Home

- Nieuws
- Auteur
- Publicaties
- Bestellen
- Gastenboek

Mail

Volg mij op

Boeken

- kinderen
- jeugd
- volwassenen

 

Recensies

Introductie

Samenvatting

Fragment

Feit of fictie

Achtergrond
-hekserij
-heksenhamer
-wetgeving
-cijfers
-de 'heks'
-oorzaak

Boekpresentatie

Recensie geschreven door Marion van den Akker-Gerritsen, van de Bruna webwinkel, maart 2009.

Nadat de nieuwe Heer, Frederik Vaillant, in het Brabantse dorpje Heezop zijn intrede heeft gedaan, komt ook de heksenvervolging op gang. Na een oude bedelares wordt de eigenzinnige getrouwde vrouw Anna van Asten gearresteerd wegens hekserij. Ze wordt gefolterd, ondergaat een waterproef, maar als ook haar dochter wordt gearresteerd, bekent ze ten slotte om haar dochter te kunnen sparen. Een debuutroman, geïnspireerd op een waar gebeurd verhaal over Bernhard van Merode, die in het Brabantse Asten in 1595 onschuldige vrouwen gevangen zette en folterde vanuit geloofsfanatisme en vrouwenhaat. Populair, vlot geschreven emotioneel verhaal, waarin de folteringen met oog voor detail beschreven worden. De omslag laat een oog zien met daarin het pentagram symbool (symbool van de mens). De zwart-wit illustraties aan het begin van elk hoofdstuk komen uit een oud boek over toverij uit 1926.

***

Recensie geschreven door Peter Schaap, een van Nederlands bekendste en best verkopende fantasy auteur, schrijver van het sublieme Stormbreker, in een persoonlijke e-mail,  oktober 2008.

Ik ben er eindelijk aan toegekomen om je boek te lezen. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk van Vuurproef onder de indruk ben. Het is ook een ontroerend boek en het feit dat je als lezer vanaf het begin al beseft waar het heen gaat is geen enkel bezwaar. Wel deel ik een klein beetje de kritiek op de motivaties van sommige mensen.  Afgezien van persoonlijke, wel een beetje schetsmatig aangegeven frustraties was de positie van het geloof in die tijd zo sterk dat dit voor een fanatieke magistraat of kerkleider voldoende zal zijn geweest. Kijk maar naar huidige parallellen, zoals bv de taliban. Die hebben vast niet allemaal frustrerende relaties met vrouwen gehad. Maar goed, dat zij details. Ik lees op het moment een dikke pil van Ken Follett, daar komen soms uitgesproken bordpapieren motivaties in voor, hoewel het verder technisch wel een goede schrijver is, die miljoenen verkoopt. Ik vind jouw stijl en persoonsontwikkeling realistischer en beter.

Vriendelijke groeten,
Peter Schaap

***

Recensie geschreven door Jack Lance (Ron Puyn), Nederlands bekendste en best verkopende suspense auteur, geplaatst op het forum van suspense publishing,  mei 2008.

Dat Bianca kan schrijven wist ik al, want met veel plezier lees ik altijd haar inzendingen voor de Unleash Award. Maar dat ze zó goed kan schrijven als ze in Vuurproef laat zien, dat wist ik nog niet. Het is soepel, beeldend, erg overtuigend.

Bianca's terugkerende thematiek is de aandacht die ze vraagt voor slachtoffers van onderdrukking en onrecht. Herlees bijvoorbeeld nog maar eens het indringende 'De Witte Stad', uit de vorige UA, najaar. In Vuurproef beschrijft ze aangrijpend het lot van de slachtoffers van een hele zwarte bladzijde in onze historie.

Vuurproef is een geschiedenislesje, eentje die je niet licht vergeet en je bloed doet stollen.

Heb ik kritiek? Ja, maar is die kritiek is dit geval van toepassing? De spanning van hoe-loopt-het-af is er niet. Je begint te lezen en wéét hoe het gaat aflopen. Als je bij het einde bent, heb je wél enorm veel opgestoken over heksenvervolgingen en de psychologie daarachter. En daar gaat het Bianca ook om.

Neemt niet weg dat ik zeer benieuwd zou zijn als ze zich met haar schrijfkwaliteiten eens zou wagen aan een klassieke suspenseroman.

