Home

- Nieuws
- Auteur
- Publicaties
- Bestellen
- Gastenboek

Mail

Volg mij op

Boeken

- kinderen
- jeugd
- volwassenen

 

Historische achtergrond: hekserij

Introductie

Samenvatting

Fragment

Feit of fictie

Achtergrond
-heksenhamer
-wetgeving
-cijfers
-de 'heks'
-oorzaak

Boekpresentatie

Recensies

Hekserij is een tijdloos verschijnsel. Heksen hebben de menselijke fantasie altijd al geprikkeld, van de vroegste samenlevingen tot de huidige, Westerse maatschappij waar de heks voorkomt als het archetypische sprookjesfiguur, in verband gebracht wordt met zwarte magie en satanisme of symbool staat voor de vrijgevochten, onafhankelijke vrouw: de witte heks.
Het beeld van de heks als boosaardig en gevaarlijk wezen in vrijwillige dienst van de duivel ontwikkelt zich in Europa in de 12e en 13e eeuw. In de 13e eeuw werd in kerkelijke kringen bevestigd dat magische praktijken geen fantasieën waren, dat hekserij en toverij daadwerkelijk bestonden, en werden strafmaatregelen strikter. De eerste daadwerkelijke heksenvervolgingen vielen samen met kettervervolgingen.
Eind 15e eeuw begon de heksenwaan. In een bul uit 1484 verkondigt Paus Innocentius VII dat ‘al het onkruid der dwalingen’ geheel uitgeroeid moet worden. Geloofsonderzoekers kregen de vrijheid om over te gaan tot gevangenneming en bestraffing van overtreders, van welke stand ook.

Logo Bianca Mastenbroek
Bianca Mastenbroek Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer (zes straten, een kerk en een café) en woont sinds 1995 in Eindhoven.
Zoals heel veel schrijvers was ze van jongs af aan al gek op lezen en schrijven. Als kind schreef ze hele schriften vol. Haar allereerste ‘boek’ heeft ze als tiener nog op de typemachine uitgetypt.
 
  Lees meer op de pagina 'Auteur'  
     
Vuurproef