Home

- Nieuws
- Auteur
- Publicaties
- Bestellen
- Lezers op de foto

Mail

Volg mij op

Boeken

- kinderen
- jeugd
- volwassenen

Nieuws

Nieuws 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008


Decemberkerstkaart

Ik wil iedereen een avontuurlijk 2015 toewensen!

Volgend jaar moeten er een aantal spannende boeken van mijn hand verschijnen, waaronder Walvisvaarders en Code rood, dus ik kijk er nu al naar uit. Het wordt ook een spannend jaar, want ik hoop mijn thriller Paradijselijk af te ronden en er een uitgever voor te vinden.

Waar ik heel trots op ben, is dat mijn korte verhaal RaaЯ volgend schooljaar een Vlaams filmpje gaat worden. Het verhaal is geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Een emotioneel en heftig verhaal, over een meisje dat stemmen in haar hoofd hoort.

November

VuurproefHeel spannend nieuws... De kans is groot dat mijn eerste boek, Vuurproef, verfilmd gaat worden! Acteur, regisseur en producer Perry Mulder is super enthousiast over het verhaal en wil het gaan verfilmen. Hij is al druk bezig met het zoeken van locaties, met de financiering en met het script. Ik heb de eerste versie al mogen zien. Het is echt onvoorstelbaar, om je eigen verhaal uitgewerkt te zien in een script. Dat wilde ik jullie niet onthouden, dus hieronder een klein stukje van de eerste scène.

In juni/juli moeten de eerste scènes gedraaid gaan worden. Ik hou jullie op de hoogte!

De werktitel van de film is: Witch!

De zon schijnt hoog aan de lucht en een briesje siddert door het gras. Alle ingredienten voor een heerljjke dag zijn aanwezig, maar toch heerst er een spanning in de lucht. 
VOETEN in het gras, een man en een vrouw stappen doelgericht over de weide. Wezien hun gezichten nog niet, zij draagt een mand met broden.  In de verte loopt meer volk dezelfde richting uit. 
De vrouw, ANNA en haar man, HENCK spreken geen woord tegen elkaar.
Verzonken in hun eigen gedachten lopen ze naar het volle marktplein. De inwoners van het dorp staan dicht op elkaar, en er klinkt een luid geroezemoes. De mannen zijn gekleed in donkere broeken en een net vlassen of katoenen hemd, enkelen dragen
een jasje. Sommige mannen hebben een kaproen op en bij alle aanwezige vrouwen is het hoofd zedig bedekt met een kapje, een sluier of een omslagdoek. De vrouwen hebben simpele, praktische
jurken, hoog gesloten, vaak vaal van kleur. Alleen de omslagen brachten kleur op het marktplein: rood, blauw, groen en zelfs
een paar gele.
Vol ontzag bekijkt Anna het tafereel. Er ontsnapt een blonde haarlok van onder haar kapje vandaan maar ze merkt er niets van.
Henck pakt haar hand en trekt haar door de menigte totdat ze bij een man en een vrouw aankomen, NICOLAES (50 jaar, donker haar, stevige man) en MARIE (mager, tenger maar harde vrouw).Marie glimlacht gespannen en Nicolaes geeft enkel een knikje, beiden vol met zenuwen voor wat ze gaan aanschouwen. Anna kijkt om zich heen, iets verderop ziet ze haar dochter JUTTA kletsen met haar beste vriendin MARGRIETE. Anna aanschouwt hun enige tijd en draait dan haar hoofd naar het houten platform voor haar. Er liggen bundels van twijgen en hooi.

Anna neemt de paal in zich op, een gevoel an angst overkomt haar. Naast de paal staat de beul, MEESTER VAN GERWEN (zwarte kleding, kap over zijn hoofd)!
Anna's aandacht wordt getrokken door het gesprek naast haar. 

Nicolaes:
‘Eindelijk gerechtigheid. Ik krijg mijn koe er niet mee terug, maar nu kan die heks in ieder geval geen kwaad meer doen’

Marie:
'Ik dank God voor Heer Vaillant. Zonder hem liep die toverkol nog steeds vrij rond. Als zij haar straf heeft gekregen, zal de vijand weten dat hij niet welkom is in Heezop.'

Marie slaat snel een kruis om haar woorden kracht bij te zetten.

 

September

PlusboekjeEen nieuw plusboekje van uitgeverij Delubas is uitgekomen. Dit boekje is voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool, die het goed doen en wel wat uitdaging kunnen gebruiken. Het staat weer vol met interessante onderwerpen, die kleurrijk en aantrekkelijk zijn vormgegeven. Ik heb over drie onderwerpen geschreven: cryptologie (geheimschrift), zonnestormen (heel toevallig had ik al wat informatie over dat onderwerp) en onzichtbaar licht (infrarood). Het is op AVI-plus niveau, dus lekker veel lange woorden en zinnen.
Het ziet er weer super uit en ik ben trots op deze publicatie. Ik voel me al lang geen techneut meer, maar soms is het wel leuk om te doen alsof.