***

Recensie verschenen in Doopsgezind NL, een blad van en voor Doopsgezind Nederland, mei 2008

Vuurproef:

Laatst een verschrikkelijk goed boek gelezen: Vuurproef, een historische roman over heksenvervolging. Het beschrijft de heksenvervolging vanuit verschillende hoeken: de 'heks' (Anna), haar familie en de vervolgers. Dat gebeurt op een indrukwekkende manier. Niet voor niets noem ik het verschrikkelijk goed en niet erg goed, bepaalde stukken zijn daadwerkelijk verschrikkelijk. Zoals een beschrijving van het martelen van Anna om haar te dwingen te bekennen... Want een ‘heks’ kon pas op de brandstapel eindigen, als ze 'vrijwillig' bekende. Vrijwillig, dus niet vlak na marteling. Maar dat onschuldigen ook zouden bekennen vanwege het vooruitzicht op afschuwelijke martelingen, werd niet bij stilgestaan. Maar Anna en haar familie geven niet zomaar op en vechten voor gerechtigheid. Geloof speelt ook een duidelijke rol, zowel bij de 'heks' en haar familie (voor wie het een bron van hoop en kracht is) als bij de vervolgers (die aan godsdienstwaanzin lijden). Een boek waarbij ik het niet droog gehouden heb!

Nu is de heksenvervolging hier voorbij (in sommige landen nog niet!). Maar als ik Bush hoor over hoe gevangenen mogen worden verhoord, Wilders oproep tot het verscheuren van de Koran, toenemend antisemitisme enzovoorts... Hebben we dan niks geleerd?

De schrijfster Bianca noemt zichzelf overigens een heks, waar ze haar eigen invulling aan geeft. Ik ben openlijk vrijzinnig Christen. En wij bewijzen (net als vele anderen) dat mensen die anders geloven ook vrienden van elkaar kunnen zijn!

Meer informatie over het boek: http://www.biancamastenbroek.nl/. Een gedeelte van de opbrengst van het boek gaat naar kinderen in Peru.

Menno Hofman

***

Recensie geschreven door Ingeborg, op daydreamers.blog.nl, mei 2008

"...als alle vervelende mensen op de brandstapel moeten eindigen, wordt ons dorp al snel een gehucht...."  

Het jaar is 1595. De plaats: het Brabantse dorp Heezop

Anna van Asten, degene die bovenstaande uitspraak doet, heeft er geen idee van dat hààr anders-zijn er uiteindelijk voor zal zorgen dat zij zelf verdacht wordt van hekserij.

Want niet alleen werd Anna geboren in een ander dorp, ze heeft ook leren lezen en schrijven. En haar vader heeft haar geleerd zelf een mening te vormen, en die niet onder stoelen of banken te steken.  

Daarbij is haar gedrag tegenover mannen volgens de heersende norm vrijpostig te noemen: ze kijkt ze recht aan als ze tegen hen praat.

Ondanks dit alles is Anna populair in het dorp waar ze met haar man Henck en dochter Jutta woont: ze heeft kennis van kruidengeneeskunde, is actief als vroedvrouw en staat eigenlijk altijd klaar voor anderen.

Maar dan wordt Anna gearresteerd, op beschuldiging van hekserij, en vastgezet in kasteel Ommoord. En alles wat haar eens zo populair maakte bij haar dorpsgenoten keert zich nu tegen haar: de een na de ander laat zich negatief over haar uit.

Anna wordt gemarteld, maar ze houdt haar onschuld vol. Dan blijkt hoe ver Heer Vaillant, de kasteelheer van Ommoord, bereid is te gaan om haar tot een bekentenis te dwingen: heel ver....

Intussen doet Henck alles wat binnen zijn vermogen ligt om Anna's onschuld te bewijzen, en haar van de brandstapel te redden. Maar zal hij op tijd zijn?

"Leg dit maar niet op je nachtkastje." was het welgemeende advies van de schrijfster nadat ik dit boek bij haar had gekocht.

Ik zou er aan toe willen voegen: lees het ook niet direct na het eten, want van de tot in detail beschreven martelsessies draait je maag om!

