Home

- Nieuws
- Auteur
- Publicaties
- Bestellen
- Lezers op de foto

Mail

Volg mij op

Boeken

- kinderen
- jeugd
- volwassenen

De boom in

Recensies

Introductie

Fragment

Boekpresentatie

 

12 april 2016

Mooie mix van spanning, avontuur en geschiedenis

rare

5 sterren

Auteur Suzanne Wouda op Hebban.nl

***

15 april 2016

Faye ziet sinds een tijdje mensen in duivels veranderen. Niemand anders ziet het maar Faye wel en ze denkt op zijn minst dat ze gek geworden is. Wanneer ze stiekem naar de psycholoog gaat om het hierover te hebben komt ze erachter dat haar duivels wel erg op het schilderwerk van Jeroen Bosch lijken. Vanaf dan raakt haar leven verstrengeld met dat van Jeroen. Ze droomt over zijn leven, in detail, terwijl ze onmogelijk deze dingen kan weten want ze wist niet eens van zijn bestaan af. De dingen zijn niet zomaar dromen, Faye wórdt Jeroen, beleefd wat hij heeft beleefd, voelt wat hij heeft gevoeld ze ís Joen.

Joen, Jheronimus Bosch dus, ziet ineens in allerlei mensen duivels. Eerst probeert hij het nog geheim te houden maar ook liegen is een zonde in het christelijke geloof dus biecht hij het op aan zijn ouders. Na onderzocht te zijn door de dokter en de geestelijken komen ze tot de conclusie dat hij krankzinnig is en naar het klooster gaat om zo dit vreselijke geheim te bewaren en zijn schilder talent te kunnen uiten en niet verloren te laten gaan.

Wanneer Faye compleet in de ban is van Jheronimus begint het verhaal aan zijn ontzettende bijzondere loop. Faye verteld haar ouders niks over wat ze ziet of dat ze naar een psycholoog gaat dus ze doet alles echt alleen. Je vraagt je het hele verhaal af of het allemaal echt is of dat er op het einde uitkomt dat ze in een psychose heeft gezeten en dat maakt het verhaal op een heel mooie bijzondere manier bizar, vreemd en soms ook eng. Faye gaat door met haar strijd tegen de duivel en laat zich leiden door gevoelens en beelden van Joen.

De titel is perfect, niet alleen omdat het klopt met het verhaal maar zeker ook omdat ik zelf in de ban raak van Jheronimus Bosch. Het is zo goed geschreven, zo meeslepend, zo bizar, zo bijzonder maar zeker soms ook zo eng vreemd, Faye raakt niet alleen maar verweven met Jheronimus maar wórdt Jheronimus en dat maakt dat het verhaal je nog zoveel meer grijpt dan het gedaan zou hebben als Faye (bij wijze van) alleen maar kinderlijk geobsedeerd zou zijn door hem. Het is een prachtig meeslepend verhaal maar je krijgt ook ontzettend veel informatie te lezen over de schilder Jheronimus Bosch en dat vind ik ook heel gaaf, juist omdat het een persoon is waar mensen (vooral jongeren denk ik) niet zomaar op zoek zullen gaan naar informatie en het via dit boek wel binnenkomt. Zelfs het nawoord wil je verslinden in de hoop nóg meer over Jheronimus te weten te komen. In het boek zijn ook drie schilderijen weergegeven en kun je beter snappen wat er in het verhaal word verteld. Erg mooi vind ik de gekozen cover, sobere en simpele kleuren maar wel erg intens en iets verderop in het boek kom je te weten wat er op de cover staat, welke situatie het is. Echt een prachtig verhaal met een heel bijzonder einde, zoals ik in ieder geval niet had verwacht.

Ilse Borst op Banger Sisters

***

18 april 2016

Waar geschiedenis en fantasy samenkomen in een spannend verhaal

Het boek wisselt van perspectief. Het ene hoofdstuk kijken we mee met Faye, in haar leven als 15-jarige scholier, waarin ze worstelt met de problemen van een gemiddelde puber. Het volgende moment slaapt Faye en beleeft ze stukken van het leven van Joen (zoals Jeroen Bosch in Duivelmaeker wordt genoemd). De levens van deze twee personen zijn sterk verbonden.

Faye, net als Joen vijfhonderd jaar eerder, ziet duivels. Ze lijkt door het uiterlijk van mensen heen te kunnen kijken. Wie goed is, ziet er uit als een mens, maar wie slecht is kan dat niet verbergen en krijgt een duivelse tronie. Zoals in Mastenboeks eerdere boeken is een er duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad. De lijn tussen gek of normaal is echter een stuk dunner. Is het allemaal echt wat Faye ziet? Of draait ze door vanwege een groot geheim van vroeger dat ze met zich meedraagt?

Bianca Mastenboek schrijft normaal fantasy en historische romans. In Duivelmaeker komen deze twee genre heel mooi samen. We nemen een kijkje in het leven van de oude meester Jeroen Bosch, maar hebben daarnaast ook te maken met de duivel. Mastenboek maakt geschiedenis op deze manier toegankelijk, want we krijgen als lezer de nodige historische details mee, maar vooral ook erg leuk!