Vrij!Ook nog een leuk nieuwtje over mijn boek Vrij! Een fragment van mijn boek gaat opgenomen worden in de lesmethode Op Niveau. Dit is een lesmethode Nederlands voor de onderbouw van de middelbare school.

Dus eerst kunnen de kinderen kennis maken met mijn schrijfsels op de basisschool via de gestreepte boekjes en uitgeverij Delubas, en vervolgens straks ook op de middelbare school via Op Niveau. Ik vind het stoer.

Augustus

WalvisvangstGoed nieuws en slecht nieuws. Eerst maar het minder positieve nieuws. Mijn boek over de walvisvaarders is door de uitgever uitgesteld. Ik baal daar ontzettend van. In plaats van de najaarsfolder, komt mijn boek nu in de voorjaarsfolder te staan en dus ook rond die tijd uit.

Het voordeel is dat ik nu alle tijd heb om er een steengoed boek van te maken. En om een titel te bedenken :-) Inmiddels heb ik een intensieve herschrijfronde achter de rug. Het verhaal is nu echt naar mijn zin. Het boek gaat nog naar proeflezers en op basis van hun commentaar ga ik het nog verder fijnslijpen.

Inmiddels ben ik bezig aan een nieuw project. Een thriller met als werktitel ParadijseLijk. Het verhaal speelt zich af in de Hof van Eden, waar ik woon. En alles in mijn leven is op dit moment inspiratie. Het is echt geweldig! Er gebeurt van alles in de buurt wat ik gewoon kan gebruiken. De verhaallijnen liggen letterlijk voor het oprapen. Alle gelijkenissen met bestaande personen zijn natuurlijk puur toeval. Ik heb echt zoveel plezier met het schrijven. Een thriller is weer een heel nieuw genre voor me, maar tot nu toe bevalt het prima!

Dus hoewel er voorlopig geen nieuw boek van mij uitkomt, werk ik heel hard om volgend jaar een heleboel mooie boeken te laten verschijnen.

Juni

Ik ben druk bezig met mijn historische jeugdboek over de walvisvaarders van Texel in de 18e eeuw. In dit boek neem ik de lezer mee op de eerste reis van commandeur Klaas Daalder, die vol goede moed naar Groenland ging met het schip de Jonge Eva. Hij keerde gezond terug, zijn schip bleef in het ijs. Wat er allemaal gebeurde tijdens die noodlottige reis, daarover gaat mijn boek.
De eerste versie is inmiddels af en nu ga ik aan de slag met het fijn slijpen en het inkleuren van de laatste details. Daarvoor heb ik een bezoekje aan Texel gebracht.
Sinds ik met dit boek bezig ben, heb ik contact met Ineke Vonk, een ware specialist op het gebied van de walvisvaart. Samen met haar echtgenoot heeft zij een privé collectie van walvisbotten en alles wat met walvissen te maken heeft. Ik heb heerlijk in de collectie mogen rondneuzen en geweldige verhalen van hen gehoord. Natuurlijk hebben we het ook over het boek gehad en heb ik, net als mijn hoofdpersoon Tijs, de balein van een walvis vastgehouden!
Daarna heb ik een bezoek gebracht aan het Walvisvaardershuisje in Den Hoorn. Dat huisje is sinds kort toegankelijk voor publiek. Het is nog helemaal in de authentieke 18e eeuwse stijl. De verf, de tegels, de schouw, en de bedsteden! Maar wat is daar nu zo bijzonder aan? Commandeur Klaas Daalder heeft in dat huisje gewoond! Hij is ook degene die de verf en de tegels heeft laten aanbrengen. Dus ik ben in het huis van een van mijn hoofdpersonen geweest. Dat was heel speciaal! Ik heb gezien waar hij woonde, in welke bedstede hij geslapen heeft en daardoor werd hij levensecht.
Met al die geweldige input heb ik helemaal zin om aan de slag te gaan met het boek en Klaas ook voor anderen tot leven te wekken.

Maart

Drakenbloed is uit! Alweer mijn 18e boek en ik ben er net zo trots op als op mijn eerste. Het is weer een prachtig boek geworden met fantastische illustratiesdie het verhaal tot leven wekken.

Het is een spannend, mysterieus, fantasievol en tegelijkertijd eigentijds verhaal. Geïnspireerd op mijn favoriete vakantieplek: Tenerife.

Jens gaat met zijn vader en zusje Roos op reis. Ze gaan naar een eiland in de zon. De oma van Jens is erg ziek. Jens wil iets vinden dat haar weer beter kan maken. Een vreemde man vertelt hem over een draak. Die woonde ooit op het eiland.
Jens gaat op zoek. Zal de magie van de draak oma beter kunnen maken? Maar is de draak wel echt? Of is het alleen een verhaal?