Daarnaast biedt "Vuurproef" een onthutsende kijk op het gemanipuleer waardoor iedereen tegen één vrouw wordt opgestookt, en er uiteindelijk alleen op uit is zijn eigen hachje te redden.

Maar vooral is dit een verhaal van

GELOOF - in God. Wat zowel Anna, Henck als Jutta heeft...

HOOP - op een goede afloop...

LIEFDE - van Anna, Henck en Jutta voor elkaar...

***

Recensie geschreven door Thirza Meta, auteur van Wortelboom - Zeríans Vloek, verschenen op haar website en diverse forums, mei 2008.

Vuurproef
Auteur: Bianca Mastenbroek
Uitgever: Books of Fantasy

Vuurproef is het debuut van deze veelbelovende schrijfster. Het is het aangrijpende relaas van een vrouw, Anna van Asten die wordt beschuldigd van hekserij. In een klap keert het hele dorp zich tegen haar; de ontsteltenis van Anna’s echtgenoot en dochter is groot wanneer mensen die zij vroeger als vrienden beschouwden, hen ineens als duivelskinderen bejegenen.

Afgewisseld met stukjes dagboek van de hand van Jutta, Anna’s dochter krijgen we een beeld van hoe het er ná de aanhouding van een vermeende heks kan zijn aan toegegaan. Bianca beschrijft de weerzinwekkende folteringen nauwgezet, met oog voor detail. Ze weet ook de lezer te betrekken bij het gebeuren, door gevoelig inzicht in het lijden van Anna, maar ook door de vrouwenhatende houding van Heer Frederik en diens bevriende advocaat, die samen de wet bepalen in het dorp waar Anna woont. Wat de personages betreft, heeft Bianca met goed inzicht haar protagonisten neergezet. De evolutie die Henck doormaakt, vind ik prachtig gedaan en ook de worsteling van Jutta met wat ze wel of niet moet geloven, is zo beschreven dat je als lezer de twijfel bijna zélf ervaart. Jammer vind ik evenwel de eenzijdige benadering van Heer Frederik. Hij wordt afgeschilderd als een vrouwenhater, daar een vrouw hem in het verleden zou beduveld hebben, wat hem er tegenwoordig toe aanzet alle vrouwen op de brandstapel te willen brengen, maar naar mijn gevoel is dat net een te zwak argument om als motivatie voor zijn daden te kunnen dienen.

Het verhaal van Anna is beklemmend, zwaar, maar Bianca schrijft zo vloeiend en kundig dat de personages en hun ervaringen je een lange tijd bijblijven.
Vuurproef is niet zomaar een debuut, het is het verhaal van een krachtige vrouw die vecht voor wat ze liefheeft. Het is een boek dat ik aan iedereen die een andere kant van de heksenvervolging wil leren kennen, aanraad om zo snel mogelijk te lezen.

Tot slot wil ik dit nog meegeven. Op de website van Bianca vind je allerlei achtergrondinformatie over de heksen en hun vervolging, gekaderd met prenten. Het zijn ontnuchterende gegevens die je toch doen stilstaan bij het leed van die tijd. En van onze tijd, want Bianca weidt tevens een pagina aan het leed dat heel wat kinderen op de wereld nu nog ondervinden. Ik citeer: "Omdat er zoveel onrecht is op deze wereld, wil ik met Vuurproef een steentje bijdragen aan de bestrijding daarvan. Daarom gaat er van ieder verkocht exemplaar van Vuurproef een bedrag naar het goede doel."

***

Recensie geschreven door Rianne Lampers, auteur van Het duistere pact & De vriend van de koning, zie haar website, mei 2008.

Pff... Ik kon bijna niet wachten tot ik vandaag thuiskwam. Vandaag ben ik verder gegaan in Vuurproef tot ik het boek uit had.

Hoe het beste te omschrijven? Indringend, beklemmend en pijnlijk realistisch. Een verhaal over een sterke vrouw die voor heks wordt aangezien. Dat je dat maar beter niet tegen je kon horen eisen in die tijd, weet iedereen wel. Maar als je dit boek leest, dan word je er aan je haren bij gesleept én meegesleept.

