Hendrick de hollandsche indiaan

Recensies

18 oktober 2017

Prachtig verhaal over een minder bekend stuk van onze geschiedenis

Bianca Mastenbroeks laatste boek is lekker dik en vanaf de cover kijkt een jongeman je indringend aan. Het gaat om Hendrick, die in de 17e eeuw in Nieuw-Nederland leeft en verwikkeld raakt in de strijd tussen de Hollandse pioniers en de Indianen van het gebied rond de rivier de Esopus.

Het boek bestaat uit drie delen, elk deel voorzien van een titel die te maken heeft met de ontwikkeling van Hendrick. En die ontwikkeling is prachtig beschreven. Van slappeling naar gevangene, tot ...

Nou ja, lees het zelf. Dit boek is het zeker waard.

Bianca heeft een ontzettend interessant en knap boek geschreven, de research die ze ervoor heeft moeten doen zal niet gering geweest zijn. Achter in het boek staat een uitgebreide verantwoording. Dan blijkt dat ze de geschiedenis op een geweldige manier in een spannend en ontroerend verhaal heeft weten te gieten en waarschijnlijk heel dicht bij de werkelijkheid is gebleven.

Ja, dit is echt een aanrader!

27 oktober 2017

Het is 1659. In het nog onontgonnen Amerika eigenen de Nederlandse pioniers onder leiding van directeur-generaal Peter Stuyvesant zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse Esopus-indianen en de vrome Hollanders. Of zijn het zijn eigen landgenoten die barbaars zijn?

Onder groot protest van hun moeder gaan Hendrick en zijn broertje Evert met hun vader mee het water op om de handel te drijven. Achteraf blijkt moeder haar protest niet voor niets want zijn vader heeft ineens besloten om niet rechtstreeks naar nieuw – Amsterdam te varen maar een tussenstop op Esopus te maken. En nu juist op Esopus is het gevaarlijk door de oorlog die dreigt te ontstaan tussen de Nederlanders en de wilden. De volgende verrassing voor Hendrick is dat zijn vader daar land heeft aangekocht en er met het gezin wil gaan wonen. Hendrick voelt zichzelf altijd al ‘minder’ dan zijn jongere broertje en dat word altijd maar weer bevestigd door vader met zijn misprijzende blikken en opmerkingen. Hendrick is niet zo slim, sterk of stoer als Evert(dénkt hij). Ook heeft zijn jongere broertje dezelfde naam als vader gekregen en niet hij, zoals normaal bij de eerstgeborene gebeurd. Nadat er een ongelukkig voorval plaatsvindt tussen de wilden en de Nederlanders gaat Hendrick richting Nieuw-Amsterdam om hulp te halen maar bij terugkomst op Esopus gaat het helemaal mis, Hendrick en de mannen die met hem mee waren worden door de wilden gevangen genomen. Eenmaal in het kamp beseft Hendrick dat dit geen fijn uitje gaat worden want de wilden zijn nog steeds uit op wraak. Alles wat Hendrick ooit heeft gehoord of geleerd over de wilden blijkt waar, het zijn duivels die alleen maar bloed willen zien en levens willen nemen. Wanneer hij ook nog eens meegegeven word aan en wilde die hij nog nooit gezien heeft weet hij het zeker, hij gaat nooit meer naar huis, áls hij dit al overleefd. De dingen die hij leert over de wilden, de dingen die hij meemaakt…. het is allemaal zo anders dan hij geleerd en verwacht had.

Een ontzettend mooi geschreven verhaal over iets waar ik weinig van weet. Voor mij begint het verhaal pas echt te lopen nadat Hendrick is meegenomen. Vanaf dán leer je de andere kant kennen, de kant van de wilden. Je leest hoe de wilden leven en hoe anders hun werkwijze, instelling en overtuigingen zijn en dat is ontzettend mooi om te lezen, en ook hoe Hendrick daarop reageert. Een bijzonder verhaal dat ook zijn humor niet mist. Het is een mooi en interessant verhaal maar ook ontroering ontbreekt niet, dingen waar Hendrick achter komt doen je huiveren en ontroeren. Echt een prachtig verhaal, honderd keer mooier en meer bijzonder dan ik had verwacht. Elk deel in het boek (dat zijn er 3) heeft een naam gekregen die perfect past bij wat er op dat moment staat te gebeuren. Het is een mooie, duidelijke en bijzonder interessante uiteenzetting van een geschiedenis die minder bekend is dan vele andere gebeurtenissen. Het is zo’n mooi, ontroerend en inspirerend verhaal dat ik bijna wil smeken om een vervolg over dit prachtige en oprechte volk. Dit is nu dé tweede keer dat ik een geschiedenis lesje krijg via een boek van deze vrouw, en jeetje mina wat kan deze vrouw schrijven. Dit is ook meteen de tweede keer dat ik meer over een onderwerp zou willen weten, de eerste keer was door Duivelsmaeker en werd ik gegrepen door de magie van Jheromimus Bosch. Een prachtige schrijfwijze die je weet vast te houden en je laat hopen op meer. Ook de cover is prachtig en verdient een compliment in mijn recensie, het laat een prachtig beeld zien van wie je in het boek kunt verwachten, doordat hij zo mooi en bijzonder is blijft hij aan je trekken om naar hem te kijken en hij maakt dit boek meer dan compleet. Ook de verantwoording in dit boek is het lezen waard, dat maakt dat je het verhaal nog meer gaar waarderen. Aan de binnenkant van de cover (voor en achter) staan prachtige plattegronden en daarin verwerkt staan ontzettende mooi tekeningen en teksten die ook het uitvoerig bestuderen waard zijn. Al met al weer een pracht parel van Bianca Mastenbroek.

Ilse Borst van Banger Sisters

27 oktober 2017

Hendrick gaat samen met zijn vader en jongere broer Evert naar Esopus, daar hoort hij dat zijn vader een nieuw huis gaat bouwen. Dit is om de oogst beter in de gaten te kunnen houden. Nu mocht niemand zonder begeleiding van soldaten op het land werken, in verband met de Esopus-indianen. Als Hendrick samen met zijn vader en broer meehelpen met oogsten, worden ze voor een feest bij Thomas Chambers uitgenodigd. Later op de avond horen ze een musketschot. Ze gaan op onderzoek uit en Hendrick gaat mee. Buiten de palissade zien ze bij een kampvuur vier wilden liggen, er wordt geschoten en gevochten. Ze nemen een wilde als gevangene mee. Sergeant Lourensen is zo boos, de wilden bij het kampvuur lagen hun roes uit te slapen en waren totaal niets gewelddadigs van plan en zij hadden ze aangevallen. Nu hadden ze onrust gestookt, de indianen zouden nu zeker de oorlog verklaren.

