Home

- Nieuws
- Auteur
- Publicaties
- Bestellen
- Gastenboek

Mail

Volg mij op

Boeken

- kinderen
- jeugd
- volwassenen

 

Historische achtergrond: wetgeving

Introductie

Samenvatting

Fragment

Feit of fictie

Achtergrond
-hekserij
-heksenhamer
-cijfers
-de 'heks'
-oorzaak

Boekpresentatie

Recensies

In 1532 wordt hekserij ook in het wereldlijk strafrecht opgenomen. In de Carolina van Keizer Karel V staat dat personen die toverij plegen, gearresteerd en gefolterd mogen worden en gestraft volgens de ernst van de zaak. Ketterse heksen verdienden de brandstapel.
Met de Ordonnantie op de styl crimineel uit 1570 kwam er eenduidige wetgeving. De ordonnantie opteerde voor een veralgemening van de extra-ordinaire procedure om een snelle rechtsgang te verzekeren. De rechten van de verdediging werden enorm beperkt, omdat de bewijslast van ‘gedachtenmisdaden’ moeilijk was en hekserij de ernstigste misdaad denkbaar was, waren ongeoorloofde methodes gerechtvaardigd. De verdachte had geen recht op een advocaat, op een schriftelijk debat, geen mogelijkheid tot bezwaar maken tegen getuigen of recht op beroep. pijnbankOndervraging moest binnen 24 uur na de arrestatie plaatsvinden, tortuur was gerechtvaardigd zolang er geen permanente of zichtbare lichamelijke schade werd toegebracht. Voordat een bekentenis rechtsgeldig was, moest die na minimaal 24 uur buiten de folterkamer herhaald worden. De zogenaamde ‘vrijwillige bekentenis’.
Er werd een groot verschil gemaakt tussen toverij en hekserij. Pas als er toverij werd gepleegd in naam van de duivel, als de misdaden een demonologisch karakter hadden, was er sprake van hekserij. Om deze demonische betrekking te kunnen bewijzen was een bekentenis nodig. Zonder bekentenis geen vuurdood, dan werd de verdachte veroordeeld wegens toverij, waar veel mildere straffen voor stonden. De straffen varieerden van een boete, bidden om vergiffenis, een bedevaart, aan de schandpaal tentoongesteld worden, excommunicatie en inbeslagneming van alle goederen, tot lichamelijke bestraffingen als geseling, stokslagen, het doorsteken van de tong, brandmerking, hechtenis, dood door wurging of ophanging.
In 1592 werden alle gegevens uit kerkelijke en wereldlijke teksten geïntegreerd in de Ordonnantie van Filips II. Het hekserijdelict en de repressie ervan werden definitief beschreven. Het kwaad moest uitgeroeid worden…

Logo Bianca Mastenbroek
Bianca Mastenbroek Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer (zes straten, een kerk en een café) en woont sinds 1995 in Eindhoven.
Zoals heel veel schrijvers was ze van jongs af aan al gek op lezen en schrijven. Als kind schreef ze hele schriften vol. Haar allereerste ‘boek’ heeft ze als tiener nog op de typemachine uitgetypt.
 
  Lees meer op de pagina 'Auteur'  
     
Vuurproef