Tisquantum
Tisquantum
Recensies
21 september 2020
De veertienjarige Tisquantum wordt door withuiden naar Europa ontvoerd. Hij is onder de indruk van al hun wonderen: de hoge stenen gebouwen, de geschreven symbolen waarmee ze communiceren en de vernietigingskracht van hun wapens. Toch wil Tisquantum maar één ding: terug naar zijn oude leven. Want de withuiden proberen hem te veranderen, hem hun gebruiken op te leggen, hem te verstikken in hun leugens. Lukt het hem om te ontsnappen en weer thuis te komen voordat hij zichzelf verliest?
In 1620 vertrokken de Pilgrims (de voorouders van de Founding Fathers van Amerika) vanuit Leiden naar de Nieuwe Wereld. Verzwakt en ziek kwamen ze daar aan. Zij kregen hulp van een wel heel bijzonder persoon: een oorspronkelijke bewoner die hun taal sprak.
Hoe Tisquantum Engels leerde en welke avonturen hij beleefde voordat hij de Pilgrims hielp overleven, lees je in dit boek. Een verhaal vol leugens en verraad, wonderlijke ontdekkingen en onverwachte vriendschappen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Door een list van de withuiden zitten Tisquantum en sommige anderen van zijn volk, opgesloten in het ruim onder in een zeekano, een schip. Maar ze blijven niet alleen, de withuiden varen namrlijk de hele kust af en er komen steeds meer roodhuiden bij. Tisquantum is erg bang voor waar ze heen gaan en wat hun te gebeuren staat maar geeft zich niet zomaar gewonnen. Tisquantum ontpopt zich tot een ware leider onder in de buik van het schip, hij weet de mannen op te peppen en levend te houden. Maar de withuiden hebben andere plannen met Tisquantum en zijn vrienden dan ze hadden gedacht. Ze worden verkocht, en dan begint hun beproeving pas echt. Wanneer Tisquantum John Slaney ontmoet lijkt het tij zich te keren….
Wat vind ik van dit boek
De omslag is heel bijzonder te noemen, het lijkt eerder een zeefdruk dan een tekening, heel mooi. Als je de voorkant openslaat komt je meteen in de wereld van Tisquantum terecht, je ziet links een plattegrond van New-Engeland ten tijde van 1620-1622 en rechts zie je de stamhoofden van de verschillende volken, echt heel heel mooi gedaan ik blijf ernaar kijken.
Wanneer je begint met lezen in boeken van Bianca is het lastig om er geen gevoel bij te krijgen, en weg leggen voordat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen is ook bijna onmogelijk. Bianca kan op zo’n manier schrijven dat je je acuut verbonden voelt met de hoofdpersoon, in dit geval Tisquantum. Het intrigeert meteen wanneer je leest over de roodhuiden die gevangen worden genomen door withuiden. Wat ik wel altijd erg jammer vind bij dit soort verhalen (en daar kan de schrijver niks aan doen, dus een echt puntje van kritiek is het niet eens), is dat de echte namen van de roodhuiden niet makkelijk uit te spreken of te denken zijn, dus dat ik ze automatisch ga inkorten, Musquatoqussand heb ik tijdens het lezen bijvoorbeeld musqesand genoemd, en dat is zo zonde want deze namen zijn echt heel bijzonder en mooi, en ze horen echt in het verhaal. Het is tenenkrommend om te lezen hoe bekrompen de gedachten van withuiden zijn over de roodhuiden, maar het is wel prachtig om te lezen hoe Bianca dit elke keer weer weet te vangen voor haar verhalen, en de manier hoe ze het weet op te schrijven voor in haar boeken en het op die manier aantrekkelijk weet te maken voor jong en oud. De beproeving die je tot nu toe samen met Tisquantum hebt beleefd, verscheurd je wanneer je het einde van het verhaal nadert, het verdriet, de woede en angst klauwen zich vast in het verhaal en in je hart, maar doen je zeker verlangen naar het vervolg. Want Tisquantum geeft nooit zomaar op en heeft nog veel meer te vertellen.