Hendrick had zich samen met de sergeant, Thomas en Jacob opgeofferd om hulp te gaan halen in Nieuw-Amsterdam. Helaas kregen ze van Stuyvesant geen versterking. Teleurgesteld keren ze terug naar Esopus, maar aan land horen ze gegild en schoten. Al snel zien ze dat ze in de minderheid zijn en worden ze als krijgsgevangene meegenomen. Jacob had het het zwaarst, hij had een schotwond bij het gevecht opgelopen. In het kamp worden ze stuk voor stuk aan een boom vastgebonden. Thomas die met de wilden redelijk kon praten, probeerde iets met hun leider (sachem) te regelen. Het ging steeds slechter met Jacob en Hendrick maakte zich zorgen. Thomas mocht naar huis. Hendrick smeekte nog dat ze beter Jacob konden laten gaan, maar dat mocht niet. Na zijn vertrek maken ze allemaal de meest verschrikkelijke dingen mee.

Er komt bericht uit Fort Oranje, Stuyvesant had officieel de oorlog verklaard. In verband met de aankomende winter, zouden zij tot die tijd gevangenen blijven. Hendrick werd in verband met zijn lengte als kind aangezien en daardoor meegenomen door Preuwamackan naar zijn dorp. Hendrick heeft geen idee wat hem daar te wachten staat. Hij wordt bij een vrouw genaamd Akwaankaateew ondergebracht. Nog steeds voelt hij zich gevangene, al was hij niet meer vastgebonden. Hendrick leert Pumihleew kennen, het meisje met de twinkelogen. Haar aanwezigheid sterkt hem en hij leert maar wat graag woorden van haar. Dagen gaan voorbij, Hendrick voelt alsof hij boven een ravijn staat, aan de ene kant in de beschaafde wereld stonden zijn ouders en aan de andere kant lag het dorp van de wilden. Steeds minder wist hij waar hij thuis hoorde. Hij moest weg uit het kamp en naar huis, voordat de wilde zijn verstand verder aantastten…

Wat een schitterend verhaal is dit, spannend, emotioneel. Je ervaart de verschillende culturen en vooral de overlevingskracht die beide hebben. Bianca Mastenbroek pakt je hand en neemt je mee de geschiedenis in. Dit meesterlijke verhaal vertelt je de geschiedenis van de witte mannen en de wilden. De verhalen die de wijze Preuwamackan aan Hendrick geeft over de seizoenen en de namen, “Grootvader lente”, klinken alsof de seizoenen familie zijn. De afspraken die ze maken over het geven en nemen van Moeder Aarde, dat brengt zelfs ons denk ik weer een stap terug bij de natuur. Bianca Mastenbroek kan zo mooi schrijven, dat al is het eeuwen terug, je ziet het gewoon voor je gebeuren. En dan de cover, eerst is de cover puur een gezicht, maar hoe verder je in het verhaal zit, hoe meer het gezicht van Hendrick lijkt te veranderen. Het verhaal wordt ook verteld door de ogen van Hendrick, hoe hij het leven van een stam ervaart, woorden leert en één wordt met Moeder Natuur, schitterend…

Ilona de Koning van BezetenBoeken.nl

11 november 2017

Waar er vroeger voor deze doelgroep (13-90 jaar) een overvloed aan boeken uitkwam om je te kunnen laven aan geschiedkundige verhalen over de Noord-Amerikaanse Indianen, moeten we het tegenwoordig toch hebben van de spaarzame uitgaves zoals in dit geval van Bianca Mastenbroek. Na zo'n lange tijd weinig jeugdverhalen over dit onderwerp voor deze doelgroep gelezen te hebben vond ik 'Hendrick' dus ook weer iedere vrije minuut in mijn handen. Vooraf was ik wel een beetje sceptisch omdat ik bang was dat dit het zoveelste boek vol oorlog en gruwelijkheden zou zijn. Dat viel bij nader gezien gelukkig wel mee. Het boek gaat over oorlog en er komen gruwelijkheden in voor maar het is absoluut geen gruwelijk oorlogsverhaal. Je krijgt zeker ook een mooi inkijkje in het dagelijks leven, de rituelen en tradities van de Esopus indianen. Over onderlinge familieverbanden en het belang van een hechte gemeenschap. Maar ook over de angst voor oorlog, verlies en het moeten vluchten voor 'de vijand'.

Nadat Hendrick met zijn vader in Fort Esopus is aangekomen om samen met zijn jongere broer hun nieuwe woonplek te gaan aanschouwen ontstaan er al snel allerlei problemen met de lokale bevolking, de Esopus Indianen. Hendrick wordt samen met nog een aantal andere mannen ontvoerd naar het oorlogskamp van dit volk. Lijdzaam moet hij toezien hoe een voor een zijn vrienden gedood worden. Als hij dan vermoedt dat ook zijn tijd gekomen is verandert zijn leven volkomen.

Sachem* Preuwamackan neemt Hendrick mee naar zijn dorp en brengt hem onder bij de moeder van een vermoorde Indiaan. Hij leert de taal en de rituelen, jagen en verzamelen. Ook leert hij Pumihleew kennen, een meisje dat hem helpt het dagelijks leven in het kamp te begrijpen. De zoon van de sachem, Dissquartas ziet dit met lede ogen gebeuren en er ontstaat een enorme rivaliteit. De sachem beschermt Hendrick en hij neemt zijn zoon mee naar het oorlogskamp. Daar blijft Dissquartas achter en wordt samen met nog een aantal Indianen ontvoerd. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen ...

Uit het dankwoord kun je opmaken dat Bianca grondig en terdege research gedaan heeft naar de feiten die ze in dit boek heeft verwerkt. De Esopus Indianen, het volk waar Hendrick na zijn ontvoering terechtkomt, opgenomen wordt en vervolgens zijn nieuwe thuis vond heeft echt bestaan aan de Oostkust van Amerika rond New York, in die tijd Nieuw-Amsterdam. Het verhaal is mijns inziens goed opgebouwd. Prachtig om mee te maken hoe in de ogen van Hendrick de 'wilden' steeds meer 'mens' worden. Ik had wel een beetje moeite met de snelheid waarmee Hendrick zich aanpaste aan zijn nieuwe situatie. Binnen een half jaar hélemaal 'Indiaan' zijn gaat mij net iets te snel. Het tempo waarmee hij de taal onder de knie kreeg is jaloersmakend. Dit gezegd hebbende is dit boek verder absoluut een aanrader. Geschikt voor jongeren vanaf zo'n dertien jaar en absoluut ook zeer geschikt voor volwassenen. Het is geen zoetsappig 'He ho' verhaal. Wat mij betreft absoluut een leuk cadeau voor de feestdagen.

*Sachem: leider van het volk in vredestijd

Madou Bruins (bibliothecarus) van de Nederlandse Stichting voor Noord-Amerikaanse Indianen

20 november 2017

Hendrick Vosberg Pels heeft het niet makkelijk. Hij is klein voor zijn leeftijd en veel voorzichtiger en minder avontuurlijk dan zijn jongere broer Evert. Nu is het leven in het jonge Nieuw Nederland en Nieuw Amsterdam niet gemakkelijk en de wilden, maken het zeker niet beter op. Toch is Hendrick niet gelukkig met zichzelf. Als er bij fort Esopus iets vreselijk fout gaat, voelt Hendrick zich verplicht om zijn moed te tonen. Hij gaat met een aantal dorpsgenoten mee naar Stuyvesant om hulp te vragen. Op de terugweg worden ze gegrepen door de wilden en meegenomen.

