Zirakel

Recensies

2 december 2023

Vol spanning, magie, vriendschap en verraad

In Zirakel vertelt YA en fantasy auteur Bianca Mastenbroek een intrigerend verhaal dat vol zit met fantasie en de drang om jezelf te bewijzen. Het hoofdpersonage Shirin is zoals ze zelf en haar moeder zegt een mislukkeling. Met haar ziwanenschubben en klompvoet is ze iets wat liever genegeerd en verborgen moet blijven. Maar dat verandert zodra het Zirakel, een wezen dat profetieën uitspreekt, de komst van de zwarte Ziwaan aankondigt en Shirin onverwacht gekozen wordt voor een cruciale missie door de representanten van de vier goden.

Unieke personages
Mastenbroek zet alle personages in Zirakel sterk neer met karakteristieke eigenschappen en motieven. Zo zijn sommige karakters het eens met het plan dat in de maak is om de zwarte Ziwaan te doden terwijl anderen liever gebruik willen maken van zijn magie. Je leert al deze personages een voor een kennen en wanneer Mastenbroek naar een ander perspectief springt komt regelmatig de gedachte naar boven omhoog:; ”Nee! Ik wil eerst weten wat er nu met diegene gaat gebeuren!”

Uiteindelijk is het Shirin die de taak krijgt om de zwarte Ziwaan te doden. Shirin stort zich in dit avontuur, maar ze is niet de enige die het pad van de zwarte Ziwaan zal kruizen. Tussen diverse personages ontstaat een strijd gedreven door het verlangen naar heerschappij en de zoektocht naar wat juist is, die je tot aan de laatste bladzijde intrigeert.

Spannend avontuur
Mastenbroeks Zirakel is een sterk Young Adult fantasyboek dat je meeneemt naar een wereld die zorgvuldig is opgebouwd. Hoewel het enige tijd kost om volledig in het verhaal te duiken door de gedetailleerde introductie van de personages en meerdere point of views, word je aangemoedigd door het spannende avontuur om verder te lezen.

Leest als een trein
Het enige minpuntje is dat er in het begin veel informatie en nieuwe termen op je afkomen. In de eerste hoofdstukken kwam de vraag wel eens naar boven of ik iets gemist had tijdens het lezen of dat dit per ongeluk een deel twee was. Soms ging het verhaal ook net iets te snel. Maar zodra je een beetje vertrouwd raakt met de wereld en schrijfstijl van Zirakel leest het boek als een trein.

Zirakel zit vol spanning, magie, vriendschap en verraad. Langzaam word je meegezogen in het verhaal en aan het einde van de rit verlang je naar een deel twee. Zeker een aanrader als je zoekt naar een magisch avontuur in een nieuwe fantasywereld.

30 november 2023

Shirin haat zichzelf en de ziwanenschubben op haar borst. Tot haar verbazing wordt juist zij door de representanten van de vier goden aangewezen voor de belangrijkste missie ooit. Zij moet de zwarte Ziwaan doden die volgens het Zirakel de wereld voorgoed zal veranderen. Dit is haar kans om meer dan een mislukkeling te zijn, maar de tussenkomst van opperziwoot Angelica en prinses Verony verandert alles. Als de drie oog in oog komen te staan met elkaar, ontbrandt er een felle strijd tussen eigenwaarde, rechtschapenheid en machtswellust. Wie zal er als sterkste uitkomen en niet alleen het lot van de zwarte Ziwaan, maar dat van de hele wereld bepalen? Een zinderende YA fantasyroman over de strijd tussen plicht en geweten, leugens en waarheid, heersen en overheersen.

In Zirakel trekt auteur Bianca Mastenbroek je mee in de door haar haar zelf gecreëerde fantasy wereld. Weer een heel ander verhaal dan haar vorige uitgave die ik van haar las, het deels op waarheid gebaseerde Dagboek van een zwarthemd. Dat is het bijzondere aan de boeken van deze auteur, ze is een kei in het schrijven van verhalen waar een kern van waarheid en een stukje geschiedenis in zit, maar ook voor een compleet verzonnen verhaal en dito wereld draait Bianca haar hand niet om. Over een veelzijdige auteur gesproken!

Haar nieuwste uitgave is het zinderende fantasyverhaal over Shirin, een meid die een hekel aan zichzelf heeft, vooral om hoe ze eruit ziet met haar ziwanenschubben op haar borst. Maar dan krijgt Shirin de kans om zich van een andere kant te laten zien als ze wordt uitgekozen voor een belangrijke missie. Volgens het Zirakel zal de zwarte Ziwaan de wereld blijvend veranderen, aan Shirin de taak om dit te voorkomen en de zwarte Ziwaan te doden. Deze uitdaging lijkt nog ingewikkelder te worden als opperziwoot Angalica en prinses Verony ook het pad van de zwarte Ziwaan kruisen. Wat volgt is een strijd om macht vol spanning en magie.