Dit boek is echt weer een aanwinst voor in mijn boekenkast, wat ben ik dankbaar dat ik zulke boeken mag lezen. Bianca schrijft niet zomaar een verhaal, ze leert je het verleden en zijn gebruiken kennen, waarderen en respecteren. Zo mooi en zo waardevol, dat ook dit boek van mij een prijs mag winnen, net als haar Hendrick, nog steeds één van mijn favorieten. Wat ik altijd nog het mooiste vind aan de boeken van Bianca is dat ze aan het einde van het verhaal nog niet klaar is, nee, ze verteld gedetailleerd over (in dit geval) de geschiedenis van Tisquantum en zijn volk, de gebruiken en hoe ze woonden, jaagde en overleefden, en wat haar bronnen voor het verhaal zijn geweest. Ook verteld Bianca eerlijk over wat ze uit de werkelijke geschiedenis heeft gehaald, en wat aan haar fantasie is ontsproten, en dat is ook heel leuk om te lezen.
In het vervolg, William & Tisquantum, kun je lezen hoe het Tisquantum vergaat na de aankomst van de Pilgrims.
Dit prachtige vervolg komt eind september al uit.
Wat hoop ik ontzettend op nog meer boeken als deze (en alle andere geschiedenisboeken van Bianca), want dit soort boeken verrijken je leven, en niet alleen op amusementsniveau maar ze brengen je kennis over een bepaald (misschien wel vergaan) onderwerp uit onze geschiedenis en dat in een leuk jasje dat leuk en interessant is om te lezen.
29 september 2020
Door een list van de withuiden zitten Tisquantum en sommige anderen van zijn volk, opgesloten in het ruim onder in een schip. Maar ze blijven niet alleen, de withuiden varen de hele kust af en er komen steeds meer roodhuiden bij. Tisquantum is bang, maar ontpopt zich tot een ware leider onder in de buik van het schip, hij weet de mannen op te peppen en levend te houden. Maar de withuiden hebben andere plannen met Tisquantum en zijn vrienden dan ze hadden gedacht. Ze worden verkocht, en dan begint hun beproeving pas echt. Wanneer Tisquantum John Slaney ontmoet lijkt het tij zich te keren….
De omslag is heel bijzonder te noemen, het lijkt eerder een zeefdruk dan een tekening, heel mooi. Als je de voorkant openslaat komt je meteen in de wereld van Tisquantum terecht je ziet Tisquantums wereld, echt heel mooi gedaan ik blijf ernaar kijken. Wanneer je begint met lezen in boeken van Bianca is het lastig om er geen gevoel bij te krijgen, en weg leggen voordat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen is ook bijna onmogelijk. Bianca kan op zo’n manier schrijven dat je je acuut verbonden voelt met de hoofdpersoon, in dit geval Tisquantum. Het intrigeert meteen wanneer je leest over de roodhuiden die gevangen worden genomen door withuiden. Het is tenenkrommend om te lezen hoe bekrompen de gedachten van withuiden zijn over de roodhuiden, maar het is wel prachtig om te lezen hoe Bianca dit elke keer weer weet te vangen voor haar verhalen, en de manier hoe ze het weet op te schrijven in haar boeken. De beproeving die je tot nu toe samen met Tisquantum hebt beleefd, verscheurd je wanneer je het einde van het verhaal nadert, het verdriet, de woede en angst klauwen zich vast in het verhaal en in je hart, maar doen je zeker verlangen naar het vervolg. Het vervolg ‘William&Tiquantum’ ligt gelukkig ook al in de winkel dus kun je meteen doorlezen wat er verder met Tisquantum gebeurt.