De wilden kunnen behoorlijk wreed tekeergaan. Er wordt Hendrick weinig bespaard, ook al ondervindt hij zelf aan den lijve geen wreedheden.

Uiteindelijk wordt Hendrick meegenomen naar het dorp van een van de Esopusindianen. Dat hij klein is voor zijn leeftijd redt hem nu. De indiaan ziet hem voor jonger aan en neemt hem op in zijn dorp. Als blijkt dat hij ouder is dan hij lijkt, stopt het vrouwenwerk en mag hij een echte krijger worden. Dan moet hij eerst op zoek naar zijn naam. Niet de naam van de persoon die hij wil zijn, maar de naam van de persoon die hij werkelijk is. Een zoektocht die moet slagen, want Hendrick kan en wil niet terug naar zijn vroegere bestaan. Hij zal een leven op moeten bouwen als ‘Hollandsche indiaan’.

Hoe een paar regels in een oud boek iemand kunnen inspireren. Hendrick wordt een paar keer genoemd in oude documenten. Voldoende om hem zijn Nederlandse naam te kunnen geven, een vader, moeder en broer. Ook zijn er berichten dat men de indianen vraagt om zijn teruglevering.

Hendrick heeft dus werkelijk bestaan. Hij is bij de indianen terechtgekomen en is daar getrouwd. Neem daar de allereerste Nederlandse kolonisten bij en je hebt voldoende voor een heel goed verhaal. Een verhaal vol avontuur, liefde, rivaliteit en een innerlijke zoektocht. Je krijgt een goed beeld van de allereerste kolonisatie van de omgeving rond Nieuw-Amsterdam. Het kaartje had van mij wel wat gedetailleerder gemogen.

Hendrick wordt levensecht neergezet, maar wordt verderop in het verhaal nog geloofwaardiger, misschien omdat hij zich ontwikkelt. Het verhaal moet sowieso even op gang komen. Als Hendrick wordt meegenomen krijgt het verhaal vaart en is het boek lastig weg te leggen.

Als lezer krijgen we ook alle wreedheden mee, maar het blijft voor ons allemaal binnen grenzen. Sommige ontwikkelingen in het verhaal zie je aankomen, maar dat is niet erg. Het is ook best leuk om daar dan naartoe te lezen. De ‘bekering’ van keurige christelijke Hollander naar indiaan gaat wel erg snel. De christelijke mores zit niet diep, wat niet logisch is en de andere, nieuwe religie, hoe vanzelfsprekend die misschien ook is, wordt wel heel snel geaccepteerd.

Hendrick is een boek voor ‘Jeugds’. Daar moet je je niks van aantrekken. Dit boek is gewoon een echte aanrader voor iedereen!

Lea van de Berg

1 december 2017

1659, Nederlandse pioniers proberen een bestaan op te bouwen in Amerika. Dat is niet makkelijk, want ze worden bedreigd door de "wilden' (indianen), die hier al eeuwen wonen. Tijdens een treffen met deze wilden, wordt een groep Nederlanders gevangengenomen, waaronder de 16-jarige Hendrick. Hij wordt naar een indiaans dorp gebracht waar hij uiteindelijk als gelijke wordt opgenomen. Hendrick is aanvankelijk een angstige, onzekere jongen, die altijd de mindere is van zijn jongere broer. Hij ontwikkelt zich tot een verstandige, sterke jongeman, die zijn nieuwe leven bij de indianen helemaal accepteert. Intrigerend aan dit verhaal is dat de lezer de strijd tussen de indianen en de Nederlanders vanuit de ogen van Hendrick meebeleeft. Hendrick verandert langzaamaan van gedachten en ziet, door zijn leven bij de indianen, dat de Nederlanders heel wat kwaad aanrichten. Dit boek schetst een prachtig gedocumenteerd beeld van de Nederlandse pioniers in Amerika. Het bevat veel beschrijvingen en dat vraagt nogal wat van de lezers. Desondanks: prachtig historisch boek, met kaarten, vanaf ca. 13 jaar.

B. Handgraaf van Biblion

5 december 2017

‘Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door indianen. Niet alleen door de spannende boeken van Arendsoog en Winnetou, ik haalde ook boeken uit de bibliotheek over de verschillende stammen en hun cultuur. Toen vond ik al: zoals de indianen met de natuur (Moeder Aarde) omgaan, zo zouden we dat allemaal moeten doen.’

Dat vertelt Bianca Mastenbroek in haar verantwoording van het boek Hendrick, de Hollandsche indiaan. Ze wilde al vanaf het moment dat ze historische romans ging schrijven een boek over indianen schrijven. Het probleem was alleen dat ze niet wist hoe en waar ze moest beginnen. Totdat ze op een concert van Doe Maarhet nummer Winnetou hoorde. Toen besloot ze om het boek te schrijven: het idee van Hendrick, de Hollandsche indiaan was geboren!

Hendrick, de Hollandsche indiaan speelt zich af in 1659 rond het huidige New York, wat toen Nieuw-Amsterdam heette. De zestienjarige Hendrick reist, onder hevig protest van zijn moeder, met zijn vader en zijn jongere broer naar Nieuw-Amsterdam. Maar zijn vader gaat eerst aan land bij Fort Esopus, Hendrick vindt dit maar niets. Rond Esopus is de dreiging van de Esopus-indianen duidelijk voelbaar. Op het fort aangekomen vertelt vader dat hij een stuk land heeft gekocht en dat ze binnenkort in Fort Esopus gaan wonen. Hendrick voelt hier niets voor, daarnaast geniet hij helemaal niet van de trip naar Nieuw-Amsterdam. Hij voelt zich minder dan zijn jongere broer Evert. Hij heeft het gevoel dat zijn broer meer voor zijn vader betekent dan hij. Als er op een dag onrust buiten het fort is gaat Hendrick samen met een groepje soldaten en dorpelingen het fort uit om hulp te halen in Nieuw-Amsterdam. Tegelijkertijd wil Hendrick zo bewijzen dat hij zijn vaders aandacht wél waard is. Maar tot overmaat van ramp worden ze gevangengenomen door de wilden en vrezen de mannen voor hun leven. Voortdurend leeft Hendrick in angst, totdat hij de ander kant van de verschrikkelijke oorlog tussen hen en de indianen leert kennen…

Bianca Mastenbroek heeft een bewonderenswaardige historische roman geschreven. Haar personages zijn grotendeels gebaseerd op echt bestaande personen en de situaties op ware gebeurtenissen. Daarnaast gebruikt Mastenbroek een heldere schrijfstijl, makkelijke woorden en directe zinnen. Ook de thematiek en de problemen van de hoofdpersoon komen duidelijk naar voren.

Het verhaal wordt uitvoerig verteld, waardoor een iets te dik boek is ontstaan. Sommige gebeurtenissen voelen bovendien onecht aan. De schrijfster heeft geprobeerd volwassensituaties om te schrijven naar een iets kinderlijke stijl. Meestal pakt dit goed uit, maar soms ook niet. De echte sensatie verdwijnt uit deze scènes, de vreugde die vaak met deze situaties gepaard gaat lijkt geforceerd, waardoor de scène minder goed uit de verf komt. Gelukkig zijn deze scènes veruit in de minderheid. Door Mastenbroeks stiptheid en drang naar historisch correcte situaties is er toch een spannend en mooi verhaal ontstaan over de moedige Hendrick, die bovendien ook echt heeft bestaan. Een boek over een jongen die zijn eigen wegen probeert te vinden. Een boek dat zeker je aandacht, en het lezen, waard is.

