Home

- Nieuws
- Auteur
- Publicaties
- In de pers
- Bestellen
- Gastenboek

Mail

Volg mij op

Boeken

- kinderen
- jeugd
- volwassenen

 

Historische achtergrond: de heks

Introductie

Samenvatting

Fragment

Feit of fictie

Achtergrond
-hekserij
-heksenhamer
-wetgeving
-cijfers
-oorzaak

Onrecht

Boekpresentatie

Recensies

heksHoe zag de heks er daadwerkelijk uit? Ongeveer 75% van deveroordeelden was vrouw. Het grootste deel van de vrouwen was gehuwd of weduwe, en van oudere leeftijd, gemiddeld vanaf 40 jaar (in de middeleeuwen stierven mensen eerder en zagen ze er snel ouder uit, waardoor 40-jarigen al tot de ouderen behoorden). Maar ook kinderen, jonge meisjes en mannen eindigden op de brandstapels.
De meeste veroodeelden speelden vaak een lange en actieve rol in het sociale leven. Ze genoten lange tijd het vertrouwen van de samenleving. Ze hadden verschillende beroepen: verkoopsters (van melk, boter, groente, fruit, bezems, knopen), wevers, genezeressen, kruiden plukkers voor apothekers, vroedvrouwen, klusjes opknapsters, biertappers, boerinnen, linnenwassers. De vrouwen die zich met genezing bezighielden vormden echter geen meerderheid. Ook bedelaarsters en zwerfsters waren uitzonderingen, net als notabelen of geestelijken (er zijn enkele priesters en nonnen vervolgd). Net als de zieke en labiele vrouwen die afwijkend gedrag vertoonden. De gemiddelde heks was een doodnormale, wat oudere vrouw. De heks was degene die naast je woonde.

Logo Bianca Mastenbroek
Bianca Mastenbroek Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer (zes straten, een kerk en een café) en woont sinds 1995 in Eindhoven.
Zoals heel veel schrijvers was ze van jongs af aan al gek op lezen en schrijven. Als kind schreef ze hele schriften vol. Haar allereerste ‘boek’ heeft ze als tiener nog op de typemachine uitgetypt.
 
  Lees meer op de pagina 'Auteur'  
     
Vuurproef