Hoewel het boek bijna een promotiepraatje is voor de middeleeuwse schilder, de stad Den Bosch of het Jheronimus Bosch Art Center, en er natuurlijk een stukje historische verantwoording niet kan ontbreken in een boek over een echt persoon, is het dat niet waar Duivelmaeker uiteindelijk naartoe gaat. Het boek is vooral ook spannend. Ondanks dat het begin feitelijk is, en Faye niets begrijpt van wat haar overkomt, wordt het boek naar het einde toe steeds beter. Het boek is eigenlijk bedoeld voor jongeren van 13+, maar het is voor volwassenen ook de moeite waard.

Felice Beekhuis op Boekenbijlage.nl

***

23 april 2016

Kunstenaar Jeroen Bosch maakte in de vijftiende eeuw schilderijen vol wonderlijke taferelen. Die vormen de
inspiratie voor Duivelmaeker. In dit boek ziet de vijftienjarige
Faye duivels. Leraren, klasgenoten, buren, zelfs de minister-president verandert voor haar ogen in een monster.
Is ze gek aan het worden? Ze zoekt hulp bij een psycholoog en ontdekt dat de duivels die zij ziet erg op de figuren lijken die Bosch schilderde.
Waarom deed hij dat? Kan het antwoord op die vraag Faye helpen om haar eigen strijd met haar duivels te winnen?
In dit spannende boek lopen werkelijkheid en fantasie en heden en verleden voortdurend door elkaar. Een verhaal dat letterlijk en figuurlijk goed uit de verf komt.

7Days

***

27 april 2016

Een duivels verhaal

“Alle duivels die ik getekend heb, zijn ontsnapt, die lopen gewoon weer vrij rond op school. Maar tijdens het tekenen heb ik in ieder geval even controle over ze. Op papier ben ik de baas…”   

Op aanraden van een schrijfvriendin start Bianca Mastenbroek in 2015 met een verhaal over Jheronimus Bosch, alias Joen. Duivelmaeker is niet zomaar een historische roman. Mastenbroek verstrengelt het leven van de hedendaagse Faye met de middeleeuwste schilder Joen. Een concept dat Duivelmaeker opvallend genoeg versterkt en tegelijkertijd verzwakt.   

Vrijwel direct roept het boek verwarring op. Met het idee dat je een historisch verhaal gaat lezen, open je Duivelmaeker. Schijn bedriegt, want Mastenbroek neemt je allereerst mee naar de hedendaagse Faye. Faye ziet duivels en besluit naar een psycholoog te gaan. De psycholoog voorziet Faye direct van uiterst discutabele adviezen (“Misschien zou je een tijdje niet naar school moeten gaan”), maar gaat haar toch behandelen. Ondertussen droomt Faye over Joen, een middeleeuwse schilder. Al snel komt ze erachter dat haar band met Joen sterker is dan gedacht. Ze ontdekt dat Joen haar met een doel bezoekt. Zij moet de nieuwe wachter van de duivels worden. Ze gaat op onderzoek uit en probeert de achtergelaten sleutels van Joen te vinden.   

Tegelijkertijd vertelt Mastenbroek het verhaal van Joen Bosch. Wanneer Joen erachter komt dat hij duivels ziet, besluit hij de pastoor om hulp te vragen. Zijn vader wil dat hij gaat studeren, maar Joen wil liever schilderen. Als compromis gaat hij naar een abdij in Luik, waar hij zijn duivelsbeelden op het doek kwijt kan. Hij zal de mensheid waarschuwen en laten zien hoe ze moet leven. Wanneer zijn ouders overlijden, gaat hij terug naar Den Bosch. Toch is zijn doel niet klaar: hij moet en zal een duivel vangen.   

Mastenbroek verstrengelt op bijzondere wijze de levens van de twee jongeren met elkaar. Door drie belangrijke schilderijen duivelmaker Jheronimus Bosch centraal te stellen, maakt ze de koppeling mogelijk. Daarbij beschrijft ze het verhaal van Joen indrukwekkend. Niet alleen domineert in deze stukken een kalme, uitgebreide verteltrant, waarbij aandacht geschonken wordt aan geschiedenisfeiten, ook de tijdgeest wordt goed uitgewerkt. Joens gedachtegangen passen precies bij de tijd waarin hij leeft (“Ik heb de helft van mijn leerlingengeld aan de kerk geschonken”) en al zijn gedragingen ademen geschiedenis uit. Joen is levensecht.   

Helaas verliest het verhaal kracht door de typering van Faye. Mastenbroeks concept is uniek en biedt kansen: middels Faye vertelt ze het verhaal van Joen. De manier waarop ze het uitwerkt zorgt echter voor vraagtekens. In de eerste hoofdstukken van het boek droomt Faye over Joen. Dit lijkt aannemelijk, maar wordt ongeloofwaardig wanneer Faye steeds wéér over Joen droomt. Haar verhaal wordt saai en eentonig. Het lijkt slechts een kunstgreep om de bedachte verhaalvorm te kunnen uitvoeren. Helaas laat Mastenbroek de realiteit nog meer los door Faye te laten denken dat ze Joen is“Niet panieken. Ik, Joen, weet wat er op het schilderij staat. Ik vind de weg naar de duivel wel.” Niet veel later is Faye weer Faye, maar kan ze in haar hoofd met Joen praten: hij leidt haar naar de sleutels. Faye wordt op deze manier een lastig te plaatsen meisje dat elk aanknopingspunt met de realiteit verliest.   