★★★★★

Noor te Velde van Hebban.nl

4 januari 2018

Het boek stond me in eerste instantie een beetje tegen omdat ik de kaft wat onsmakelijk vond. Die dikke schmink op dat gezicht gekalkt. Het gekke was dat hoe meer ik vorderde in het verhaal, hoe aantrekkelijker het hoofd op het omslag werd. Ik kan de historische juistheid van het boek niet beoordelen, maar toch heb ik het gevoel dat ik een mooi beeld kreeg van het leven binnen een indianengemeenschap in de zeventiende eeuw. De verbondenheid met de natuur, met elkaar, maar ook de vanzelfsprekendheid van verlies en dood. Die dood komt soms met een gruwelijk voorspel, waar ik misschien wel begrip voor kan hebben maar tegelijkertijd met mijn verstand niet bij kan. Een boek dat me bij zal blijven.

Hanneke Koene van kinderboekhandel De boekenwurm in Maastricht en lid van het lezerspanel van Boekenbijlage.nl

4 januari 2018

Een prachtige cover die je naar het boek trekt om het te gaan lezen.

Hendrick De Hollandsche Indiaan

Wanneer Hendrick en zijn broertje Evert met hun vader meegaan om op het water te gaan handelen gaat dit tegen de grote zin van hun moeder. Dit blijkt achteraf ook niet voor niets te zijn geweest. De vader van Hendrick heeft besloten om niet gelijk naar Nieuw-Amsterdam te varen, maar een tussenstop te gaan maken op Esopus. Daar is echter een grote dreiging van een oorlog die op het punt staat te beginnen tussen de wilden en de Nederlanders. Wat voor Hendrick als een grote verassing komt, is dat zijn vader een stuk land daar heeft gekocht. Hij is van plan om daar te gaan wonen met zijn hele gezin. Zijn broertje Evert staat altijd boven Hendrick, zijn vader bevestigt dit gevoel door de vele vervelende opmerkingen richting hem. Hij denkt dan ook dat hij niet zo slim en sterk is als Evert. Ook heeft hij als eerstgeboren zoon niet zijn vaders naam gekregen, deze ging wel naar Evert.

De strijd

Hendrick besluit naar Nieuw-Amsterdam te gaan om hulp te gaan halen nadat er een voorval plaats vind tussen de Nederlanders en de wilden. Echter wanneer hij terugkomt op Eposus gaat alles helemaal fout. Hendrick en de mannen die met hem mee gekomen zijn worden gevangen genomen door de wilden. Wanneer ze op het kamp aankomen weet Hendrick dat dit niet fijn gaan worden, omdat de wilden uit zijn op wraak. Hendrick heeft veel geleerd en gehoord over de wilden, en dit blijkt nu ook echt allemaal waar te zijn. Ze willen echt alleen maar bloed zien. Dan wordt hij meegegeven aan een wilde die hij nog nooit gezien heeft. Dan beseft hij dat hij nooit meer naar huis zal gaan, als hij dit mag overleven. Veel dingen die hij nu meemaakt zijn anders dan hij verwacht had…

Een heel mooi verhaal over een stuk geschiedenis wat bij mij niet zo bekend was. Het boek is opgedeeld in drie delen, die goed weergeven wat er gaat gebeuren. Je leest ook de kant vanaf de wilden, waardoor je ook duidelijk hun kant van het verhaal begrijpt. Een echte aanrader om in de kast te hebben.

wijtestenhet.nl

11 januari 2018

Het beeld van een jonge man, versierd met oorlogskleuren staart je vanaf de cover aan.

Hendrick Pels is een zestienjarige jongen die met zoveel andere Nederlandse pioniers hun geluk gingen wagen in the new world, Amerika.

Snel geraken de pioniers in de problemen met de lokale bevolking, de Esopus indianen. Zowel Hendrick als andere jonge mannen worden ontvoerd en meegenomen naar het basiskamp van de indianen. Hendrick heeft het geluk ondergebracht te worden bij de moeder van een vermoorde indiaan waar hij de gebruiken en de taal in een recordtempo leert.

Dit is het eerste boek dat ik van Bianca Mastenbroek las en niettegenstaande het in eerste instantie een jeugdboek is, heeft de auteur heel wat research gedaan naar het leven van Hendrick Pels.

Bijgestaan door experts en historici is ze echt wel tot het uiterste gegaan om het verhaal zo accuraat mogelijk te brengen maar er geen saai historisch verhaal van te maken. Niet alleen is het een vlot geschreven verhaal maar is het ook nog eens verpakt in een mooie hardcover. Op de binnenkant van de cover prijkt een overzichtelijke landkaart van de nieuwe wereld en achteraan is er een hoofdstuk Verantwoording toegevoegd die een duidelijke beschrijving geeft van de Nederlandse pioniers die hun geluk zochten in Nieuw-Nederland.

Hendrick, de Hollandsche indiaan, is een avonturenboek voor jong en oud dat gebaseerd is op ware feiten.

★★★★★

Booklovers

11 februari 2018

In 1659, de tijd waarin Hendrick, de Hollandsche Indiaan zich afspeelt, is het Nederlandse handel voor en na. De Nederlanders hebben flink wat vaarroutes die ze gebruiken om goederen te verhandelen en landgebieden te veroveren. Het was dus helemaal niet vreemd dat mannen in die tijd maanden van huis waren. Alles moest immers met grote zeilschepen vervoerd worden, ter plekke verhandeld en daarna konden er pas weer nieuwe goederen worden ingekocht. De vader van Hendrick is ook zo’n handelaar. Hij vaart naar Amerika om daar voet aan de grond te krijgen. En Hendrick mag mee! Maar de onbezonnen jongen haalt ze flink wat op de hals.

Wilde vooroordelen

Je moet je indenken dat in die tijd nauwelijks kennis was over andere delen van de wereld. Over andere landen zelfs. Als je moest reizen, ging dat te voet, per paard (of koets) of per boot. Dan kom je niet vaak buiten de grenzen van je dorp of stad, natuurlijk. Als iemand verhalen vertelde over Amerika, dan waren dat bovendien flink overdreven verhalen. Alles werd overdreven en opgehemeld of juist spannender gemaakt dan ze in het echt waren. Gewoon, om wat te vertellen. En misschien ook wel omdat niet alle ontdekkingsreizigers altijd nuchter waren… Over de indianen gaan dus ook de wildste verhalen in de rondte. Dat zorgt meteen voor een goede spanning bij de reizigers. Zullen ze die ‘wilden’ tegenkomen? Hendrick wel, en hij schiet er eentje dood. Aan de ene kant is hij trots als een pauw, maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat de indianen zinnen op wraak. Die komt er, en Hendrick wordt meegenomen.