Zirakel trekt je direct mee in het verhaal, in een flink tempo worden verschillende verhaallijnen uitgezet die gaandeweg het boek mooi bij elkaar komen. Door de goed uitgewerkte personages leer je iedereen al snel kennen en dat geeft het verhaal de nodige diepgang. Een maal begonnen in Zirakel leest het verhaal lekker weg, voor je het weet heb je het boek uit en hoop je op een volgend deel. Voor liefhebbers van een spannende YA is Zirakel een boek dat je niet mag missen!

23 oktober 2023

Zirakel van Bianca Mastenbroek is een fantasy verhaal voor jongvolwassenen, met thema’s als verscheidenheid en (zelf)acceptatie, machtsmisbruik en eerlijkheid. Er zit, zoals in veel fantasy boeken, een strijd tussen goed en kwaad in, maar anders dan in de meeste is het niet voor de hand liggend wat nou wat is. Voor de meeste van de personages geldt dat ze niet voor zichzelf strijden, maar voor wat in hun ogen een groter doel is - en ergens hebben ze allemaal gelijk.

Het is vooral deze gelaagdheid die maakt dat dit boek je bij blijft en dat het ook voor volwassenen interessant is. Gedurende een groot deel van het boek weet je niet, wie er zou moeten winnen, maar uiteindelijk kan je niet anders dan het hartgrondig met de twee jonge vrouwen eens zijn die uiteindelijk de spil van dit verhaal vormen.

Nu nog hopen dat er een vervolg komt, want dat is mijn belangrijkste puntje van kritiek: het einde is enigszins abrupt en minder bevredigend dan ik had gehoopt. Ondanks dat is dit een boek waar ik met plezier aan terug zal denken en vast ooit weer uit de kast pak.

23 augustus 2023

Een YA fantasyverhaal over een jonge vrouw die uitverkozen wordt de wereld te redden. De lezer volgt het verhaal van Shirin, een meisje dat zichzelf haat vanwege de schubben op haar borst. Tegen haar verwachtingen in wordt ze gekozen voor de belangrijkste missie ooit: het doden van de zwarte Ziwaan, een wezen dat volgens de profetieën van het Zirakel de wereld voorgoed zal veranderen. Haar missie wordt echter gecompliceerd door de tussenkomst van opperziwoot Angelica en prinses Verony, wat leidt tot een strijd tussen eigenwaarde, rechtschapenheid en machtswellust. Beeldend, in enigszins ouderwetse taal geschreven. Met zwart-witkaart van het fictieve gebied. Vanaf ca. 15 jaar.

Bianca Mastenbroek (De Moer, 1975) is een bekende Nederlandse schrijver. Ze schreef vele boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen. In 2019 won ze de Jonge Beckman en de Thea Beckmanprijs met haar historische roman ‘Hendrick, de Hollandsche indiaan’.

NBD Biblion

16 augustus 2023

Bianca Mastenbroek is al een aantal jaren actief als auteur van jeugd- en kinderboeken. Het laatste boek dat ik van haar las was Dochter van een zwarthemd. Ik schreef hierover: ”Dit zou in elke boekenkast naast het verhaal van Anne Frank moeten liggen.”

Nu schreef Bianca het boek Zirakel en stond ze in de stromende regen op Castlefest 2023. Iemand met hart voor haar vak en haar boeken. Toen ik gevraagd werd om haar boek te lezen nam ik deze kans om Bianca als fantasy schrijver te leren kennen.

De cover geeft al een beeld van wat Bianca voor zich zag toen ze Zirakel wilde beschrijven. Een groot wezen met een snavel, schubben en lange klauwen gehuld in een jurk.

“Hij sloop naar ze toe en de ziltige geur werd steeds sterker. Ziwanenmagie.”

Mastenbroek weet de karakters van de representanten die een grote rol spelen in het boek goed weer te geven. Zij zijn diegene die deze bijzondere opdracht aan Shirin geven. De een heeft sloffende voetstappen en de ander juist krachtige voetstappen om een voorbeeld te noemen.

De harde woorden van de moeder van Shirin geven gelijk hun moeilijke relatie weer en die zullen Shirin maar ook de lezer best raken.

Verder is het te merken aan de schrijfstijl dat Mastenbroek haar verhaal uitgebreid wil vertellen aan de jongere lezer. Dat ze hiervoor eenvoudige dialogen en verhaallijnen gebruikt is zeker hun die van dit genre houdt heel prettig om te lezen. De oudere lezer mist hierin misschien wat diepgang.

Toch bevat het meerdere onderwerpen die ook na het lezen blijven hangen. Ook een mooie manier om het gesprek hierover aan te gaan in bv een leesclub.

Het boek is heel geschikt voor de wat jongere lezer met veel fantasie.
De plot verloopt snel en zit vol actie waardoor de aandacht goed vastgehouden wordt.
Zirakel is een krachtig boek dat de lezer meeneemt in een nieuwe wereld die door Bianca Mastenbroek met veel fantastische elementen gecreëerd is.

