Home

- Nieuws
- Auteur
- Publicaties
- Bestellen
- Lezers op de foto

Mail

Volg mij op

Boeken

- kinderen
- jeugd
- volwassenen

De boom in

Winnaar Thea Beckmanprijs 2019!

Introductie

Fragment

Recensies

Boekpresentatie

Nominatie Kleine Cervantes

 

Op 21 mei maakte de jury van de Thea Beckmanprijs de longlist voor 2019 bekend. Een van de 10 genomineerde boeken was mijn Hendrick!!

longlist

Begin juli maakten ze de shortlist bekend. En jawel, mijn Hendrick was nog steeds genomineerd!! Toen werd het echt spannend, mijn Hendrick moest de strijd aangaan met vier andere steengoede boeken...

Genomineerd waren:

Wilma Geldof - Het meisje met de vlechtjes - Luitingh-Sijthoff 
Luc Hanegreefs - Volle Maen - Clavis 
Martine Letterie - Nooit meer thuis - Leopold 
Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan - De Vier Windstreken
Joyce Pool - Het Kompas - Lemniscaat

shortlist

Op 14 september was de feestelijke uitreiking in het Archeon. Om de spanning nog een beetje op te bouwen, werden er eerst een aantal praatjes gehouden, onder andere door de directeur van het Archeon, de voorzitter van de Schrijvers van de ronde tafel en door wethouder Han de Jager.

Toen werden de boeken in het zonnetje gezet. De voorzitter van de volwassen jury, Hubert Slings, sprak mooie woorden over ieder boek. Over Hendrick zei hij onder andere: ‘
De jury is vol lof over dit spannende en met vaart geschreven avonturenboek, gebaseerd op historische gebeurtenissen.
De schrijfster weet de ommekeer in het leven van Hendrick op overtuigende wijze tot leven te brengen.
Een knap geschreven jeugdroman, dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.’

Studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam hebben voor elk genomineerd boek een animatiefilmpje gemaakt. Mijn filmpje was wel heel erg gaaf!! Een prijs op zich.

 

Daarna kwam de jonge jury aan het woord. Elf enthousiaste lezers van 10 tot 16 het jaar beoordeelden alle genomineerde boeken, onder bezielende leiding van Marte Jongbloed. Over mijn Hendrick zei de jonge jury: 'Over deze periode in de geschiedenis wist de jury nog niet veel. Het is een origineel onderwerp. Het was goed beschreven hoe Hendrick zich voelde en waarom hij deed wat hij deed. Je zag hoe wreed de indianen konden zijn, maar je kreeg ook begrip voor ze. Door de manier waarop ze met de aarde omgaan, kreeg de jury ook meer sympathie voor ze. Het was mooi om te zien hoe Hendrick twijfelde. Moest hij vluchten of blijven?
Ook het berouw voor het doden van de indiaan vond de jury mooi. Het boek heeft kleine lettertjes en is erg dik. Toch wilde de jury doorlezen. Soms werd het martelen iets te veel, hoewel er wel steeds op andere manieren werd gemarteld. Dat was dan wel weer leerzaam.
De jury had graag gewild dat Hendrick een grotere rol in de vredesbesprekingen had gehad. Als er meer boeken over deze periode komen, zou de jury die ook graag willen lezen. Maar dan moeten die boeken wel net zo goed geschreven zijn, want bij Hendrick had de jury echt het idee dat ze tijdens het lezen op reis waren met een teletijdmachine.'

Jurylid Finn had een geniaal T-shirt aangetrokken:

Finn

Toen was het tijd voor de prijzen. Eerst de prijs van de kinderjury. Ik kon mijn oren niet geloven toen ze Hendrick noemden!!

kinderjury

En het feest ging door! Want niet veel later vertelde de juryvoorzitter dat Hendrick ook de prijs van de volwassen jury gewonnen had!! De prijs werd officieel uitgereikt door de wethouder.

handen

Toen werd het een beetje chaotisch, met alle oorkondes, cheques, bloemen en felicitaties. Ik heb de juryleden niet fatsoenlijk kunnen bedanken. Daarom hier alsnog,voor zowel de kinderjury als de volwassen jury: ONTZETTEND BEDANKT!

De volwassen jury bestond trouwens uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).

Bijna meteen belde de eerste journalist. Dat ik de Thea Beckman, heb, heeft volgens mij in elke krant van Nederland gestaan :-)

Het uitgebreide artikel van Annemarie de Jong verscheen in bijna alle kranten van Noord-Holland.

Noordholland

Ook dagblad Trouw besteedde er aandacht aan:

Trouw

En het Friesch Dagblad:

Friesch

Het Eindhovens Dagblad kon natuurlijk niet achterblijven. Eerst schreven ze een online artikel, op 25 september verscheen er een uitgebreid en heel mooi interview in de krant.

ED

 

Logo Bianca Mastenbroek
Bianca Mastenbroek Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer (zes straten, een kerk en een café) en woont sinds 1995 in Eindhoven.
Zoals heel veel schrijvers was ze van jongs af aan al gek op lezen en schrijven. Als kind schreef ze hele schriften vol. Haar allereerste ‘boek’ heeft ze als tiener nog op de typemachine uitgetypt.
 
  Lees meer op de pagina 'Auteur'  
     
Geheugenstrijd