Ingeburgerd

Dat is natuurlijk een heel spannend moment voor Hendrick, maar ook voor jou als lezer. Hendrick wordt meegenomen door de indianen. Daar gaan ze vast vreselijke dingen met hem doen! Niets is echter minder waar. Hendrick wordt weliswaar meegenomen door de indianen, maar daar wordt hij juist in de stam opgenomen. Zo leert hij wat het is om als indiaan te leven, en ontdekt hij dat er veel meer is dan die rare spannende verhalen die rond het kampvuur en in de kroeg werden verteld. Ook jij als lezer krijgt zo een kijkje in de keuken van de indianen en hoe zij werden onderdrukt in deze periode van kolonisatie.

Conclusie over Hendrick – de Hollandsche indiaan

Geschiedenis tot leven wekken is een vak apart. Het is lastig om een goede mix te vinden tussen feit en fictie, maar Bianca Mastenbroek is dat zonder enige twijfel gelukt. Het is een spannend en vooral ontnuchterend en ontroerend boek geworden over een duistere periode in de geschiedenis. De schrijfstijl is prettig en onderhoudend, het verhaal en de insteek zijn origineel. Het is een avonturenboek geworden waar je van zult smullen, maar dan eentje die op waarheid is gebaseerd.

★★★★★★★★★★

Coole Suggesties

17 februari 2018

Hendrick de Hollandsche indiaan is het nieuwe boek van Bianca Mastenbroek. Andere historische boeken die Mastenbroek heeft geschreven zijn: Walvisvaarders, Schatten uit de schaduw en Duivelmaeker.

Samenvatting

De zestienjarige Hendrick Pels woont in Amerika in de zeventiende eeuw. Er heerst een strijd tussen de Hollanders en de oorspronkelijke bewoners van Amerika: de indianen. Hendrick vindt de indianen net zoals alle Hollanders in Amerika barbaars. Hij wordt gesterkt in zijn opvatting als hij ook nog eens door de barbaren wordt ontvoerd. Toch ontdekt hij dat de indianen niet zo barbaars zijn als hij altijd had gedacht.

Beoordeling

De schrijfster van Hendrik de Hollandsche indiaan, Bianca Mastenbroek, heeft veel onderzoek gedaan naar de situatie in Amerika in de zeventiende eeuw. De Hollandse personages in het boek hebben allemaal bestaan en het boek is gebaseerd op gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden. Dit maakt het een erg interessant boek om te lezen. Je kunt in het boek terugzien dat de schrijfster veel van het onderwerp weet, want het boek is erg gedetailleerd. Vooral aan de gebruiken van de indianen wordt veel aandacht besteed. Zo wordt er goed beschreven hoe Hendrick de taal van de indianen leert. De opvattingen van zowel de Hollanders als de indianen komen duidelijk naar voren in het boek, waardoor je een goed beeld krijgt van de tijd waarin het zich afspeelt. Het boek is dan ook erg leerzaam. Het is prachtig om te leren over het wereldbeeld van de indianen, omdat die zo verschilde van de Hollanders toen. De schrijfster maakt zelfs duidelijk dat wij nu nog iets kunnen leren van het wereldbeeld van de indianen. Mastenbroek schrijft gedetailleerd, maar soms iets te gedetailleerd waardoor er weinig spanning is. Vooral in het midden van het boek gebeurt er niet zoveel. De schrijfster had dan de relaties tussen de personages wat kunnen verdiepen, maar dat gebeurt maar in beperkte mate. Aan het einde van boek wordt de weinige spanning in het middendeel wel weer goed gemaakt als de strijd tussen de Hollanders en de indianen weer wordt hervat. Dat is namelijk een erg spannend deel waarin de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. Dan wordt pas echt duidelijk hoeveel Hendrick is veranderd door zijn tijd bij de indianen.

Kortom, Hendrik de Hollandsche indiaan is een erg interessant boek om te lezen. Als je van historische boeken houdt is dit zeker een aanrader!

Mette John van het Stumpel YA boekpanel

28 april 2018

Hendrick, de Hollandsche indiaan, is een fascinerende en meeslepende mix van feiten en fictie. Zonder moeite neemt Bianca Mastenbroek de lezer mee naar 1659 waar in Amerika een oorlog dreigt tussen de Nederlandse pioniers en de oorspronkelijke bewoners. Bianca Mastenbroek laat de sfeer, omgeving, bewoners en de haat / angst tussen de pioniers en de wilden op indringende wijze zien door de ogen van de 16 jarige Hendrick.

Wanneer Hendrick gevangen wordt genomen door de indianen lijken al zijn meningen over de brute meedogenloze barbaren te kloppen. Hij is er dan ook van overtuigd dat hij op pijnlijke wijze vermoord zal worden. Maar hij blijft leven en merkt dat er altijd meer kanten aan een verhaal zitten en wanneer hij openstaat voor het verhaal van de indianen brengt dat hem in een groot innerlijk conflict. Hoe hij daar mee omgaat, en waar zijn levenspad hem uiteindelijk naar toe brengt is een verhaal vol menselijke emoties, spanning en zowel ontroerende als bikkelharde gebeurtenissen die zich afspelen tegen waargebeurde historische gebeurtenissen.

Achterin het boek staat aanvullende historische informatie over de setting van het verhaal, die zeker de moeite van het lezen waard is. Zeker wanneer je het boek gelezen hebt is het erg boeiend om er nog iets meer over te lezen. Het wordt hierbij al snel duidelijk dat er voor dit boek veel onderzoek is verricht en je als lezer dus echt een kijkje in het verleden neemt door het lezen van dit boek. Een soort van alternatief voor tijdreizen, waardoor wat mij betreft het boek nog indringender en boeiender wordt om te lezen.

Bianca Mastenbroek vertelt achterin het boek dat ze al van kind af aan gefascineerd is door indianen. Niet alleen over de spannende verhalen rond de indianen maar ook in de verschillende stammen en hun cultuur. Toen ze besloot een boek te gaan schrijven over indianen wilde ze dat het een spannend boek zou worden waarin hun cultuur een belangrijke rol zou spelen (Wat mij betreft is ze hier prima in geslaagd).

Al haar historische romans beschrijven een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis en dat wilde ze voor dit boek ook. Al snel kwam ze uit bij de 17de eeuw in Nieuw – Nederland. Daar kwamen de Nederlandse pioniers in contact met de oorspronkelijke bewoners en daar viel veel over te schrijven. (Iets dat ik na het lezen van het boek absoluut kan beamen).

Terwijl Bianca Mastenbroek zich verdiepte in de geschiedenis van de Nederlandse kolonie in Amélie zocht ze naar dat ene verhaal waarover ze een boek zou willen schrijven. En toen kwam ze een klein zinnetje tegen in een Engels artikel over het lot van een gevangen genomen Nederlandse jongen tijdens de eerste Escopas oorlog: Hendrick Vosberg Pels. Meteen wist ze “Dit is mijn hoofdpersoon en mijn verhaal“.

Over Hendrick kon ze helaas niet zoveel informatie vinden en zijn persoonlijke verhaal heeft ze op prachtige wijze zelf ingevuld waarbij de historische feiten en de samenleving van die tijd gebaseerd zijn op veel onderzoek.