15 augustus 2023

Een meisje, een prinses en een opperziwoot

Ze vindt haar ziwanenschubben afschuwelijk en dat is niet het enige dat Shirin haat aan zichzelf. Dat juist zij door de representanten van de vier goden wordt uitgekozen voor een belangrijke missie kan ze haast niet geloven.

Shirin moet de zwarte Ziwaan doden, omdat deze volgens het Zirakel de wereld blijvend zal veranderen. Eindelijk kan ze bewijzen dat ze geen mislukkeling is. Maar ze is niet de enige die het pad van de zwarte Ziwaan zal kruisen. Shirin belandt in een strijd om macht, heerszucht, zelfzekerheid, oprechtheid en compassie.

“Geen enkele vrouw zou een kreupel, mismaakt meisje vermoorden. Mijn moeder wel schoot het door haar hoofd. Zeker als we de zwarte Ziwaan niet doden.”
Bianca Mastenbroek

Zirakel van Bianca Mastenbroek is een spannend en origineel young adult fantasy boek.

Bianca Mastenbroek bouwt de bijzondere wereld van Zirakel zorgvuldig op, en diezelfde zorgvuldigheid vind je terug in de manier waarop ze de personages aan je voorstelt. Het kost dan ook even tijd voordat je echt goed in het verhaal zit. Toch raak je hierdoor op geen enkel moment ontmoedigd, omdat je al direct aanvoelt dat het de moeite waard zal zijn als alles en iedereen je eenmaal helder voor de geest staat.

De auteur laat je het verhaal beleven aan de hand van een aantal zeer uiteenlopende personages, die ieder een eigen reden hebben om dit avontuur aan te gaan. Daarom is het ook zo ontzettend leuk om deze karakters en de ontwikkelingen die ze doormaken vanaf verschillende kanten te kunnen volgen. Bianca Mastenbroek heeft met het Zirakel, de Ziwanen en de Ziwooten niet alleen speciale benamingen, maar al een even speciale wereld en bewoners tot leven gebracht. Alhoewel het in het begin even zoeken was naar wat alles nu inhield, ging ik me er al vrij vlot thuis voelen.

Zirakel is een heerlijk verhaal vol spanning, magie, vriendschap en verraad waar je langzaam ingroeit, en waarvan het einde dan toch nog te snel komt. Het slot is bevredigend, maar biedt wel een opening voor een vervolg waarvan ik hoop dat dat er komt.

12 augustus 2023

De wereld in dit boek bestaat uit drie rijken waar de magie van de Ziwanen een belangrijke rol speelt. In het zuiden worden mensen met magische krachten opgeleid tot ziwoot. In Middenland heeft niemand magie, daar maken ze gebruik van magische krachten via relikwieën van Ziwanen. Daarom zijn die heel veel geld waard. Alleen... de bronnen raken op en er is al een tijd geen Ziwaan meer overgevlogen. Ook het Zirakel, dat de komst van een Ziwaan kan voorspellen, is al een tijd stil.

Eerst duizelt het misschien een beetje door alle nieuwe woorden die afgeleid zijn van Ziwaan. Maar al gauw word je meegesleurd in dit spannende verhaal, dat verteld wordt vanuit verschillende personages van het Middenland en de Zuidse eilanden.
Bianca Mastenbroek zet veel lijntjes uit, die allemaal knap samenkomen en een boeiend en geloofwaardig avontuur vormen. De magie wordt mooi uitgewerkt, net als de manier waarop deze gebruikt kan worden.
In dit boek gebeurt veel en de meeste personages maken een mooie ontwikkeling door. Soms vond ik het tempo aan de hoge kant, en zouden elementen, gebeurtenissen en personages meer ruimte mogen krijgen. Maar dat is mijn volwassen blik, ik denk dat de YA-doelgroep de vaart juist kan waarderen.
De wereld en de magie in dit boek zijn heel origineel. Het verhaal zelf gaat over herkenbare zaken zoals de strijd om de macht, liefde, erkenning, doen wat goed is, persoonlijke groei en ontwikkeling.

★★★★★

Suzanne Wouda op Hebban

27 juli 2023

Wow, het leest als een trein. Echt een spannend verhaal met boeiende personages. De wereld en het belief system zijn heel goed uitgewerkt en de motivatie en acties van de personages kloppen daar ook mee. Verder vond ik alle personages sympathiek, ook Angalica in het begin. Het duurde even voor ik door had dat zij de schurk was of werd. Ook dat vond ik knap gedaan.
Enige nadeel: dat het nu uit is en ik niet verder kan lezen. Dus als je niet weet wat je wilt gaan schrijven: schrijf dan alstublieft deel 2 van Zirakel!!

Tasmara van Ginneken, auteur en fervent lezer