Lees hier meer!

je kunt het natuurlijk ook meteen bestellen: Drakenbloed kost € 12,95.

Maart 1725. Tachtig schepen liggen in de Rede van Texel te wachten op Oost-Zuidoostenwind. Stuk voor stuk walvisvaarders, die hun geluk gaan beproeven in het ijselijke water rond Spitsbergen of in Straat Davis, ten westen van Groenland. Onder hen is de kersverse commandeur Klaas Jacobszoon Daalder. Hij vaart uit met zijn schip De Jonge Eva en een bezetting van vierenveertig man. Allen zijn vol goede moed en ze verwachten niets minder dan als een rijk man terug te komen, met een ruim vol walvisspek.
In juli kwamen de eerste schepen terug, en zij brachten nieuws. Op 19 juli 1725 stond in de Amsterdamsche Courant: 't schip van Klaas Daalder was verongelukt. Het was 'in het ijs gebleven'.
De commandeur kwam veilig terug, in de jaren die volgden maakte hij nog vele succesvolle reizen.
Maar wat er met het schip gebeurde, en met de bemanning, dat weet niemand.
Niemand... behalve ik! Want daar gaat mijn volgende historische roman over. Die ik nu met hart en ziel aan het schrijven ben.

Februari

PlusleesboekVers van de pers: een nieuw boekje voor kinderen die het goed doen op school, het zogenaamde Plusleesboek M6. Een boek vol interessante weetjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ik schreef over vier onderwerpen: water, groene stroom, dromen en vuurwerk. Het boek is weer fantastisch opgemaakt, waardoor het een lust is voor het oog en echt uitnodigt om erin te gaan lezen. Het bijbehorende werkboek volgt binnenkort.

Voor kinderen in groep 4, 5 en 6.

Dit Plusleesboek M6 is uitgegeven door uitgeverij Delubas. Het boek kost € 18,00.

Januari

Happy New YearOm te beginnen wil ik al mijn lezers een Zirakels 2014 toewensen!!

Dit nieuwe jaar zit ik weer vol plannen en inspiratie. Het is de bedoeling dat er dit jaar vier boeken uit gaan komen.
Als eerste Drakenbloed, dat nu bij de drukker ligt. Dus daar hoef ik niets meer aan te doen, behalve vol spanning wachten op het eindresultaat.
Maar er is genoeg wat ik wel moet doen! Op dit moment ben ik zes boekjes over schrijven aan het vertalen uit het Engels. De boekjes worden uitgegeven bij uitgeverij Ars Scribendi.
Daarna ga ik hard aan de slag met het herschrijven van mijn sciencefiction verhaal voor dove jongeren: Code Rood. Ik heb van de redactie een document vol opmerkingen gekregen, dus ik kan aan het werk om dat boek te perfectioneren zodat dat dit jaar nog kan uitkomen bij uitgeverij Van Tricht.
De laatste maanden van 2013 heb ik heel erg hard gewerkt aan het langverwachte vervolg op Geheugenstrijd. Inmiddels hebben een aantal proeflezers het gelezen en ze zijn erg enthousiast. Ik ga nog wat kleine dingen veranderen en dan kan deel twee eindelijk naar uitgeverij De Vier Windstreken.
Daarna kan ik aan de slag met mijn grote project voor dit jaar: wederom een historische jeugdroman. Ik kan er nog niet al te veel over zeggen, want ik moet nog beginnen met het doen van research.
En als dat boek af is, ga ik me toeleggen op Zirakel. Voor het einde van dit jaar moet dat af zijn en dan moet ik nog op zoek naar uitgevers. Maar het is toch echt mijn bedoeling dat Zirakel in 2015 het levenslicht ziet, want het is een veel te gaaf boek om te laten liggen.

Ik heb dus meer dan genoeg te doen dit jaar. Ik hoop dat jullie uitkijken naar mijn boeken!

 

Logo Bianca Mastenbroek
Bianca Mastenbroek Bianca Mastenbroek (1975) is geboren en getogen in De Moer (zes straten, een kerk en een café) en woont sinds 1995 in Eindhoven.
Zoals heel veel schrijvers was ze van jongs af aan al gek op lezen en schrijven. Als kind schreef ze hele schriften vol. Haar allereerste ‘boek’ heeft ze als tiener nog op de typemachine uitgetypt.
 
  Lees meer op de pagina 'Auteur'  
     
Vuurproef Zilvernimf en andere bittere sprookjesBobbel en Bengel en aapjes kijkenHet gebroken zwaardIn de schaduw van de GeselbergDe boom inBottenduider, eerste drukBottenduiderVuurproef In de val