Het eindresultaat mag er wezen. De combinatie van spanning, het persoonlijke verhaal van Hendrick en een donker stuk uit de geschiedenis levert een intens en meeslepend verhaal op. Een verhaal waarin Hendrick overtuigend en levensecht naar voren komt waardoor je met hem mee kunt leven en zijn angsten en twijfels kunt begrijpen. En waarin je een onzekere, kwetsbare tiener uit ziet groeien tot een man. Een proces met mooie momenten maar vooral met veel strijd. Hij moet vechten tegen zijn vooroordelen en om zich waar te maken bij de indianenstam. Maar ook hij krijgt te maken met vooroordelen en haat. Nu is Hendrick de barbaar / vreemdeling en een aantal mensen in de stam zoudem hem het liefst op staande voet doden. Logisch want zij hebben veel te lijden onder het bewind van de blanken zoals Hendrick er ook een is.

Heel langzaam leert Hendrick over de cultuur en de gebruiken van de stam waar hij nu moet wonen. En nog langzamer begint hij daar respect voor te krijgen. Eerst schaamt hij zich daarvoor maar hij stelt zich steeds meer open. Ook hoort in de loop van de tijd vreselijke verhalen over de blanken waardoor hij heel hard na gaat denken en alles waarin hij geloofde op z’n kop komt te staan. De auteur maakt het hem niet gemakkelijk om hierover zijn eigen mening te vormen, want zowel bij de indianen en de pioniers ziet hij slechte en goede mensen.

Dat Hendrick in de oorlog die op uitbreken staat toch een duidelijk standpunt weet in te nemen is goed en overtuigend opgebouwd. Hij hoeft geen keuzes te maken die direct gaan over familieleden / vrienden en dat is een conflict dat ik eigenlijk wel had willen zien.

Hendrick (en de lezer) leert steeds meer over de indianen en hun cultuur, en hoe die dreigt ten onder te gaan aan jongeren die een ander pad kiezen of door de blanken aan de drank raken. Ook ziet en ervaart hij dat de pioniers koste wat het kost het rijke vruchtbare land van de indianen willen hebben.

Zelfs als je niets van deze periode in de geschiedenis zou weten dan zie en voel je door Hendrick dat een oorlog onontkoombaar is. Ook begrijp je dat de uiteindelijke vrede een nare bijsmaak heeft, met name voor de indianen.

Het is een mooi, heftig, spannend, ontroerend verhaal over een jongen die man wordt in omstandigheden die hij nooit had kunnen denken. En het laat een stuk geschiedenis is alle glorie en ellende sprankelend tot leven komen.

conniesboekenblog.nl

24 mei 2018

Hendrik de Hollandse indiaan is een historische roman van Bianca Mastenbroek. Zoals gewoonlijk schrijft ze over de Nederlandse geschiedenis, maar koppelt het deze keer aan de cultuur van de indianen. Ze komt uit in de 17e eeuw, waar de Nederlandse handel met de indianen op gang komt. Het boek is gebaseerd op waargebeurde verhalen, Bianca Mastenbroek heeft daar een flinke puzzel aan gehad, maar is wat mij betreft geslaagd om een indrukwekkend, geloofwaardig en spannend verhaal te schrijven.

Grimmige oorlog tussen de wilden en de Nederlanders

In 1659 is Hendrick samen met zijn jongere broer Evert mee op handelstocht van hun vader. Hendrick mag dan wel de oudste zijn, in lengte en moed is Evert zijn meerderen. Hendrick is bang voor de wilden die overal kunnen opduiken. Er is grote dreiging op een oorlog tussen de Nederlanders en de mensen die het land oorspronkelijk bewoonden. De dreiging wordt grimmiger slaat om in daadwerkelijk geweld, waar ook Hendrick debet aan is. Om de goedkeuring van zijn vader nu eindelijk te krijgen, schiet hij een slapende wilde dood. Dan is de beer los. Hendrick wordt samen met een aantal burgers en soldaten gevangen genomen door de wilden. De grootste gruwelijkheden ziet hij voorbij komen in alle dagen en nachten dat hij gevangen is. Tot hij op een dag wordt meegenomen door een onbekende wilde naar een onbekende plek. Daar maakt hij kennis met de gebruiken en gewoontes van de wilden, waardoor zijn wereld regelmatig op zijn kop staat.

Na een wat taai begin, kun je beslist niet meer stoppen met lezen!

Grappig genoeg was ik al een aantal keren begonnen in Hendrick en de Hollandsche indiaan. Telkens kwam ik niet verder dan een paar bladzijdes. Tot ik mezelf de laatste keer verplicht heb om door te lezen. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Het begin vond ik wat taai, al die namen, plaatsen, politieke spelletjes. Dat is meestal niet zo aan mij besteed. Maar hierin legt Bianca Mastenbroek wel de stevige basis voor een indrukwekkend, geloofwaardig verhaal. Het karakter van Hendrick wordt zorgvuldig opgebouwd, zodat je als lezer volledig met hem mee kunt voelen. De botsing van culturen die Hendrick bij de Indianen ervaart, is prachtig weer gegeven. Het is duidelijk dat Mastenbroek goed op de hoogte is van de Indianen. Hun acties, gebruiken, ze zijn wel doordacht. Eenmaal door het begin heen, kon ik het boek niet meer wegleggen!

Waardering ★★★★ voor Hendrick de Hollandsche indiaan

Ondanks het wat stroeve begin, heb ik dit boek uiteindelijk met heel veel plezier gelezen. Ik kan erg genieten van Indianenverhalen, die de cultuur van de indianen beschrijven. Bianca Mastenbroek doet dit ontzettend mooi. Zonder ze te verheerlijken, weet ze de wijsheid, maar ook de trots en wraakzucht weer te geven. Hendrick is een bijzonder personage waar je wel van moet gaan houden.

★★★★★

Jolien Dalenberg van allesoverboekenenschrijvers.nl

30 juni 2018

Juf Willemein vertelde in haar boekenvlog enthousiast over Hendrick.

9 juli 2018

Luister naar de stem van de natuur

Barbaars. Slecht. Wreed. Het kwaad. Gevoelloos. Dienaren van de duivel. Dit is hoe de Nederlandse kolonisten de Esopus-indianen zien in 1659. Als de zestienjarige Hendrick een vrouw met tranen in haar ogen ziet, vraagt hij zich af: ‘Maar konden wilden wel verdriet hebben? Daar waren ze toch veel te wreed voor?’

Aan het begin van ‘Hendrick, de Hollandsche indiaan’ is Hendrick een onzekere jongen, lang niet zo dapper als zijn jongere broertje Evert. Hij lijkt niet thuis te horen in de harde wereld vol strijd en oorlog. Als hij en een paar andere Nederlandse christenen gevangen worden genomen door de wilden (zoals de Nederlanders de indianen toen noemden) vreest hij voor zijn leven. De martelingen die zijn medegevangenen ondergaan, voelt hij haast op zijn eigen lichaam. Maar sachem Preuwamackan, de leider van de wilden, neemt Hendrick mee naar zijn stam. Daar maakt Hendrick kennis met Akwaankaateew, Pumihleew en vele andere indianen.