Bianca beheerst het schrijven bijzonder goed. De beelden en emoties die zij schetst, komen echt over, net als omgeving, de dialogen en hoofdpersonen. Als moeder van een dochter, heb ik me door het hele boek heen afgevraagd: wat zou ik gedaan hebben? Kippenvel dus.

Het argument van de slechterik in het verhaal voor zijn vrouwenhaat vind ik niet zwak. Kijk maar eens naar het nieuws. Een mens heeft bitter weinig nodig om een buitensporige haat of om de meest duistere perversiteiten te ontwikkelen...

***

Recensie geschreven door Nico de Braeckeleer, auteur van diverse romans en jeugdboeken, zie zijn website, mei 2008.

Beste Bianca,

Ik heb "Vuurproef" gelezen en ben enorm onder de indruk van je schrijftalent! Dit smaakt zeker naar meer. Op je site heb ik gelezen dat je aan een jeugdboek aan het werken bent. Nou, ik ben benieuwd! Heb je ook nog een idee voor een roman? Ik hoop alvast van wel.

"Vuurproef" is een enorm indringend boek. Ik hou van gruwelijke boeken maar omdat die meestal een bovennatuurlijk tintje hebben (en ik dus besef dat het toch allemaal niet echt is) kan ik die boeken gemakkelijk van mij afzetten. Bij "Vuurproef" is dat niet het geval. Je weet als lezer dat heksenvervolging echt bestaan heeft en daardoor leef je nog meer mee met de personages, en vooral het hoofdpersonage. Ook is dit uiteraard jouw verdienste, want je weet duidelijk hoe je personages van vlees en bloed moet neerzetten. Soms moest ik het boek zelfs even opzij leggen omdat ik het niet aankon en dat is me haast nog nooit overkomen. Dat wil dus wel wat zeggen!

Ook heb je een hele mooie, aangename schrijfstijl waardoor je verder wil blijven lezen.

Niets dan lof. Ik heb helemaal geen opmerkingen. Doe zo voort!

Met vriendelijke groet,
Nico

***

Recensie verschenen op uitgelezen.punt.nl, mei 2008.

Schrijfer: Bianca Mastenbroek
Uitgever: Books of Fantasy
Jaar: 2008
ISBN: 978-90-808244-9-2
Aantal blz: 207


Korte Samenvatting:
Vuurproef vertelt het verhaal van Anna. Hoe ze van een gewaardeerd dorpslid door de hekserijwaanzin verwordt tot ‘de grootste misdadiger ooit’. Hoe ze strijdt voor haar eer en de waarheid.
Vuurproef vertelt ook het verhaal van Frederik, die het als zijn Goddelijke plicht ziet om deze heks te straffen voor al haar kwade daden. Hij zal pas rust hebben als de heks vrijwillig al haar misdaden bekent en op de brandstapel eindigt.
Daarnaast vertelt Vuurproef het verhaal van Henck, de man van Anna. Hoe hij vecht voor zijn vrouw, hoe hij alles kwijtraakt wat hem lief is maar desondanks blijft hopen op een goede afloop. Want God is rechtvaardig. En God weet dat Anna geen heks is.


Mening:
Het boek leest 'makkelijk' weg en heerlijk op zijn Nederlands zonder al teveel poespas. Het geeft een realistische kijk zonder dat er geromantiseerd wordt en als lezer wordt je min of meer de middeleeuwen 'ingezogen'. De kijk van zowel Anna, haar man Henck én hun dochter op het hele gebeuren geeft een extra verrijkende dimensie waardoor je als lezer ook begrijpt wat de gevolgen waren voor de familieleden wanneer iemand zoiets overkwam. Ik schrijf in verleden tijd omdat het boek zich in de middeleeuwen afspeelt en tegelijkertijd is een deel, juist door de invalshoek, ook vandaag de dag nog zeer actueel.

Aantal sterren:  ****

 

Logo Bianca Mastenbroek
Bianca Mastenbroek Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer (zes straten, een kerk en een café) en woont sinds 1995 in Eindhoven.
Zoals heel veel schrijvers was ze van jongs af aan al gek op lezen en schrijven. Als kind schreef ze hele schriften vol. Haar allereerste ‘boek’ heeft ze als tiener nog op de typemachine uitgetypt.
 
  Lees meer op de pagina 'Auteur'  
     
Vuurproef