld plus een mysterieus,ontwakend wezen onder water. Het besef dat er iets gaat gebeuren wordt steeds groter. Bestaat Nederland straks nog wel?

Knullig en knap

De race tegen de klok is spannend, maar de uitwerking van de karakters van de drie hoofdpersonen is af en toe op het knullige af. Ook worden ouders wel erg soepel omgepraat en overtuigen niet alle verhaallijnen. Aan het eind wordt het fantasy-element in de vorm van het geheimzinnige wezen ongeloofwaardig, maar toch blijf je bijna vierhonderd pagina’s lang nieuwsgierig naar de afloop. En dat is knap.

+ heel pakkend en spannend verhaal, actueel
- stereotype uitgewerkte karakters, naar het het eind toe ongeloofwaardig

★★★★★★★★★★

Jacqueline Ancona van 7Days

14 februari 2013

Niemand nam de waarschuwing serieus. Maar het einde van de wereld is naderbij. Als de paniek uitbreekt proberen 3 klasgenoten te overleven.
Floor: komt achter allemaal geheimen die ze niet mag weten
Aran: probeert zijn vader te zoeken
Lucas: vlucht in zijn muziek en doet alsof er niks gaande is
Alle drie moeten ze proberen de zonnesteek te overleven maar hoe?!
Mijn mening: Zooo spannend. En gewoon fantastisch geschreven! Ik zat op het puntje van mijn stoel. Iedereen moet dit boek lezen. Het geeft je ook meteen een beeld van hoe we met de wereld omgaan. Alleen het einde vond ik misschien een beetje ehm irritant. Maar hij hoort zeker in mijn top 5.

De twaalfjarige Dzaui van het lezerspanel van Jeugdboekhandel Silvester Leiden.

11 juli 2013

Het is eind 2012. Iedereen is in de ban van 21 december, omdat volgens doemdenkers die dag de wereld zal vergaan. Ondertussen worstelt een groep tieners met de problemen die bij de pubertijd horen. Lucas is een rockster in spé, Floor een enthousiaste milieuactiviste en Aran is al zijn leven lang een fanatieke computerliefhebber. Als uitlekt dat er werkelijk een bedreiging bestaat in de vorm van een naderende zonnestorm, gaan ze ieder op zoek naar een veilige plek om deze ramp te overleven. Floor’s vriendin Natasja hoort samen met een aantal anderen een stem die haar aanspoort om naar IJsland te gaan. Hier zouden ze veilig zijn voor het naderende onheil. Terwijl Aran een grote gok waagt en Lucas zich tegoed doet aan de roem van zijn bekendheid, verlaat Floor haar veilige haven door met Natasja op reis te gaan naar daar waar de stem hen brengt.

Zonnestorm is een heerlijk boek om te lezen. Het taalgebruik is begrijpelijk en met korte zinnen leest het boek lekker weg. Boven de hoofdstukken staat een datum, zodat je je als lezer erg bewust bent van het verloop van de tijd. De tekst wordt afgewisseld met cursief en krantenknipsels, iets wat het boek nog aantrekkelijker maakt om te lezen.
De personages zijn in het boek goed uitgewerkt. Soms lijken bepaalde persoonlijke eigenschappen te veel aanwezig waardoor een persoon overdreven overkomt. Dit wordt in de loop van het boek rechtgetrokken. Daarna worden het echte personages met echte problemen en gevoelens. Bianca Mastenbroek haalt een onderwerp aan dat wereldwijd bekendheid had. Hierdoor ontstaat een heerlijk scenario van wat werkelijk had kunnen gebeuren. Feiten gaan hand in hand met fictie, maar het zorgt wel voor vervreemding.

Ondanks deze vervreemding zit het verhaal erg goed in elkaar. De verschillende verhaallijnen houden het boek spannend en de afwisseling met de krantenknipsels en cursieve tekst maakt het lezen aantrekkelijk. Wie denkt dat dit boek alleen voor Young Adults is, heeft het verkeerd. Ook voor volwassenen is het zeker een aanrader. Dat 21-12-2012 al enige maanden achter ons ligt, zou niemand ervan moeten weerhouden om dit boek te lezen.

★★★★★

Marieke Pallada van fantasyboeken.org

6 augustus 2013

De wereld staat op de rand van de afgrond…

Het verhaal gaat over drie verschillende personen die bij elkaar in de klas zitten. In eerst instantie denken ze niet zoveel gemeen te hebben en praten ze ook niet zoveel met elkaar. Totdat Floor, één van de hoofdpersonages, ontvoerd word door een groep milieubeschermers. Lucas, die Floor wel ziet zitten wil het liefst Floor helemaal alleen redden. Hij wil de held eens een keer zijn zodat Floor met een beetje geluk zijn vriendin zou kunnen worden. Al snel komt hij erachter dat hij wel eens hulp nodig zou kunnen hebben van Aran, vooral omdat hij best wel handig is met computers. Alle drie willen ze de wereld redden van een milieuramp die de wereld dreigt te verwoesten, ze moeten daarvoor veel verder gaan dan dat ze normaal gesproken zouden doen.

Het is heel goed dat ze in dit boek een écht fenomeen aan de orde brengen. Op 21 december 2012 zou de wereld al vergaan door een zonnestorm. Het boek is daarom erg interessant om te lezen. In het begin is het wel een beetje wennen dat er uit drie verschillende personages geschreven word, maar het fijne aan dit verhaal dat je ze ook allemaal leert kennen en meeleeft met de momenten die hun beleven en hoe deze personages zich voelen.

Een mooi en indrukwekkend boek.

★★★★★

Chantal van In de boekenkast