Woord voor woord maakt Hendrick zich hun taal eigen. Ondanks zijn inzet, is het tempo waarop hij dit voor elkaar krijgt niet helemaal geloofwaardig. Verder is er weinig op ‘Hendrick’ aan te merken. Het is een meeslepend en fascinerend verhaal. En veel meer dan dat. Terwijl Hendrick aan de leefwijze van de wilden went, neemt Bianca Mastenbroek ook jou als lezer stap voor stap mee in de indianencultuur. Vakkundig heeft ze informatie over de cultuur en geschiedenis verweven met een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal. Tijdens zijn verblijf bij de Lenapé-indianen krijgt Hendrick langzaamaan meer begrip voor de wilden en hun manier van samenleven met de natuur, Moeder Aarde. De indianen gaan respectvol om met alles wat levend is, mensen, dieren, maar ook stenen, bergen, rivieren en de zon, want: ‘Alles wat Hij gemaakt heeft, is bezield.’

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel draagt Hendrick de oneerbiedige bijnaam ‘Vosberg’. Bij het dragen van een bundel pelsen is hij namelijk ooit bezweken onder het gewicht, waardoor hij bedolven raakte onder de vossenhuiden. In het tweede deel van het boek besluit Hendrick dat Vosberg verleden tijd is. Sterke Beer wil hij worden. In het derde deel krijgt hij een naam die geen van de personages aan het begin van het boek voor mogelijk had gehouden. Voor de geïnteresseerden sluit het boek af met een uitgebreide verantwoording over de geschiedenis van de Nederlandse kolonisten en de Esopus-indianen.

Ondanks de oorlog die wordt beschreven, is ‘Hendrick’ een hartverwarmend boek. Dagen nadat je het hebt uitgelezen, dwalen Hendrick, Preuwamackan, Akwaankaateew en Pumihleew nog steeds door je hoofd. Een van de belangrijkste lessen die Hendrick leert over de indianencultuur, is misschien wel een waardevolle les voor ons allemaal:

‘Leer te luisteren naar de stem van de natuur, voel de hartslag van het leven.’

Karine van Leesfeest.nl

5 augustus 2018

Na Duivelmaeker was ik heel benieuwd naar het laatste boek van Bianca Mastenbroek, Hendrick, de Hollandse Indiaan. En ook van deze historische roman heb ik zeer genoten, hoewel het een jeugdboek is, of misschien juist daarom.

Hendrick is een jonge Hollander die met zijn ouders, broer en zusjes in zeventiende-eeuws Amerika woont. De streek die bekend staat als Nieuw Amsterdam, het latere New York. Hendrick is een angstige jongen die in zijn vaders ogen weinig goed doet en vooral bang is voor de wilden, de indianen die in oorlog met hen zijn of met oorlog dreigen. Er heerst een groot conflict, de kolonialisten eisen het land op van de Indianen die op datzelfde land al eeuwen wonen, boeren en jagen.

In deel 1 kijken we door de wraakzuchtige ogen van Hendrick en zijn dorpelingen naar die wilden, die gevaarlijk zijn en dood moeten. Dan wordt Hendrick gevangen genomen. Hij is getuige van een wrede marteling van een landgenoot. Zie je wel, de indianen zijn moorddadig! Toch verandert er ook iets in Hendrick, hij begint te begrijpen waarom de wilden zo zijn. Zijn de blanken niet net zo erg of erger; hebben zij niet alles van de wilden afgenomen?

Hendrick wordt geadopteerd door een stam van de Esopus-indianen en leert hun taal, hun gebruiken, hun contact met de natuur en wordt verliefd op een dorpsmeisje. Zijn vooroordelen veranderen in respect en bewondering voor een natuurvolk, dat andere waarden en normen heeft dan waarmee hij is opgegroeid. Hij wordt een van hen, een zeer gewaardeerd lid van de Lenapé stam.

Respect en bewondering heb ook ik voor Bianca Mastenbroek, die zich diepgaand heeft ingelezen over indianen, vooral deze stam waar weliswaar weinig over bekend is. De taal, hun gebruiken en de natuur waarmee ze leven heeft ze heel natuurlijk verwerkt in het verhaal van Hendrick. Hoewel het fictie is, is het verhaal grotendeels gebaseerd op de feitelijke geschiedenis van de eerste Esopus oorlog. Met haar vlotte, directe schrijfstijl, die haast filmisch is, leef je als lezer volledig met Hendrick mee, zijn angst wordt moed. De Hollandse jongen wordt een Indiaan.

Hendrick is een levendig en spannend ontwikkelingsverhaal met ontroerende en leerzame momenten. Eigenlijk is het zo belangrijk dat dit soort boeken geschreven worden om andere, ons onbekende, volken niet meteen te veroordelen, maar inzicht te krijgen in andermans waardevolle leven. Is dat niet van alle tijden?

★★★★★

Marjet Maks op Hebban.nl

6 november 2018

Het is 1659. Nederlandse pioniers trekken naar het nog onontgonnen Amerika. De titel roept al meteen vragen op: Hendrick, de Hollandsche indiaan. Dat kan toch helemaal niet? Dit historische verhaal gaat over de strijd tussen de ‘vrome Hollanders’ en de ‘barbaarse indianen’. Maar klopt dat beeld wel?

Inhoud

Deze historische roman vertelt het verhaal van de zestienjarige Hendrick Pels. Samen met zijn vader en jongere broertje Evert reist hij af naar fort Esopus, in Nieuw-Nederland. In die tijd werd Amerika ontdekt en werden de oorspronkelijke bewoners, de indianen, verdreven van hun land. De Nederlanders wilden de vruchtbare grond voor zichzelf hebben. Dat zorgde voor veel problemen tussen de vrome Hollanders en de barbaarse indianen.

Hendrick is een gevoelige jongen en klein van stuk. Dat krijgt hij vaak te horen. Zijn broertje Evert is veel stoerder. Hendrick merkt aan alles dat zijn vader trots is op Evert en niet op hem. Evert is stoer, houdt van geweld en wapens en wil niets liever dan alle indianen doden. Hendrick vindt dat allemaal maar verschrikkelijk. Toch wil hij zich bewijzen en raakt zo onbedoeld verzeild in de oorlog tussen de Nederlanders en de indianen. Hij maakt gruwelijke dingen mee, maar ook mooie dingen. Niet alleen oorlog, maar ook liefde speelt een belangrijke rol in het boek. Door alles wat Hendrick meemaakt, begint hij zich te realiseren dat het verschil tussen goed en kwaad heel moeilijk te bepalen is. Het ligt er maar net aan bij welke groep je hoort.

Vormgeving

Hardcover. Voor- en achterin landkaarten van Nieuw-Nederland. Bij de ‘Verantwoording’ achter in het boek staan nog meer landkaarten en afbeeldingen.

Illustraties

Historische landkaarten en overige afbeeldingen in zwart-wit.

Taalgebruik

Ouderwets taalgebruik, past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Na een paar hoofdstukken ben je eraan gewend.

Veel indianentaal, waarbij sommige namen en woorden lastig uit elkaar te houden zijn. Op den duur herken je de woorden.