Waar Joens verhaal gesierd wordt door mooie, uitgebreide beschrijvingen, bevat Fayes verhaal een overkill aan gedachtegangen. Letterlijk al haar gedachten worden uiteengezet, ook gedachten die eigenlijk nooit zo gedacht worden: “Hoog tijd om te googelen naar Jeroen Bosch”. Het beetje suspense dat Mastenbroek Fayes verhaal meegeeft rondom ‘de ene dag’ komt te laat: het kan Faye niet redden.         

Toch valt de bijzondere constructie in Duivelmaeker te prijzen. Mastenbroek schuift heden en verleden in elkaar en vertelt ons zo op bijzondere wijze het verhaal van Jheronimus Bosch. Waar de stilistische geslaagdheid van Fayes verhaal te wensen overlaat, is Joens geschiedenis ijzersterk. Zelden kom je een boek tegen waar een ontmoeting tussen man en duivel zo beeldend wordt beschreven.

3

Marloes Otten op Hebban.nl

***

9 mei 2016

Dubbel genieten in 's-Herthogenbosch...

Faye raakt in het begin van dit boek betrokken bij een gevecht op school en de leraar zegt dat hij zich zorgen maakt over haar veranderende gedrag. Faye herkent dit wel want sinds een maand of twee ziet ze de mensen om zich heen veranderen in duivels. Heel naar en ze weet en voelt dat het niet goed is. 
Haar ouders zijn erg bezig met hun eigen leven, dat is een detail dat vaak terugkomt in tienerboeken. Zij weten niet wat er aan de hand is met hun dochter of krijgen er geen grip op. Zeer herkenbaar….
Zonder haar ouders erbij te betrekken gaat ze in gesprek met de huisarts die haar naar een psycholoog verwijst. 
De sessies met deze psycholoog worden uitgebreid beschreven, zo kom je als lezer goed in het verhaal. Het is gelijk een lesje cognitieve gedragstherapie in een notendop. Heel boeiend om te lezen.

Deze psycholoog laat haar de duivels tekenen en dan blijkt dat haar tekeningen erg lijken op de duivels in de schilderijen van Jheronimus Bosch, een schilder uit de middeleeuwen, waar ze nog nooit van gehoord heeft. Gelukkig is er google en ziet ze het zelf ook. Dit zorgt voor nog meer verwarring en vragen.
Vanaf dit punt droomt Faye over Jheronimus, die zich dan nog Joen noemt, en het verhaal krijgt nog meer karakter en lagen. De tijd waar Joen in leeft is zo anders dan het hier en nu, toch hebben ze steeds meer overeenkomsten en lopen de dingen steeds meer in elkaar over. Tieners in de middeleeuwen waren ook onzeker en wilden soms andere dingen dan hun ouders. Joen ontwikkelt net als Faye een angst om naar buiten te gaan zodat ze de duivels niet hoeven te zien.
Dan komt Faye erachter wat haar bestemming is en na een moeilijke reis vol obstakels (die mij als moeder van een tiener echt kippenvel bezorgden) moet ze besluiten wat ze doet…..
Door de vloeiende en vlotte schrijfstijl van Bianca Mastenbroek vlieg je door het boek heen. Het verhaal van Faye en Joen is zo mooi en beangstigend als de momenten waarop ze allebei duivels zien beschreven worden. Voor de lezers zijn er een paar schilderijen van Jeroen Bosch in het boek opgenomen die het verhaal mooi illustreren Faye en Joen hebben uiteindelijk allebei hetzelfde doel en moeten hier alles voor opgeven.
Het mysterie rondom de dood van Faye’s zusje wordt niet helemaal opgelost maar maakt wel duidelijk hoe een situatie in een kinderbrein verdraaid kan worden. Op het einde weet je nog niet welk verhaal precies klopt.
Ik was op ¾ van het boek toen ik de mogelijkheid had om inderdaad naar de schilderijen van Jeroen Bosch te gaan kijken. Tijdens de tentoonstelling ging ik op zoek naar de sleutels die Faye ook moest zoeken en zag ik dat het verhaal van Duivelmaeker echt past bij de levensloop van Jeroen Bosch.. 
Faye gaat in het verhaal ook met haar moeder naar 's-Hertogenbosch en loopt daar rond alsof ze met Joen is, heel bijzonder om daar even later zelf rond te lopen. Ook enkele schilderijen heb ik anders beleefd dan de meeste mensen denk ik.
Ik heb hierdoor extra genoten van de voorstelling en daarna nog meer van het boek zelf. ’s Avonds kon ik het gewoon niet wegleggen. Ik wilde weten of Faye de laatste uitdaging werkelijk aan zou gaan. 