29 september 2020
De cover is echt schitterend gemaakt, zeker met de aardse kleuren komt het helemaal tot zijn recht. Iedere keer verbaast het mij hoe gemakkelijk Bianca je met haar historische boeken je terug meeneemt in de tijd. Dit keer is het naar een stam rond 1614, gevestigd in zoals zij het noemde Patuxet. Het echt schitterende verhaal laat je ervaren hoe het is als withuiden een roodhuid genaamd Tisquantum ontvoeren en meenemen zonder uitleg. Hoe hij zijn eeuwenoude kennis die van generatie op generatie wordt overgegeven, aan de kant moet schuiven om te kunnen overleven. Iets wat totaal tegen zijn geloof is, maar hij moet. Het verhaal wat gebaseerd is op ware gebeurtenissen is echt intrigerend om te lezen zeker als je ziet hoe snel Tisquantum tussen de mensen die vol leugens en verraad zitten, leert. Hij maakt ook echt unieke gebeurtenissen mee en sluit de meest mooie vriendschappen. Aan het eind van het verhaal geeft Bianca de officiële gegevens die er zijn over de stam van Tisquantum. Wat er daadwerkelijk is gebeurd of moet zijn gebeurd daar niet alle gegevens bekend zijn of bewaard zijn gebleven. Ze geeft ook weer wat echt is en wat fictief. Ik ben van mening dat Bianca met haar historisch boeken je een levensechte ervaring en gevoel kan geven hoe het in die tijd was, eigenlijk de perfecte geschiedenisles ooit. In het vervolg “William & Tisquantum, de helse reis van de Pilgrims en hun ontberingen in Amerika”, kun je lezen hoe het Tisquantum vergaat na de aankomst van de Pilgrims.
7 oktober 2020
Eerste deel van een tweeluik (deel 2, 'Withuid en Wilde', verschijnt najaar 2020) over het koloniseren van Noord Amerika door de Pilgrims (voorouders van de 'founding fathers' van Amerika), die in 1620 vertrokken uit Leiden. In dit deel wordt over de periode daarvoor verteld. De 14-jarige indiaan Tisquantum (gebaseerd op het werkelijke verhaal van Squanto) van de Patuxetstam wordt ontvoerd door Engelse ontdekkingsreizigers en meegevoerd naar Europa. Daar verblijft hij tussen 1614 en 1621 onder wisselende omstandigheden en ontmoet goede en slechte witte mensen. Het lukt hem om terug te keren naar Amerika om te ontdekken dat zijn stam door Europese ziektes is uitgetorven. Hij krijgt een rol als bemiddelaar tussen de Amerikaanse Indianen en Europeanen. In 58 korte hoofdstukken (van circa 4 bladzijden, die wel doorlopen over de pagina's) en een epiloog vertelt de schrijfster het verhaal met veel beeldende taal. Achterin is een uitgebreide verantwoording van 24 pagina's opgenomen met de waargebeurde geschiedenis. Naast het portret van Tisquantum op het voorplat en kaarten op de schutbladen, zijn er enkele zwart-witte illustraties in de verantwoording. Vrij kleine druk. Geschikt voor jongeren vanaf ca. 12 jaar die van geschiedenis houden. Mede gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
15 januari 2021
Vanaf de cover kijkt hoofdpersoon Tisquantum je indringend aan. Het schip op de achtergrond belooft een botsing tussen twee verschillende werelden. En dat is precies waar dit boek over gaat.
Op een kritische leeftijd (geen kind meer, maar nog geen volwassene) wordt Tisquantum ontvoerd en meegenomen naar Europa. Hij is onder de indruk en leert al snel de taal en de gebruiken van de withuiden.
Maar hij heeft er vooral alles voor over om weer thuis te komen. De heimwee, het gemis, dat is heel voelbaar en mooi beschreven. Er zijn zowel externe factoren die de route naar huis blokkeren, als innerlijke conflicten die Tisquantum steeds weer voor een uitdaging stellen. Kan hij thuiskomen zonder zichzelf te verliezen?
Het boek vertelt het verhaal van een oorspronkelijke bewoner van Amerika, die later een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de Pilgrims, die in 1620 vanuit Leiden naar de Nieuwe Wereld vertrokken. Waargebeurd en goed onderbouwd, dat blijkt uit de lange verantwoording achterin.
Ik heb het boek met plezier gelezen. De vraag of (en hoe) Tisquantum zijn ouders en dorp ooit weer zal zien brengt voldoende spanning. Intussen zie je door de ogen van een vreemdeling onze wereld en dat is niet altijd positief. Het gehele boek leef je met Tisquantum mee. Tegen het einde gaan de gebeurtenissen wat snel en kunnen alle nieuwe namen wat verwarrend werken.
Gelukkig is er een kaart en vind je enkele mooie portretten op de schutbladen zodat je dan even kunt spieken.