ukkePuck

Het Eindhovens Dagblad besteedde uitgebreid aandacht aan het uitkomen van ukkePuck en het achterliggende plan van de gemeente om laaggeletterdheid aan te gaan pakken.

Gratis prentenboek over eendje in de Dommel: ‘Niet elke ouder kent het voorleesritueel’

EINDHOVEN - Om het voorlezen te stimuleren krijgen Eindhovense pasgeborenen en hun ouders vanaf november een gratis prentenboek. Het boek over de avonturen van eendje ukkePuck uit de Dommel is een cadeau van de ASML Foundation. Bij consultatiebureaus wordt het boek uitgedeeld.

Mark Wijdeven 08-09-21

,Niet elke ouder kent het voorleesritueel’’, zegt Esther de Vries die namens de gemeente Eindhoven betrokken is bij het initiatief. ,,We gaan het de ouders laten zien. We geven hen het vertrouwen dat ze een belangrijke rol spelen bij de taalontwikkeling van hun kind.’’

Behalve in het Nederlands verschijnt het boek ook in het Engels, Chinees, Turks, Arabisch en Pools. Meer vertalingen staan op het wensenlijstje.

FotoED© foto Kees Martens / DCI Media

Voor hele GGD-regio
Pasgeborenen krijgen via de gemeente al de kans om gratis lid te worden van de bibliotheek. Ze kunnen daar een gratis koffertje ophalen met boekjes (BoekStart). Voor sommige ouders is die drempel toch nog te hoog. De keus is daarom gemaakt om ukkePuck uit te delen tijdens een van de bezoekjes aan het consultatiebureau. Zo kan 98 procent van de kinderen worden bereikt.
De eerste boekjes worden vanaf november uitgedeeld in de Eindhovense wijken Woensel, Gestel en Tongelre. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle pasgeboren kinderen in de hele GGD-regio (Brabant-Zuidoost) een exemplaar krijgen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar. De GGD gaat kijkt welke afspraak bij het consultatiebureau het meest geschikt is om het cadeautje te geven.

Aan de oever van de Dommel
Eendje ukkePuck wordt geboren aan over van de Dommel maar wil groot worden. Het eendje vertrekt naar Eindhoven om op te groeien maar ontdekt dat hij zijn moeder mist. UkkePuck is een idee van de Eindhovense kinderboekenschrijfster Bianca Mastenbroek, het eendje is getekend door Iris van Dijck die uit Bladel komt. Het boek is vormgegeven door de Eindhovense Charlotte Grün.

Het prentenboek sluit nauw aan bij het doel van de ASML Foundation, legde directeur Christel Keizer uit bij de presentatie. ,,Het aanleren van basisvaardigheden is het begin van een goede toekomst.’’

Voor de gemeente is het gratis boekje een onderdeel uit het geactualiseerde Stadsplan Basisvaardigheden. ,,Om mee te kunnen doen heb je doen heb je en aantal basisvaardigheden nodig. Je moet kunnen lezen, schrijven en rekenen’’, zegt wethouder Stijn Steenbakkers. ,,We beginnen met dit boek bij de allerkleinsten.’’

Ook Studio040 besteedde uitgebreid aandacht aan de ambitieuze plannen van de gemeente.

© Tim Vellinger / Studio 040