Duivelmaeker is een bijzonder jeugdboek dat precies op het goede moment geschreven is. Bianca Mastenbroek heeft weer laten zien dat ze een topauteur is die eigenlijk voor de jeugd schrijft maar daarbij ook 40 jarigen nog heerlijke leesuren kan geven!

5sterren

Diane Kooistra op Hebban.nl

***

13 mei 2016

Met het risico in herhaling te vallen vraag ik ‘Duivelmaeker’ van Bianca Mastenbroek bij Uitgeverij De Vier Windstreken aan. En ja hoor, weer *****!

Hoe kan ik deze pil van 341 bladzijden nou recenseren zonder hilarisch te overdrijven of spoilen? De auteur is er wederom in geslaagd het verleden naar het heden te brengen. Zo doen de lezers tijdens het lezen ook nog geschiedkundige kennis op. In dit geval over de schilder Jeroen Bosch, waarover momenteel niet alleen veel te lezen is, maar ook veel van te zien. Dit leesboek kan wel eens een toename van pubers in het museum tot gevolg hebben, op zoek naar de sleutels in de schilderijen.

“De erfenis van Jeroen Bosch Thema’s: verschil tussen goed en kwaad, zoektocht Faye ziet duivels. Steeds meer, steeds vaker. Leraren, klasgenoten, buren, zelfs de minister-president verandert voor haar ogen in een monster. Is ze gek aan het worden? Of heeft het te maken met het vreselijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt? Als ze hulp zoekt bij een psycholoog ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, heel erg lijken op de figuren die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Haar leven raakt verstrengeld met dat van de middeleeuwse schilder; ze droomt niet over zijn leven, ze belééft het. Zo komt ze erachter dat hij zijn leven lang heeft gestreden tegen het kwaad. Een strijd die nog niet voorbij is…Duivelmaeker is een historische roman waarin heden en verleden, goed en kwaad en fantasie en realiteit met elkaar verweven worden tot een waanzinnig geheel.”

Aldus is te lezen op de achterzijde van dit boek en op de site van de uitgeverij. Ik heb hier natuurlijk wel iets aan toe te voegen. De verhaallijnen van Faye (nu) en Joen (toen) lopen gedeeltelijk parallel op. Ze komen steeds dichter bij elkaar tot ze samen komen in een duizelingwekkende ontknoping in de strijd tegen het kwaad, in de persoon van de duivel. Mocht dit boek een film zijn, dan zou het genre “psychologische thriller” en op het laatst zelfs “horror” niet misstaan. Toch is het boek niet eng, meer avontuurlijk en bij vlagen spannend. Bianca Mastenbroek heeft waar mogelijk en waar bekend de beschikbare kennis over Jeroen Bosch gebruikt. De blanco’s heeft zij zeer levendig ingevuld en heel knap naar het nu gehaald. Waar Faye het meisje van de buren zou kunnen zijn.

5sterren

Linda op KiDDoWz.net

***

3 juni 2016

Duivelmaeker is een duivels goed boek!

Let op: Spoilers!

Dit boek gaat over Faye, een meisje van een jaar of 15. Faye ziet overal duivels, en het worden er iedere dag meer. Leraren, bekenden en onbekenden veranderen voor haar ogen in duivels die haar allemaal dingen toeschreeuwen. Faye wordt er gek van en wil hulp zoeken, maar dan zonder dat haar ouders daarvan weten. De behandeling die ze krijgt helpt voor geen meter en begint haar ook erg te irriteren. Langzamerhand komt ze er echter achter dat ze een goddelijke opdracht krijgt via de geest van Jheronimus Bosch die in haar is gereïncarneerd. De goddelijke opdracht houdt in dat zij de wachter wordt die de duivel gaat bewaken die ergens onder een klooster is opgesloten. Daarvoor moet ze wel eerst een aantal sleutels vinden en naar een klooster toe gaan ergens in Italië. En het hele boek zit je in spanning of het gaat lukken of niet.

Bianca Mastenbroek heeft al heel veel boeken geschreven, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Ik weet niet of de auteur het met me eens is, maar ik vind dit boek nogal lijken op een fantasy-verhaal. Het is in ieder geval niet zoals alle andere historische romans die ik heb gelezen. Er zitten veel fantasy-achtige dingen in die het verhaal echt zo’n fantasy-sfeer geven. Het is goed geschreven en je kan het boek in een keer door uitlezen als je er even goed voor gaat zitten. De hoofdpersoon is goed uitgewerkt en je kan jezelf goed in haar verplaatsen. Het thema is Jheronimus Bosch, beter bekend als Jeroen Bosch, de legendarische schilder van die schilderijen met al die duivels. Je leert ongelooflijk veel over zijn leven. Alleen al daarom is dit een leuk boek. Natuurlijk zit er verder nog een erg goede en spannende verhaallijn in en je wordt er echt in meegesleept.

Een aanrader dus!