Hendrick is christelijk opgevoed en handelt daar ook naar. Het geloof van de indianen komt ook uitgebreid aan bod. De verschillen en overeenkomsten worden op een mooie manier zichtbaar gemaakt.

Doelgroep

Jeugd. Het boek is ook zeker geschikt voor volwassenen.

Oordeel

Het is een prachtig historisch verhaal, waarbij emoties een belangrijke rol spelen. Het gaat over onzekerheid, oorlog, vriendschap, liefde, keuzes maken. Als lezer zit je meteen in het hoofd van Hendrick. Alles wat hij voelt, denkt en ziet, ervaar je als lezer ook.

Je moet wel van dikke pillen houden, want het boek telt bijna 400 pagina’s.

Het is niet geschikt voor kinderen op de lagere school, daarvoor is de thematiek te heftig en complex en zijn sommige gebeurtenissen te gruwelijk.

Christelijkekinderboeken.nl

15 augustus 2019

Inhoud

Hendrick, de Hollandsche Indiaan is een op waarheid berust verhaal waarin we Hendrick Pels volgen die halverwege de Zeventiende Eeuw samen met zijn ouders en broer als Nederlandse pioniers naar Amerika zijn gereisd om iets van de handelsgeest om te zetten in gewin. Gewin dat soms teniet wordt gedaan door het onveilige gevoel van de voortdurende oorlogsdreiging met de wilden. En dan wordt door een groep wilden gevangengenomen. Of niet?

Mijn mening

Het boek is gebonden en heeft een separate papieren omslag met en afbeelding van een indiaan. De naam Hendrick is in een Zeventiende-eeuws handgeschreven schrift geschreven en valt meer op dan het tweede deel van de titel. Het boek heeft een avontuurlijke, spannende uitstraling en nodigt uit om er direct in te beginnen. Het is overduidelijk een jeugdboek en voldoet aan alle ongeschreven wetten die hieraan worden gesteld, behalve qua dikte. Voor de leesschuwe jeugd lijkt dit boek om deze reden op voorhand geen eerste keuze.

Maar voor iedereen die graag leest en nooit genoeg heeft, is het een mooie uitdaging. Complimenten voor de uiterlijke kenmerken van dit boek. Kwaliteit klinkt in alles door. Stevig gebonden en wanneer je de losse papieren omslag verwijdert, is de originele omslagillustratie ook op de hardcover gedrukt. Wanneer je vervolgens het boek openslaat zie je een prachtige historische kaart van het vroege Amerika met machtige kaderillustraties. Het avontuur is al bezig voordat je een letter hebt gelezen.

Het dikke boek is opgedeeld in drie getitelde delen, die ieder weer zijn onderverdeeld in hoofdstukken. Wat mij opvalt, is dat bij ieder deel de hoofdstuknummering weer opnieuw begint. Ik merk dat doornummeren mij beter had bevallen en dat dit een voorkeursdetail betreft. Naast de volmaaktheid van het avontuur valt tijdens het lezen de strijd op tussen goed en slecht. Veel boeken verhalen over de strijd tussen deze tegenpolen maar slechts zelden voert het personage intern strijd over vriend en vijand. Wie is goed en wie is slecht? Wat is goed en wat is slecht?

Dit dilemma is tevens het thema van het boek. Een boek waar naast spanning veel tijd is voor rust en ruimte. Hendrick laat het tempo van zijn verhaal bepalen door de omgeving. De hectiek van de pioniers versus de rust van de Native Americans. Het verhaal trekt als een film aan je voorbij. Een film. Ja, dat zou een uitstekend idee zijn.

Pocahontas zonder de harmonie en de westerse karaktereigenschappen. Zo leren we hier dat niet de man maar de vrouw binnen deze cultuur de leidende figuur is. En dat is waardevol om onderbouwd terug te lezen. En leert ons over de bezetter en de bewoner. Nog altijd een actueel politiek gespreksonderwerp in de USA.

Eindoordeel

Een boek voor jongvolwassenen dat niet expliciet maakt er een te zijn, maar het impliciet wel uitstraalt. Een boek dat gebaseerd is op feitelijke gebeurtenissen komt uitermate authentiek over. Niet per definitie voor jongens maar zeker ook voor meisjes.

Na het derde en tevens laatste deel van het verhaal volgt een ‘verantwoording’. Hier maakt de auteur op basis van het verhaal verbinding met de geschiedenis. Opgetekend met behulp van illustraties, foto’s en kaartjes. Een waardevolle en welkome aanvulling. Ook met het oog op verslagen op middelbare scholen m.b.t. dit thema.

Het geheel heeft mij veel geleerd over de principes qua overtuiging en leefstijl van de indianen. Dit past enorm binnen de ‘bewust leven’ cultuur waarin wij nu leven. Daarnaast maakt het glashelder dat de trotsheid die we als Nederlanders voelen bij namen als ‘Nieuw Amsterdam en Harlem’ geheel onterecht is. We moeten ons vooral schamen voor de rol die we in dat stuk geschiedenis hebben gespeeld. De auteur heeft deze keuze met lef gemaakt. En lef dient te worden beloond. Vijf sterren derhalve.

★★★★★

Peter van Bavel van Boeken & Leesclub De Perfecte Buren

21 januari 2021

Ik vond het een heel mooi en leerzaam boek omdat ik de geschiedenis heel interessant vind. Bianca Mastenbroek vertelt heel mooi. Het voelde alsof ik er zelf bij was. Omdat het boek als een roman is geschreven is het nog leuker om te lezen. Ik vind het ook heel interessant wat onze voorouders allemaal voor ergs hebben gedaan om de macht te krijgen. Ik raad het aan voor kinderen vanaf 12 jaar.

1 maart 2021

Als ik Hendrick de Hollandsche indiaan in de winkel had zien liggen, had ik hem denk ik niet gepakt. Maar na het boek gelezen te hebben vind ik dat iedereen die van dit genre boeken houdt dit boek echt een keer moet lezen, ik heb er echt van genoten, en dit is waarom:
Ik werd vanaf de eerste bladzijde meteen het verhaal ingesleurd; het begon namelijk heel spannend, waardoor ik door wilde blijven lezen. Ook de rest van het boek was zo spannend dat ik hem amper weg kon leggen.
Wat ik ook erg leuk vond is hoe Bianca Mastenbroek de geschiedenis van de indianen verwerkt heeft, en hoe ze de standpunten van de verschillende groepen in het verhaal heeft verwerkt, waardoor je beide groepen snapt.
Ik vond ook de personages heel goed neergezet, ik vond bijvoorbeeld Pumihleeuw, Hendrick en Preuwamackan heel erg leuk door hun karakter en de indiaanse naam die daarop aansloot.
Ik vond de schrijfstijl van Bianca Mastenbroek erg fijn, mede doordat dingen zoals levensstijl, gebruiken en locaties uitgebreid uitgelegd werden, maar niet te uitgebreid, er waren geen stukken waar ik me doorheen moest worstelen.
Ik vond het einde van het boek ook heel mooi, ik had niet het gevoel dat het verhaal niet af was, en ik bleef niet met vragen achter.
Hendrick de Hollandsche indiaan is een prachtig boek over een deel van de geschiedenis van de indianen!