De 14-jarige Sybren, lid van het lezerspanel van Boekhandel Silvester te Leiden

***

6 juni 2016

Faye ziet in haar dagelijkse leven duivels rondlopen. Ze gaat hiervoor naar een psycholoog in de hoop daarvan verlost te worden. Tegelijkertijd droomt ze over het leven van de schilder Jheronimus Bosch. Zijn geschilderde duivels roepen herkenning op. Lange tijd krijgt de lezer twee verhalen te lezen. Het ene verhaal speelt zich af in het heden en de andere volgt het leven van Bosch. Er zijn parallellen, maar door de opzet van de plot en het karakter van Faye komen die wat aanstellerig over. De schrijfster voelt zich duidelijk meer op haar gemak in het historische deel. Het is beter geschreven, rustiger en interessanter. Over Bosch is weinig bekend, waardoor de rest van het verhaal kan worden ingevuld met fictie. Dat gebeurt lange tijd op een manier die goed mogelijk geweest kan zijn. Gaandeweg verandert dat. Het verhaal van Bosch wordt steeds extremer en het verhaal van Faye wordt steeds meer een soort Da Vinci Code. Dat is erg jammer, want zowel in heden als verleden zitten mooie intenties besloten die in dit weliswaar boeiende, maar onevenwichtige verhaal nu niet goed uit de verf komen. Vanaf ca. 13 jaar.

Biblion

***

9 juni 2016

Er was eens een keer dat ik naast Bianca Mastenbroek zat. Nu is dat op zich niet zo bijzonder maar we zaten te wachten op de uitslag van de Paul Harland Prijs. Het was ergens op een zolder van een gebouw, waar weet ik niet meer. Ook weet ik niet meer met welk verhaal zij of ik meededen. Ik weet alleen dat we, althans ik wel, nogal gespannen waren. Ik houd niet zo van dat soort gedoe. Waarschijnlijk vanwege de spanning hebben we haast geen woord met elkaar gewisseld. Geen idee welke plaatsen we behaalden, maar ik dacht dat ik hoger eindigde dan Bianca, al kan dat ook wishfull thinking geweest zijn. Hoe dan ook… moet je zien waar we nu zijn. Ik, een wispelturig schrijver, die op zijn tijd inspiratie heeft en dan als een bezetene schrijft. En dan opeens is de inspiratie weg (of de zin, dat kan ook natuurlijk) en schrijf ik misschien wel tien jaar, behalve recensies, niet meer.


Bianca… zij wel, zij heeft doorgezet. Ze debuteerde in 2008 bij Books of Fantasy met de roman ‘Vuurproef’ en heeft inmiddels al eenentwintig boeken op haar naam staan. Ze levert met ‘Duivelmaecker’ nu het magnus opus van haar kunnen af.
Bovendien wil ik de uitgeverij De Vier Windstreken hierbij ook nog wel een pluim op de hoed steken, want steeds meer blijkt dat zij het puikje van de vaderlandse fantasy schrijvers voor de jeugd en jong volwassenen, in hun fonds hebben. Ik wil buiten Bianca natuurlijk Mariette Aerts en Christien Boomsma zeker even noemen.

Voldoende veren en pluimen uitgedeeld. Waar gaat ‘Duivelmaeker’ (ik ben steeds geneigd om ‘Duivelmaecker’ te schrijven) over?
Uiteraard, zou ik haast zeggen, gaat het boek over Jeroen Bosch (ofwel Jheronimus Bosch, geboren als Jheronimus van Aken). 2016 is ten slotte het Jeroen Bosch jaar, om te herdenken dat hij vijfhonderd jaar geleden gestorven is. Hij was een van de grootste kunstschilders van ons land en zijn fascinatie voor duivels en monsters blijkt duidelijk uit zijn schilderijen.

Het is ook het boek over Faye. Een gewoon meisje met een verschrikkelijk geheim (Wat dan? Zeg ik niet, moet je zelf maar ontdekken) die duivels ziet. Haar klasgenoten, leraren, kennissen en zelfs de minister- president veranderden voor haar ogen in lelijke monsters die ook nog tegen haar praten. Ze pakt haar problemen het liefst zelf aan zonder haar ouders er mee lastig te vallen. Vrienden of vriendinnen heeft ze niet. Is ze gek aan het worden of heeft het met haar vreselijke geheim te maken. Uiteindelijk, als de situatie onhoudbaar aan het worden, is bezoekt ze een psycholoog en neemt hem in vertrouwen. Samen met hem ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, wel heel erg lijken op de monsters die op de schilderijen van Jeroen Bosch prijken. De levens van Jeroen Bosch en Faye raken steeds meer met elkaar verstrengeld. Faye droomt over hem, maakt mee wat hij meemaakt en Jeroen, of Joen, praat uiteindelijk, door de eeuwen heen, tegen Faye en maakt haar deelgenoot van zijn gedachten en angsten. Ze ontdekt dat hij zijn hele leven tegen de monsters gevochten heeft.

Bianca heeft met haar boek een fascinerende inkijk gegeven in het leven van Jeroen Bosch en zijn leven in de Middeleeuwen. Ze geeft ook een fascinerende inkijk in het leven van een middelbaar schoolmeisje die niet is zoals alle anderen en die met haar verschrikkelijke geheim probeert te leven en het een plaats probeert te geven. Het verpletterende einde van het boek zie je op den duur wel aankomen, maar je gelooft nooit dat het er van komt. Tot het uiteindelijk wel zover is en je met het voldongen feit eenzaam op de bank achterblijft. Prima werk. Geweldig voor de oudere jeugd, jong volwassenen en ook voor jongere oudere (lees: oudere) als ik niet te versmaden. Ben alweer benieuwd naar het volgende werk van Bianca. Laat maar komen enne… hoop dat ik zelf ook nog eens zo ver kom.

Jos Lexmond van het NCSF

***

11 juni 2016

Dit verhaal verdient aandacht

Duivelmaeker van Bianca Mastenbroek is een knap bedacht en bijzonder goed geschreven roman over de belangrijke historische figuur, Jheronimus Bosch. En hoe anders zou je zijn leven ruim vijfhonderd jaar geleden moeten beschrijven, zonder dat er veel feiten bekend zijn, dan zo.

De vijftienjarige Faye ziet duivels, ze wordt door ze achtervolgd en is er helemaal klaar mee. Het zijn wanen zegt de huisarts, die Faye doorstuurt naar een psycholoog. Faye waant zich terug in de tijd en voelt en ziet de schilder Jeroen Bosch aan het werk. Bosch zag ook duivels. Ze herkent iets in hem en wil net als hij middels zijn schilderkunst doet, het kwaad bestrijden. 

In afwisselende hoofdstukken volgen we Joen in zijn tijd: een schilder die voor zijn onderwerpen put uit een bron van religieuze waanzin en uiteindelijk de duivel kooit. En Faye die in het heden zoekt naar de door Joen gekooide duivel. 
Ik weet niets over Jeroen Bosch, maar vond het [13+] verhaal op deze manier zeer leerzaam en zelfs geloofwaardig voorgesteld. 

Bianca Mastenbroek schrijft erg goed en haar fantasie is ongebreideld. De stukken uit Faye’s ik-perspectief zijn vlot en eigentijds. Helemaal de stem van een pubermeisje, en we zitten als lezer ook echt in haar hoofd. Aanvankelijk vond ik haar een opgewonden standje, tot je haar obsessieve zoektocht gaat begrijpen. Ze kan niet anders en is waarschijnlijk schizofreen, hoewel dat door de schrijver nooit benoemd wordt.
Het einde komt onverwacht. De clichéhereniging met de ouders, uitleg over wat er met Faye… Nee, geen spoilers. Bianca Mastenbroek laat haar lezers knarsetandend achter nadat ze hen de nodige gedachten over goed en kwaad, schuld en loyaliteit heeft ingeprent. 

4 sterren

Auteur Marjet Maks op Hebban

***

29 juni 2016

Faye ziet wat andere mensen niet zien, duivels en demonen. Als ze op school in een gevecht raakt vraagt ze zich steeds meer af, of ze niet langzaam gek aan het worden is. Ook meneer Google kan geen antwoord op haar vraag geven als ze zoekt op gek worden en het zien van duivels. Ze maakt een afspraak bij haar huisarts, misschien waren het wel de bijwerking van de antibiotica voor haar longontsteking. Als haar huisarts doorvraagt vertelt Faye na lang aarzelen wat ze dagelijks ziet in andere mensen. Haar huisarts adviseert een bezoek bij het RePi aan, het Regionaal Psychologisch instituut.

Ronald Peereboom een psycholoog bij het RePi, zegt dat medicijnen eventueel ook een optie kan zijn, waarop Faye resoluut NEE zegt. Bij het voorstel even niet naar school gaan in verband met rust, denkt Faye dat Ronald ze ziet vliegen. Haar ouders mogen hier niets vanaf weten, daarom eist ze ook beroepsgeheim van Ronald.

Om aan te kunnen aantonen wat ze iedere keer ziet probeert ze de demonen en duivels te tekenen, daarbij schrikt ze zelf van de echtheid van de monsters die ze getekend heeft. Bij hun wekelijkse weerzien zegt Ronald dat de tekeningen hem doen denken aan Jeroen Bosch. Eenmaal thuis vraagt ze gelijk aan meneer Google wie ook alweer Jeroen Bosch was en waarom Ronald vind dat haar tekeningen op die van hem lijken?

In haar slaap beleeft ze nu ook de geschiedenis van Jheronimus Bosch, alleen voelde de droom meer als levensecht aan. Zou het door Ronald komen dat ze nu ineens droomt over Jeroen, of was het gewoon dat ze geïntrigeerd achter haar laptop naar informatie van Jeroen Bosch zocht. Hij tekende immers ook duivels, zou hij het dan misschien ook zo als haar gezien hebben.

Faye wil steeds meer en meer over Jeroen te weten komen. Krankzinnig zou hij zijn geweest, onder invloed van drugs, apart denkt Faye dat vroeg haar huisarts ook aan haar. Als ze zelfs haar Engelse leraar en buurman op zijn schilderij ziet, gelooft ze niet meer in toeval. Met haar dromen en meneer Google probeert ze te achterhalen hoe hij het zien van duivels en demonen heeft opgelost, althans dat hoopt Faye dat Jeroen iets heeft gevonden. Zou Faye een oplossing vinden ervoor of…

De cover is zo magisch, vooralsnog lijkt het een heel oud boek. Maar zodra je gaat lezen verandert de cover voor je ogen, je ontdekt steeds meer details op de cover die zich in het verhaal afspelen en het gezicht lijkt wel te verjongeren. Wat een ongelofelijk mooi en spannend verhaal tussen oudheid en het heden, tussen het geloof en de duivel en waar fantasie en realiteit ook heel dicht bij elkaar liggen. In het begin heb je heel veel vragen, maar al lezend krijg je beetje bij beetje meer inzicht/antwoorden, dat is ook wat het juist zo spannend maakt. Kortom een spannend en mooi verhaal, met een vleug geschiedenis wat gelijk ook leerzaam is.

Ilona de Koning van BezetenBoeken.nl

***

14 oktober 2016

Precies 500 jaar geleden stierf de beroemde Nederlandse schilder Jheronimus Bosch (ook wel bekend als Jeroen Bosch), en daarom is het jaar 2016 uitgeroepen tot Jheronimus Bosch-jaar. Genoeg reden dus voor allerlei Nederlandse kinderboekenschrijvers om eens in het leven van de befaamde kunstschilder te duiken. Zo schreef Paul van Loon het boek Op zoek naar Jeroen en kwam Thé Tjong-Khing met het prentenboek Bosch. Ook Bianca Mastenbroek besloot een verhaal te schrijven over het leven van Jheronimus Bosch, maar is het eigenlijk wel mogelijk om een geloofwaardig en diepgaand verhaal te schrijven over een schilder waar maar zo weinig over bekend is?

Het verhaal
Duivelmaeker start in het heden. Sinds twee maanden ziet de vijftienjarige Faye ineens overal om zich heen verschrikkelijke wezens. Duivels, noemt ze hen, en ze zien er levensecht uit. Ze praten zelfs tegen haar en zijn zo eng dat Faye er doodsbang van wordt. Met het idee dat ze gek aan het worden is, besluit ze hulp te zoeken bij een psycholoog, maar in plaats van zich beter te voelen, wordt het alleen maar erger. De duivels zijn overal en het worden er steeds meer. Totdat Faye ontdekt dat de duivels die ze ziet wel heel erg lijken op de duivels die de beroemde kunstenaar Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden heeft geschilderd. Zit het dan toch niet allemaal in haar hoofd?

'Duivelmaeker is een perfect boek voor iedereen die dol is op een goed geschiedenisverhaal doorweven met een vleugje magie. Maar wat waar is en wat niet? Daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen…'

Langzaam maar zeker raakt Faye steeds meer verstrikt in het leven van de middeleeuwse schilder. Ze droomt over hem, ziet wat hij zag en weet plotseling dingen die ze nooit had kunnen weten. Maar wat wil hij van haar? En waarom is zíj degene die de duivels ziet? Heeft het misschien iets te maken met het gruwelijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt? Eén ding is in elk geval zeker: Faye moet het raadsel van Jheronimus Bosch zien op te lossen, en snel, want de duivels komen steeds dichterbij…

Indiana Jones voor tieners
Met Duivelmaeker heeft Mastenbroek een heel gedetailleerd, realistisch en geloofwaardig verhaal neergezet dat zich deels in het heden, maar ook voor een groot deel in het verleden afspeelt. Het begint vrij rustig, zodat je je goed kunt inleven in hoofdpersonage Faye en ook Jheronimus (ook wel Joen genoemd) steeds beter leert kennen. Zodra Faye echter de keuze heeft gemaakt om Joens raadsel voor eens en voor altijd op te lossen, wordt het verhaal superspannend en begint het op een soort Indiana Jones of National Treasure voor tieners te lijken, met allerlei geheime aanwijzingen, verborgen ruimtes en mysteries die ontrafeld moeten worden. Extra leuk is dat er midden in het boek drie van Joens schilderijen zijn opgenomen, zodat je als lezer ook met Faye mee kunt speuren naar het antwoord op het mysterie.

Van het leven van Jheronimus Bosch zelf is dus maar vrij weinig bekend, maar daar laat Mastenbroek niets van merken in haar verhaal. Feiten en fictie lopen door elkaar, maar de grens tussen geschiedenis en fantasie valt nauwelijks op, waardoor het hele verhaal behoorlijk geloofwaardig lijkt. Vooral het historische gedeelte, van Joens gedachten tot de beschrijvingen van het middeleeuwse Den Bosch, had wat mij betreft allemaal zo waargebeurd kunnen zijn. Een perfect boek dus voor iedereen die dol is op een goed geschiedenisverhaal doorweven met een vleugje magie. Maar wat waar is en wat niet? Daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen…

Twee perspectieven
Ook al is Faye de echte hoofdpersoon van het verhaal, toch is Duivelmaeker eigenlijk geschreven vanuit twee perspectieven: dat van Faye en dat van Joen. Persoonlijk vond ik het verhaal van Joen net iets leuker dan dat van Faye, aangezien Faye zich af en toe echt als een puber gedraagt en niet altijd even slimme keuzes maakt, maar dat neemt niet weg dat ze, net als Joen, een flinke ontwikkeling doormaakt. Daarbij vraag je je eigenlijk het hele verhaal af of Faye nou gek is, of ze echt door Joen gestuurd wordt, of dat er misschien toch nog een kwade macht in het spel is die haar leidt. Het zou allemaal kunnen, en daarom komt de ontknoping van het verhaal ook echt als een verrassing.

Wat ik persoonlijk ook wel prettig vind is dat het einde van het verhaal veel ruimte overlaat voor je eigen verbeelding. Daar ga ik natuurlijk niet te veel over verklappen, maar sommige kwesties blijven wel wat vaag en niet alle vragen worden beantwoord. Toch vond ik dat zelf niet storend en voelt het geheel wel als een afgerond verhaal. Het zorgt er zelfs voor dat Duivelmaeker nog lang in je hoofd blijft rondspoken en maakt erg nieuwsgierig naar het échte leven van Jheronimus Bosch. Misschien dat ik binnenkort dus ook maar eens een bezoekje ga brengen aan Den Bosch…

Conclusie
Al met al is Duivelmaeker een geloofwaardig, fantasievol en superspannend verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden, geschiedenis en magie vervagen. Mastenbroek weet de levens van haar personages en vooral ook de werelden van Faye en Joen voor je ogen tot leven te wekken, en heeft daarmee een verhaal geschreven dat je niet snel meer loslaat, zelfs niet nadat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.

4 sterren

Marije Kok van FantasyWereld.nl

***

8 augustus 2017

 

Middeleeuwse monsters en hedendaagse problemen 

Waanbeelden, rondspokende duivels, nachtmerries: Faye heeft er allemaal last van. Ze ziet steeds vaker verschrikkelijke monsters - duivels, noemt ze hen - om haar heen. In eerste instantie denkt Faye dat het een bijwerking is van de nieuwe medicijnen die ze slikt, maar als de huisarts haar doorverwijst naar een psycholoog, krijgt Faye steeds meer het idee dat ze gek aan het worden is.

De psycholoog merkt op dat de duivels die Faye ziet wel heel erg op de monsters van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch lijken. Hebben jullie wel eens van hem gehoord? Zijn schilderijen zitten vol met allerlei gekke en fantasierijke wezens! Faye droomt steeds vaker over deze schilder, ook wel Joen genoemd, ze lijkt zelfs zijn verleden opnieuw te beleven. Hun levens raken steeds meer met elkaar verstrengeld. Faye snapt er helemaal niks van, wat heeft dit te betekenen?

Dat was bizar! Ik zat gewoon in de huid van die Joen. Veel heb ik niet van hem gezien, behalve zijn lange vingers. Waarom droomde ik over hem? Het was een rare gozer, met een rare familie, rare kleren, rare kapsels, in een rare stad waar nog een heleboel rare mensen rondliepen. Nou ja, raar... ánders. Ouderwets. Middeleeuws.

Hoewel Faye het hoofdpersonage is, wordt het verhaal verteld vanuit twee perspectieven: dat van Faye en dat van de middeleeuwse schilder Joen. Ook hij heeft 500 jaar geleden last gehad van dezelfde duivels als Faye. Faye realiseert zich dat Joen zijn hele leven heeft gestreden tegen hetzelfde kwaad en dat deze strijd nog niet voorbij is. Maar waarom is Faye degene die de duivels ziet? Kan het soms te maken hebben met het geheim dat ze al jaren met zich meedraagt? Faye besluit daarom het raadsel van Joens duivels op te lossen: ze moet de drie verborgen sleutels vinden. 

'Duivelmaeker' van Bianca Mastenbroek kan gezien worden als een combinatie tussen een psychologische thriller en een historische roman, met een vleugje horror. Feit en fictie worden afgewisseld en zorgen voor een spannend en leerzaam boek. Het boek zit vol geheime aanwijzingen die je helpen om samen met Faye het mysterie te ontrafelen. Daarnaast zit het boek vol feiten over de schilder Jheronimus Bosch, maar ook over de tijd waarin hij leefde en de stad ’s Hertogenbosch waar hij woonde. In het midden van het boek zijn drie van zijn schilderijen te zien die je als lezer goed kan bestuderen.

Hou jij van spannende en mysterieuze verhalen en wil jij samen met Faye de drie sleutels zoeken en de duivels verdrijven? Dan is 'Duivelmaeker'echt iets voor jou! 

Eva van Leesfeest.nl

 

 

Logo Bianca Mastenbroek
Bianca Mastenbroek Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer (zes straten, een kerk en een café) en woont sinds 1995 in Eindhoven.
Zoals heel veel schrijvers was ze van jongs af aan al gek op lezen en schrijven. Als kind schreef ze hele schriften vol. Haar allereerste ‘boek’ heeft ze als tiener nog op de typemachine uitgetypt.
 
  Lees meer op de pagina 'Auteur'  
     
Geheugenstrijd